Με ένα διαφορετικό θέμα θα εκκινήσω σήμερα – ίσως ταιριάζει περισσότερο μια και υπάρχει χρόνος για παραπάνω σκέψεις: θέλω να σημειώσω, λοιπόν, πως τα τελευταία χρόνια η αθλητική ακεραιότητα είναι ένα κυρίαρχο θέμα στη διεθνή αθλητική ατζέντα. Οπως μαθαίνω, περιλαμβάνει την αντιμετώπιση βασικών απειλών του αθλητισμού όπως είναι το ντόπινγκ, η χειραγώγηση αγώνων, η βία, η παρενόχληση/κατάχρηση εξουσίας και η διαφθορά/κακοδιοίκηση. Ολο αυτό συμβαίνει τόσο σε επίπεδο αθλητικού κινήματος (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, διεθνείς ομοσπονδίες), όσο και σε επίπεδο διακυβερνητικών οργανισμών (Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωπαϊκή Ενωση, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών), με αποτέλεσμα τα θέματα που είναι ψηλά στα  συνέδρια και στις συνόδους να έχουν να κάνουν με τους βασικούς αυτούς πυλώνες της αθλητικής ακεραιότητας.

Οι τρεις συμβάσεις

Το Συμβούλιο της Ευρώπης που είναι και ο πιο επιδραστικός διακυβερνητκός οργανισμός για τον αθλητισμό, έχει ήδη τρεις σχετικές συμβάσεις: τη σύμβαση για το ντόπινγκ, τη σύμβαση ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων (Σύμβαση Macolin) καθώς και τη σύμβαση για την προστασία, ασφάλεια και εξυπηρέτηση θεατών σε αθλητικές διοργανώσεις (Σύμβαση Saint Denis). Η Ελλάδα έχει κυρώσει αυτές τις τρεις συμβάσεις (τις δύο τελευταίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια) και έχει αρχίσει να εφαρμόζει τις προβλέψεις τους. Μάλιστα, όπως μου είπαν, στις 18 και 19 Οκτωβρίου, ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στο Στρασβούργο στη σύνοδο των κρατών που έχουν κυρώσει τη σύμβαση Saint Denis και αυτό θα γίνει πρώτη φορά. Εκεί θα έχουν οι παριστάμενοι την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της βίας με αθλητικό υπόβαθρο.

Στην Ελλάδα

Τέλη Νοεμβρίου, είναι στο πρόγραμμα η χώρα μας να φιλοξενήσει την εβδομάδα αθλητικής ακεραιότητας που θα εστιάσει σε θέματα αντιμετώπισης χειραγώγησης αγώνων με τη συμμετοχή των ΔΟΕ, INTERPOL, UEFA και Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκτιμώ πως είναι κάτι ενδιαφέρον, κυρίως μετά τις πρόσφατες επιχειρήσεις της αστυνομίας σχετικά με τον παράνομο στοιχηματισμό. Συμπεραίνω, ύστερα από μια πρόχειρη έρευνα, ότι το αθλητικό κίνημα πρέπει με τη συνδρομή ίσως και κυβερνητικών φορέων να αντιμετωπίσει τις απειλές, ώστε ο αθλητισμός να μη χάσει την αξιοπιστία του. Οσο αυτό είναι εφικτό…

Το σκέφτεται ο κάπτεν

Ο Τάσος Μπακασέτας έχει εδώ και εβδομάδες στο τραπέζι πρόταση ανανέωσης από την Τραμπζονσπόρ, ωστόσο φαίνεται πως δεν… ψήνεται ιδιαίτερα να παραμείνει μετά το καλοκαίρι του 2024 όταν και λήγει το τρέχον συμβόλαιό του. Κι όσο δεν ανανεώνει, τόσο φουντώνουν οι φήμες γύρω από το όνομά του, με ένα νέα σενάριο να θέλει τον αρχηγό της Εθνικής μας ομάδας υποψήφιο για την Κάρντιφ των Σιώπη και Γούτα. Για την ακρίβεια, οι οπαδοί της ομάδας από την Ουαλία φέρονται να έχουν ζητήσει από τον Σιώπη να πείσει τον φίλο του να έρθει στην Κάρντιφ και να ανταμώσουν ξανά οι δυο τους.

