Μπίτζεϊ και Φράνκι. Είναι ένα νεαρό ζευγάρι Καναδών, ο Μπίτζεϊ Μαλόουν και ο Φράνκι Νέλσον. Ζουν στο Τορόντο, εργάζονται ως δάσκαλοι. Το 2014 απέκτησαν έναν γιο, τον Μάιλο, με τη βοήθεια παρένθετης μητέρας. Μια φίλη αυτής της τελευταίας, επαγγελματίας φωτογράφος, ανέβασε στο Facebook τη συγκινητική στιγμή που το ζευγάρι πήρε για πρώτη φορά αγκαλιά το παιδί του. Η φωτογραφία έγινε viral. Δύο χρόνια αργότερα, το 2016, το μεταφασιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας τη χρησιμοποίησε αυθαίρετα προκειμένου να προωθήσει τα δικά του μηνύματα. «Αυτός δεν θα μπορέσει ποτέ να πει “μαμά”» έγραψε στη μια γωνία αναφερόμενο στον Μάιλο. «Τα δικαιώματα που πρέπει να υπερασπιστούμε είναι εκείνα του παιδιού» έγραψε στην άλλη. Προ μηνός, το κόμμα της ιταλίδας πρωθυπουργού υποχρεώθηκε από τη Δικαιοσύνη να καταβάλει στον Μπίτζεϊ και τον Φράνκι αποζημίωση 20.000 ευρώ για την «προσβλητική χρήση της εικόνας τους». «Είναι μια μικρή νίκη για εμάς αλλά μια τεράστια νίκη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Ιταλία και το εξωτερικό» δήλωσε το ζευγάρι στο BBC. «Η φωτογραφία αυτή συμβολίζει όλα όσα υπερασπιζόμαστε: την οικογένεια, την αποδοχή και την άνευ όρων αγάπη».
Μάουρο και Μαουρίτσιο. Είναι ζευγάρι 20 χρόνια ο Μάουρο και ο Μαουρίτσιο, Ιταλοί, από το Μιλάνο. Πριν από μερικούς μήνες απέκτησαν δίδυμα, τη Λουίζα και τον Τζόρτζιο, μέσω παρένθετης μητέρας στις ΗΠΑ. Η παρένθετη μητρότητα είναι παράνομη στην Ιταλία και σε αρκετές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ελλάδα, την απαγορεύουν de facto στα ομόφυλα ζευγάρια. ΗΠΑ και Καναδάς, όμως, την επιτρέπουν για όλους. Και τα τελευταία χρόνια αρκετοί ιταλικοί δήμοι αναγνώριζαν διακριτικά τα παιδιά ομόφυλων γονέων. Επιστρέφοντας με τα μωρά τους στο Μιλάνο, λοιπόν, ο Μάουρο και ο Μαουρίτσιο θεωρούσαν πως δεν θα είχαν πρόβλημα να αναγνωριστούν τα αμερικανικά πιστοποιητικά γέννησής τους. Αλλά η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι διέταξε τους δήμους να πάψουν να καταχωρίζουν τα παιδιά ομοφύλων. «Στα μάτια του ιταλικού κράτους τα δίδυμά μας δεν υπάρχουν. Αντιμετωπίζονται ως παράτυποι μετανάστες»: Τόσο πολύ φοβούνται ο Μάουρο και ο Μαουρίτσιο, ώστε κάθε φορά που βγαίνουν από το σπίτι με τα παιδιά τους κουβαλάνε ό,τι έγγραφο μπορούν να σκεφτούν μήπως χρειαστεί να αποδείξουν ότι είναι πράγματι γονείς τους.
