Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, ήταν προγραμματισμένη η πρώτη πανελλαδική ιντερνετική συνδιάσκεψη του διατασικού ρεύματος της Ομπρέλας και ευρύτερων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις επόμενες κινήσεις τους.
Το μπλοκ της μειοψηφίας είναι μουδιασμένο και μόλις τώρα αποκτά τον βηματισμό του σε σχέση με τις διεργασίες στην Κουμουνδούρου και τη νέα εποχή που χάραξε η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.
Η εβδομάδα που πέρασε είχε από τη μεριά του νέου προέδρου του κόμματος τρία νέα δεδομένα: την αναδιάταξη του επιτελείου του, το ενωτικό σήμα που ήθελε να στείλει με τις συναντήσεις, παρεμβάσεις και επαφές του, αλλά και μια πρώτη στρατηγική εξωστρέφειας που θέλει να παραγάγει με άξονα την πολεμική του στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αν από τη μία ηχούν τα τύμπανα του πολέμου, από την άλλη, το ζητούμενο για ένα μέρος στελεχών και βέβαια της νέας ηγεσίας είναι η ειρήνη. Δύσκολα πεδία και τα δύο και αλληλένδετα θα έλεγε κάποιος. Πάμε να δούμε αναλυτικά τους νέους όρους όπως διαμορφώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.
Ο νέος πρόεδρος επέλεξε αμέσως νέους ρόλους σε τρία πεδία. Στο γραφείο του ανέλαβε ο νομικός Μανώλης Καπνισάκης και σκιά του, διευθυντής της ΚΟ ο Γιώργος Τσίπρας και εκπρόσωπος Τύπου η Δώρα Αυγέρη.
Οι δύο τελευταίες μεταβολές πυροδότησαν μια μίνι αρρυθμία βέβαια αφού οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Στέργιος Καλπάκης δεν ειδοποιήθηκαν και έμαθαν την αντικατάστασή τους από τον Τύπο.
Να μια πράξη ειρήνης ή και προωθητική που μπορεί να σκοντάψει και να πυροδοτήσει πόλεμο. Πολύ περισσότερο όταν τα δύο στελέχη προέρχονται από τη διεύρυνση, ενώ ο Θεοχαρόπουλος είχε ψηφιστεί ομόφωνα από την ΠΓ (συν ότι είχε ψηφίσει τις Πρέσπες, κάτι που είχε αξιολογηθεί πολύ θετικά από την τότε κυβέρνηση Τσίπρα).
Ο ΥΠΕΡ-ΡΟΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗ.
Κι άλλη εμπλοκή όμως υπήρξε, αφού μια επίσημη διαρροή για τον νέο υπερ-ρόλο του Παύλου Πολάκη έδειξε να βρίσκει τοίχο σε αντιδράσεις εσωτερικές και κυρίως του Αλέκου Φλαμπουράρη, ενός στελέχους με ειδική σημειολογία ως ο πάντα εξ απορρήτων του Τσίπρα.
Η νέα διάταξη και οι ανακοινώσεις των τομεαρχών – και του Πολάκη, που προφανώς πάντως θα είναι στον σχεδιασμό Κασσελάκη – πάνε για την προσεχή Πέμπτη, ενώ η ΚΕ υπό τον νέο πρόεδρο θα συνεδριάσει στις 22 του μηνός.
Μέχρι την Πέμπτη εκτιμάται εξάλλου πως θα έχει ολοκληρωθεί ένα εσωτερικό «μασάζ» για τις αλλαγές. Αν και πολλοί φέρεται ότι μένουν στη θέση τους όπως ο Νίκος Παππάς που παραμένει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Θα έχει επίσης πραγματοποιηθεί και το πρώτο ταξίδι του Κασσελάκη εκτός, στην Κύπρο, όπου θα φανεί αν τελικώς ευδοκίμησε και η επαναπροσέγγιση με τη μεριά του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά – είναι δεδομένο πως θα συνοδεύσει τον Κασσελάκη ο έμπειρος διπλωματικός σύμβουλος του Τσίπρα Βαγγέλης Καλπαδάκης.
Η δήλωση πάντως Κασσελάκη μετά την πρόσφατη επικοινωνία του με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, για την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί που διεκόπησαν στον Κραν Μοντανά, είναι σε γραμμή και Κοτζιά.
ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ.
Αλλη μία παράμετρος βέβαια που μπορεί να αθροίσει δυσαρέσκεια από τη μεριά του μπλοκ της «μειοψηφίας».
Η τελευταία, όχι με κοινή στρατηγική πάντως την εβδομάδα που πέρασε κινήθηκε στο πεδίο του πολέμου με δηλώσεις και παρεμβάσεις που δοκίμασαν τη θερμοκρασία war room του νέου ενοίκου του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου. Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης αλλά και Νίκος Βούτσης και Στέλιος Κούλογλου και Νίκος Γ. Ξυδάκης και άλλοι έριξαν τις βολές τους κατά της νέας ηγεσίας.
Με πιο ισχυρές εκείνες του Φίλη που έκαναν τη Δώρα Αυγέρη να απαντήσει εκ μέρους του νέου απαράτ.
Το όλο αφήγημά τους είναι πως ο μεσσιανισμός πάτησε πάνω στον αρχηγισμό του Τσίπρα – προφανώς οι βολές είναι και στον απερχόμενο πρόεδρο. Ζητούν επίμονα να υπάρξει σεβασμός στις αποφάσεις του κόμματος και να γίνει τακτικό συνέδριο τον Νοέμβριο (εδώ έχουν συμμάχους και ένα μέρος της ΡΕΝΕ υπό τον Κοτσακά και τον Τεμπονέρα, αλλά και την ομάδα του Δημήτρη Παπαδημούλη).
Παρακολουθούν με αγωνία το ξεδίπλωμα των θέσεων του Κασσελάκη και κάνουν λόγο ήδη για μετάλλαξη του χώρου. Η μεριά της Αχτσιόγλου κινείται πιο προσεκτικά.
Η μεριά της ηγεσίας ζυγίζει το πώς θα κινηθεί για το χρονοδιάγραμμα του συνεδρίου.
Μια ανάγνωση λέει πως θα αλλάξει πρώτα πολλά – και με τη βοήθεια του Νίκου Παππά και άλλων τέως προεδρικών με οργανωτική πείρα – αφού δεν τη συμφέρει να πάει σε ένα συνέδριο ανοιχτό γήπεδο για πλατφόρμες και ρήξεις.
Μια έτερη ανάγνωση θέλει ένα Blitzkrieg ξεκαθαρίσματος άμεσα – το θέλει η βάση του Κασσελάκη πιο πολύ. Είπαμε, ο πόλεμος και η ειρήνη εναλλάσσονται αυτές τις ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ και την πολυκατοικία του.