Οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Σλοβακία αύριο Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, αναμένεται – σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις – να είναι ένα ντέρμπι ανάμεσα σε δύο κόμματα με διαφορετικό προσανατολισμό, ειδικά όσον αφορά τη στάση της χώρας απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ένα, που φέρεται ότι διατηρεί οριακό προβάδισμα στο όριο του στατιστικού λάθους, είναι το SMER-SDD του τρεις φορές πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ρόμπερτ Φίτσο, που ανήκει στις τάξεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Το δεύτερο είναι η Προοδευτική Σλοβακία του Μίχαλ Σιμέκα, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής.
Σημειώνεται ότι ο 59χρονος Φίτσο – ο οποίος από «κομμουνιστής» μεταλλάχθηκε σε σοσιαλδημοκράτη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου – εκφράζει θέσεις σαφώς πιο φιλικές προς τη Μόσχα, έχοντας δηλώσει δημοσίως ότι διαφωνεί με όσους χαρακτηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία «και δικό μας». Πρόκειται για στάση η οποία έχει ενταθεί μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση το 2018, υπό το βάρος των μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων εκείνης της χρονιάς και στο φόντο της στυγερής δολοφονίας του ερευνητή-δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της φίλης του Μαρτίνα Κουσνίροβα. Αντιθέτως, ο 39χρονος Σιμέκα έχει σαφώς φιλοδυτικό προσανατολισμό και έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργό μέλος του συνασπισμού των χωρών που βοηθούν το Κίεβο.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως με δεδομένο ότι τα ποσοστά των δύο κινούνται πέριξ του 20%, αμφότεροι θα χρειαστούν τη συνδρομή αρκετών εταίρων προκειμένου να διασφαλίσουν την αναγκαία πλειοψηφία στη 150μελή Βουλή και να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ειδικά όσον αφορά τον Φίτσο δε, ακόμη και εφόσον αναδειχθεί τελικώς νικητής στην αυριανή αναμέτρηση και καταφέρει να βρει τους συμμάχους που χρειάζεται, αρκετοί αμφισβητούν το κατά πόσο θα συνεχίσει τη σκληρή γραμμή του μετεκλογικά.
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Politico, στις δύο προηγούμενες περιόδους του στην πρωθυπουργία, το 2006-10 και το 2012-18, «αποδείχθηκε ένας πολύ πραγματιστής παίκτης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διατλαντικό επίπεδο, χωρίς να θέσει υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις της Σλοβακίας απέναντι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο πόλεμος που ξέσπασε το 2022 με την εισβολή της Ρωσίας δεν αποκλείεται να έχει αλλάξει πλέον τα δεδομένα και για τον ίδιο – ειδικά καθώς στη γειτονιά του υπάρχει ο Βίκτορ Ορμπαν.
Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα. Η αιτία έγκειται σε δύο στοιχεία: από τη μία, στο περιορισμένο ειδικό βάρος που έτσι κι αλλιώς έχει η συγκεκριμένη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων και, από την άλλη, στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η οικονομία της εξαρτάται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία δεν έχει την πολυτέλεια να διακινδυνεύσει να χάσει. Ετσι, όπως εκτιμά το Politico, ακόμη κι αν νικήσει ο Φίτσο και σχηματίσει κυβέρνηση, «τελικώς δεν θα έχει και τόσο μεγάλη σημασία για την ΕΕ».