Ενα ερώτημα πλανιέται πάνω από την Κουμουνδούρου. Θα κερδίσει ο Στέφανος Κασσελάκης το στοίχημα της ενότητας; Στην τελευταία όλοι ομνύουν μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Και κορυφαία στελέχη και οι πιο στενοί του συνεργάτες. Ο διάδρομος όμως δεν είναι ορατός και η έκβαση των ημερών είναι συναρτώμενη από πολλά.

Κατ’ αρχάς, από τις πρωτοβουλίες του ίδιου του Κασσελάκη και την άσκηση ισορροπιών μεταξύ ρευμάτων, ομάδων και τάσεων στη συριζαϊκή πολυκατοικία. Η αποστροφή του στενού του συνεργάτη, βουλευτή Επικρατείας και ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη χθες πως «όποιος δεν θέλει ας κάτσει στην άκρη» εκλήφθηκε ως σαφές μήνυμα πως ένα μωσαϊκό φάλτσων ή παραφωνιών δεν θα είναι σίγουρα αρεστό. Ο ίδιος ο Κασσελάκης από το μήνυμά του το βράδυ της νίκης του έξω από την Κουμουνδούρου έδωσε έμφαση στο θέμα «ενότητα», αν και για το τελευταίο – όπως λέει παλιός πολιτικός περί των Κεντροαριστερών – «θέλει δύο το τάνγκο».

Το επιτελείο

Η χθεσινή μέρα ήταν πάντως ενδεικτική προθέσεων και τρόπου αφού δεν πήγε χαμένη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα στη Βουλή έκανε την πρώτη του κίνηση για το δικό του επιτελείο και τη λειτουργία του κόμματος: Με απόφασή του, χρέη διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέλαβε ο νομικός, «σκιά» του Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, που είχε κεντρικό ρόλο σε όλη την καμπάνια του. Η Δώρα Αυγέρη αναλαμβάνει χρέη εκπροσώπου Τύπου και ο Γιώργος Τσίπρας διευθυντής της ΚΟ του κόμματος. Η πρώην βουλευτής ήταν εκ των πρώτων στελεχών που τον στήριξαν και όλες αυτές τις ημέρες βρέθηκε πολύ κοντά του. Ο Γιώργος Τσίπρας επίσης ανήκε και στους 30 της Κεντρικής Επιτροπής που υπέγραψαν για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, ενώ έχει εικόνα της ΚΟ. Βέβαια οι πληροφορίες λένε πως οι κινήσεις για διευθυντή ΚΟ και για εκπρόσωπο προκάλεσαν μια είδους δυσθυμία, αφού και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (είχε ψηφιστεί ομόφωνα από την ΠΓ) και ο Στέργιος Καλπάκης, που κατείχαν ως χθες τις θέσεις – και τις διατήρησαν στο μεταβατικό στάδιο μετά την παραίτηση Τσίπρα – δεν ενημερώθηκαν καν τυπικά για τις αλλαγές.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Η ταχύτητα που επέδειξε χθες ο Κασσελάκης αποδεικνύει πως οι δικές του επιλογές γρήγορα θα ολοκληρωθούν και αναμένεται το πώς θα κινηθεί σε επίπεδο ΚΟ αλλά και συμβούλων. Για παράδειγμα, αυξημένες μετοχές για την ΚΟ έχει ο Σωκράτης Φάμελλος που λαμβάνει και την εμπιστοσύνη της μεριάς του Νίκου Παππά. «Πρέπει να δώσουμε ελπίδα και προοπτική με ενότητα και συντροφικότητα. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλες δυσκολίες. Και οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις και προοπτική. Η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκινάει!» έγραψε χθες ο Φάμελλος. Η Θεοδώρα Τζάκρη επίσης είναι ένα εκ των ονομάτων που ακούγονται για γραμματέας της ΚΟ.

Ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης, που ήταν κοντά και στον Τσίπρα, θα έχει ρόλο στο χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών. Προφανώς ισχυρός είναι εσωτερικά ο Νίκος Παππάς, ενώ για τη θέση του γραμματέα της ΚΕ ακούγεται επίσης ο Διονύσης Τεμπονέρας, αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ο νέος γραμματέας θα εκλεγεί από το σώμα των συνέδρων ή νωρίτερα από το σώμα της ΚΕ. Ο Μάρκος Χατζησάββας επίσης είναι στους στενούς συνεργάτες του και βέβαια ο Ευάγγελος Αποστολάκης αλλά και ο Βασίλης Κόκκαλης. Ολη μέρα χθες ο Κασσελάκης έκανε ραντεβού και τηλεφωνήματα με άξονα τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και τους νέους ρόλους – για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, είδε τον Τεμπονέρα ανάμεσα σε άλλους.

Στοίχημα βέβαια για τον νέο πρόεδρο είναι και η επεξεργασία και διατύπωση πολιτικών και θέσεων με αιχμή έναν νέο θεσμικό λόγο απέναντι στην κυβέρνηση. Εδώ πρόθεση είναι όχι απλώς να ασκείται υψηλή πολεμική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά όλη η νέα εικόνα να συνοδεύεται από προτάσεις και πλαίσια.

Οι αυτοδιοικητικές κάλπες

Εξάλλου, μεγάλο ζήτημα και παράγωγο όλων των παραπάνω (νέα διάταξη στελεχών, νέος λόγος σε Βουλή, θέσεις και προτάσεις, σύνδεση με την κοινωνία) είναι ο στόχος Κασσελάκη για την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοδική τροχιά έως τις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου, το Συνέδριο και τις ευρωεκλογές του 2024. Για τον πρώτο σταθμό ο ίδιος είχε πει προεκλογικά πως θα κριθούν στο πεδίο – σε αντίστιξη με την Εφη Αχτσιόγλου που από το βήμα του Διαρκούς Συνεδρίου είχε προσδιορίσει ως σταθμό πρώτο τις ευρωεκλογές. Αγκάθι για τον Κασσελάκη είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω σταθερά στις δημοσκοπήσεις από το 2016 έναντι της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.