Μια γυναίκα βάζει τα γυαλιά οδηγώντας μονοθέσιο

της Formula 1

H Αston Martin επιβεβαίωσε ότι η πρέσβειρα της ομάδας Τζέσικα Χόκινς έγινε η πρώτη γυναίκα μετά  σχεδόν πέντε χρόνια που μπήκε σε μονοθέσιο της Formula 1 για μια δοκιμή σε πραγματική πίστα. Συγκεκριμένα, η 28χρονη οδηγός ολοκλήρωσε μια δοκιμή με το νέο μονοθέσιο της ομάδας την περασμένη εβδομάδα.

Η Χόκινς οδήγησε για 26 γύρους στην πίστα του Ουγκαρόρινγκ στη Βουδαπέστη το μονοθέσιο AMR21. Η νεαρή οδηγός αγώνων είναι πρώην πρωταθλήτρια καρτ και έχει εργαστεί ως οδηγός κασκαντέρ σε ταινία του Τζέιμς Μποντ. Λίγο πριν πατήσει γκάζι με το μονοθέσιο η Χόκινς είχε κάνει την προετοιμασία της στον προσομοιωτή της Aston Martin με τον διευθυντή της ομάδας να μένει έκπληκτος με τις επιδόσεις της! «Το να οδηγήσω το AMR21 ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, κάτι για το οποίο προετοιμαζόμουν αρκετό καιρό για να το πραγματοποιήσω!» ανέφερε η ίδια. Για την ιστορία η τελευταία οδηγός που εκκίνησε σε γκραν πρι της Formula 1 ήταν η Ιταλίδα Λέλα Λομπάρντι το 1976.

Εγινε σύντομα αγαπητός!

Τη φήμη ότι είναι από τα μεγαλύτερα πειραχτήρια στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ επιβεβαίωσε ο Τάισον. Ο βραζιλιάνος άσος δεν έχασε την ευκαιρία να τρολάρει τον Στέφανο Τζίμα σε ανάρτηση του τελευταίου με τις νέες εμφανίσεις της ομάδας, δείχνοντας πως παρότι έχουν 18 χρόνια διαφορά οι δυο τους, ο Τάισον είναι το ίδιο κοντά με όλους τους συμπαίκτες του. Ο 17χρονος επιθετικός ανέβασε λοιπόν κάποιες φωτογραφίες από τη φωτογράφιση της ομάδας με τις νέες φανέλες και ο Τάισον του έγραψε από κάτω με πολλή δόση χιούμορ: «Αύριο έχεις να πας σχολείο, ΟΚ», με τον Τζίμα να ανταποκρίνεται και να απαντά: «Ασφαλώς»!

Δεν τον πείθει

Aπό τις μεταγραφές που έκανε αυτό το καλοκαίρι η ΑΕΚ για την πρώτη ομάδα, αυτή που δείχνει μέχρι στιγμής να μην ανταποκρίνεται είναι ο Σταύρος Πήλιος. Ο Ματίας Αλμέιδα ήταν πολύ θετικός στην απόκτηση του έλληνα μπακ από τον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά μέχρι στιγμής ο νεαρός άσος δεν φαίνεται να πείθει τον προπονητή του γι’ αυτό και δύσκολα βλέπει αποστολή μέχρι τώρα. Αν αυτό δεν αλλάξει το επόμενο διάστημα, τότε δεν αποκλείεται τον Ιανουάριο να αναζητηθεί ομάδα για να παραχωρηθεί δανεικός ο Πήλιος ώστε να πάρει παιχνίδια.