«Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας συνεχίζουμε πάντα αριστερά». Το πρώτο σχόλιο για το εκλογικό αποτέλεσμα που πόσταρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν περιλάμβανε ούτε καν ένα τυπικό «συγχαρητήρια» στον νικητή. Η ανάρτηση προδίδει τη γνώμη του για την επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου. Βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν προχθές και νέα ηγεσία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Νικητής

Πριν υποδεχθεί τον νέο αρχηγό χθες στην Κουμουνδούρου, ο Νίκος Παππάς είχε προσκληθεί από τον ίδιο να μπει στο επινίκιο κάδρο. O άνθρωπος που στιγμάτισε το κόμμα του όσο λίγοι – όσο κι ο Πολάκης, για να ακριβολογούμε – επέστρεψε στο προσκήνιο λοιπόν. Οι μάντεις κακών ειδήσεων λένε ότι είναι ο αφανής κερδισμένος των εσωκομματικών εκλογών. Αν πάντως ο Κασσελάκης μαθαίνει γρήγορα – όπως διατείνεται ο Τσίπρας -, ίσως να μειώσει και γρήγορα τα πλάνα με τον wannabe kingmaker.

Ανατροπή

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Κατρίνη, δεν συνιστά ανατροπή του πολιτικού σκηνικού η εκλογή Κασσελάκη. Μια τέτοια, συνέχισε, θα προκύψει όταν δημιουργηθεί μια πειστική και κυρίως πλειοψηφική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα δώσει ελπίδα. Κι αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε. Ενδιαφέρουσα επισήμανση γιατί έτσι όπως έχει χαθεί το κόμμα από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας – κι από τα μετόπισθεν μην πω -, πολλοί αναρωτιούνται τι σχεδιάζει να κάνει από εδώ και πέρα.

Προβλήματα

Τι βρήκε ενδιαφέρον στον Κασσελάκη ο Αλέξης Πατέλης; Οχι τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, «αλλά όλα τα υπόλοιπα». Την κασσελακομανία, δηλαδή. Αυτή, στα βάθη της ανάλυσής του, δείχνει ότι η κοινωνία δεν θεωρεί νούμερο ένα πρόβλημά της τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Πιθανότατα έχει δίκιο. Γι’ αυτό καλύτερα η κυβέρνηση να φέρει τη νομοθετική ρύθμιση τώρα παρά μετά. Γιατί αν μεγαλώσουν τα πραγματικά προβλήματα, σαν το σουπερμάρκετ, θα μικρύνει η δυνατότητά της να το κάνει.