Χιλιάδες τόνοι ρωσικού χαλκού διοχετεύθηκαν από την Glencore μέσω Τουρκίας στην Ιταλία τον περασμένο Ιούλιο, υπογραμμίζοντας ότι η πραγματική εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά εμπορεύματα είναι πολύ μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη. Σύμφωνα με τελωνειακά έγγραφα και φωτογραφίες που επικαλούνται οι «Financial Times», η Glencore αγόρασε τουλάχιστον 5.000 τόνους φύλλων χαλκού από τη ρωσική Ural Mining and Metallurgical Company, οι οποίοι εξήχθησαν από την Τουρκία στο λιμάνι του Λιβόρνο της Ιταλίας τον Ιούλιο. Δεν υπάρχουν γενικές κυρώσεις για το εμπόριο ρωσικών μετάλλων, ωστόσο έχουν επιβληθεί περιορισμοί σε ορισμένους ολιγάρχες και εταιρείες.
Πλήγμα για επιχειρήσεις η στάση της ΕΚΤ
Πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών και τραπεζών θα ασκήσουν τα υψηλότερα επιτόκια σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε χθες η S&P Global. Η συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιγξη από την ΕΚΤ πιθανότατα να πιέσει περαιτέρω τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, σημειώνει το Reuters σχετικά. «Η τάση της πιστοληπτικής ικανότητας γίνεται αρνητική για τις επιχειρήσεις, καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης αυστηροποιούνται», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε νέα έκθεσή του.
Η Κίνα έχει επιδοτήσει αθέμιτα την Tesla
Μια αυτοκινητοβιομηχανία φαίνεται να ξεχωρίζει στην έρευνα για ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται αθρόα στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την Κίνα, η Tesla. Κατά τη διάρκεια της συλλογής στοιχείων που προκάλεσε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για έρευνα της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν μεταξύ των εταιρειών που βρέθηκε ότι πιθανότατα ωφελήθηκαν, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Ο στόχος της έρευνας θα είναι να προσδιοριστεί ο βαθμός στον οποίο η Κίνα έχει επιδοτήσει αθέμιτα την Tesla και εγχώριους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των BYD, SAIC Motor και Nio ανέφεραν οι πηγές.
Αλλαγή πολιτικής απέναντι στο Πεκίνο
Με επικεφαλής τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν διαμορφώνεται η νέα, πιο σκληρή προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Κίνα, όπως σημειώνει το Bloomberg. Η γαλλική κυβέρνηση έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αλλαγή πολιτικής, εκφράζοντας τις ανησυχίες ότι οι εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου έχουν αρχίσει να αποτελούν απειλή για βασικές βιομηχανίες. Πρόθεση της ΕΕ δεν είναι να μετατραπεί η εμπορική σχέση της Ευρώπης με την Κίνα, αξίας 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σε μια μετωπική μάχη.