Optima Bank: 3,7 φορές καλύφθηκε η δημόσια προσφορά

Με υπερκάλυψη κατά 3,7 φορές έκλεισε χθες το βιβλίο προσφορών για τη δημόσια προσφορά της Optima Bank, για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον οδήγησαν τις συνολικές προσφορές πάνω από τα 550 εκατ. ευρώ, ενώ ζητούσε 151 εκατ. ευρώ για το 28,5% του μετοχικού της κεφαλαίου (με εύρος τιμής μεταξύ 6,4 και 7,2 ευρώ ανά μετοχή). Πρόκειται για την πρώτη εισαγωγή τράπεζας στο ΧΑ ύστερα από 17 χρόνια.

O πληθωρισμός

στο 2,4%

Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα καθώς μειώθηκε στο 2,4% από 3,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών της Eurostat. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 4,3% από 5,2% τον Αύγουστο. Μάλιστα, έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη έπειτα από την Ολλανδία η οποία εμφανίζεται με αποπληθωρισμό -0,3% από 3,4% τον Αύγουστο, και το Βέλγιο που καταγράφει αύξηση μόλις 0,7% από 2,4% τον Αύγουστο.

DBRS: νέα αναβάθμιση

Nέα ψήφο εμπιστοσύνης δίνει στην ελληνική οικονομία o καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, αναθεωρώντας επί τα βελτίω την εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης. Συγκεκριμένα «βλέπει» ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% φέτος, 0,4% υψηλότερα από ό,τι είχε εκτιμήσει τον Ιούνιο. Να σημειωθεί ότι η DBRS είναι ο πρώτος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ οίκος που έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου 2023. Ωστόσο, ο καναδικός οίκος διατηρεί αμετάβλητη στο 1,5% την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2024. Θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη και η εικόνα από την αγορά εργασίας, καθώς εκτιμά ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 10,8% το 2024, από 11% φέτος.

Τη Δευτέρα

το προσχέδιο

Παρά τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές και τα απόνερα της ενεργειακής κρίσης ο προϋπολογισμός εκτελείται και θα εκτελεστεί κανονικά, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης. Το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι «το στοίχημα αυτής της τετραετίας είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της ΕΕ και θα το πετύχουμε».

Επιδότηση ρεύματος

Tον επόμενο μήνα τα οικιακά τιμολόγια θα επιδοτηθούν με 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στα 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα ορίστηκε η ενίσχυση για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και στα 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τους αγρότες.