Το τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο. Θα γίνει; Αυτό το ερώτημα αιωρείται πλέον στην Κουμουνδούρου, με την όχθη της Ομπρέλας να υπενθυμίζει διακριτά τον οδικό χάρτη για τον ευνόητο λόγο πως θα βρει ένα προνομιακό πεδίο να βάλει τις δικές της μαχητικές θέσεις.

Μια άλλη βέβαια εκτίμηση λέει πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα πάει σε συνέδριο πριν ολοκληρώσει μια πρώτη επανεκκίνηση υπό τον δικό του συσχετισμό στο όλο κόμμα. Ακόμη και η θέση του γραμματέα της ΚΕ, με ένα εκ των ονομάτων που ακούγονται αυτό του Διονύση Τεμπονέρα, μπορεί να πληρωθεί πριν από το συνέδριο. Μια άλλη πάλι σκέψη λέει πως αν το συνέδριο αργεί, η νέα ηγεσία θα βρίσκει μπροστά της ένα «αντάρτικο» απόψεων κορυφαίων στελεχών του «μπλοκ της μειοψηφίας» ανά τακτά διαστήματα, που μπορεί να πυροδοτούν έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο εσωστρέφειας.

Οπως και να ‘χει, μια κορυφαία διαδικασία όπως αυτή θέλει πολύ ζύγισμα από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το αν στη στρατηγική του αιχμή θα έχει την όλη τομή ως απελευθερωτική και προωθητική ή ως ένα πεδίο μείζονος σύγκρουσης που μπορεί να έχει και το άρωμα διάσπασης. Οι ελληνικές καλένδες πάντως είναι σοβαρό ενδεχόμενο, ενώ, ως γνωστόν, το χρονοδιάγραμμα για το συνέδριο και την εκλογή νέου αρχηγού ήταν αιτία και διχογνωμίας ήδη μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. «Επιβάλλεται να υλοποιηθεί η προηγούμενη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση, το έκτακτο συνέδριό μας. Αν δεν γίνει αυτό, τότε φοβάμαι ότι αναπαράγουμε όλες τις παθογένειες και δεν βασίζουμε στον σωστό δρόμο», είπε χθες ο Σκουρλέτης.