Βαλεντίνα και Ντανιέλα. Πριν από 16 μήνες η Βαλεντίνα και η Ντανιέλα απέκτησαν μέσω ενός δανού δωρητή σπέρματος την Κατερίνα, ένα ξανθομάλλικο μωρό με γαλανά μάτια. Την καταχώρισαν στο ληξιαρχείο της Πάντοβα: ο δήμαρχός της ήταν ένας από εκείνους που δέχονταν να αναγράψουν ομόφυλους γονείς σε πιστοποιητικά γέννησης. Με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο, ένας ιταλός εισαγγελέας διέταξε τον Δήμο της Πάντοβα να ακυρώσει συνολικά 33 πιστοποιητικά γέννησης παιδιών με γονείς λεσβίες, εκδομένα τα τελευταία έξι χρόνια. Η Κατερίνα βρέθηκε, λοιπόν, σε ένα νομικό κενό. Ως βιολογική της μητέρα, η θέση της Βαλεντίνα είναι ασφαλής. Βάσει της εισαγγελικής εντολής, ωστόσο, το επώνυμο της Ντανιέλα θα αφαιρεθεί από το πιστοποιητικό γέννησης της μικρής. «Δεν θα μπορώ να πάω την κόρη μου σχολείο, να πάρω αποφάσεις για εκείνη σε ένα νοσοκομείο, να ταξιδέψω στο εξωτερικό μαζί της χωρίς τη γραπτή άδεια της Βαλεντίνα» εξηγεί η Ντανιέλα. «Και αν η Βαλεντίνα πέθαινε, η κόρη μας θα γινόταν ορφανό του κράτους, θα έχανε κι εμένα… Είναι απόλυτα άδικο: τα παιδιά μας στοχοποιούνται λόγω μιας ιδεολογικής επιλογής».
Κλάουντιο και Ντάβιντε. Αλλο ένα ομόφυλο ζευγάρι Ιταλών που ζήτησαν, από φόβο, να μη δημοσιοποιήσει το BBC τα επώνυμά τους. Ο Κλάουντιο και ο Ντάβιντε περιμένουν επί του παρόντος παιδί από παρένθετη μητέρα «σε κάποια ξένη χώρα» – ακόμα και αυτό προτιμούν να το κρατήσουν κρυφό. Η ιταλική Γερουσία, ωστόσο, ετοιμάζεται να εγκρίνει νομοσχέδιο που καθιστά την παρένθετη μητρότητα «οικουμενικό έγκλημα», τόσο σοβαρό που θα διώκεται ακόμα και αν διαπράττεται στο εξωτερικό, όπως το τράφικινγκ ή η παιδοφιλία. «Προβλέπει την τιμωρία πραγμάτων απόλυτα νόμιμων σε χώρες συμμάχους μας, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς» εξανίσταται ο Αντζελο Σκιλάτσι, καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης. «Είναι σαν να διώκεις κάποιον επειδή κάπνισε χόρτο στο Αμστερνταμ αφού επιστρέψει στην Ιταλία». Ζευγάρια όπως ο Κλάουντιο και ο Ντάβιντε θα βρεθούν αντιμέτωπα με πρόστιμο 1.000.000 ευρώ και ποινές φυλάκισης μέχρι δύο ετών. «Φοβάμαι πως το παιδί μας δεν θα έχει τους γονείς του γιατί θα είμαστε φυλακή» λέει ο Κλάουντιο. «Κάνω ό,τι μπορώ ώστε να είμαι ένας σωστός πολίτης και τώρα με αντιμετωπίζουν σαν εγκληματία» λέει ο Ντάβιντε. Οι δυο τους ετοιμάζονται να διαφύγουν, να αναζητήσουν πολιτικό άσυλο σε κάποια άλλη, περισσότερο φιλική προς τους ΛΟΑΤΚΙ+ ευρωπαϊκή χώρα.
Μερικά πράγματα να θυμόμαστε την επόμενη φορά που θα ακούσουμε έναν ευρωπαίο πολιτικό όπως ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να χαρακτηρίζει την Τζόρτζια Μελόνι «σεβαστή και αποδεκτή διεθνώς». Ισως και να παρηγορούμαστε, εδώ που φτάσαμε, στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Τουλάχιστον ένα θετικό υπάρχει στην εκλογή ενός ανοιχτά γκέι αρχηγού ελληνικού κόμματος.