Οι συγκρούσεις και οι καβγάδες έχουν πάντα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις συνεργασίες, γι’ αυτό και η προσοχή των περισσοτέρων παρατηρητών είναι στραμμένη στις διαφωνίες και στα εμπόδια που συναντά στο εσωτερικό του κόμματος ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Η ζωή όμως προχωρεί και με τα δύο, με συγκρούσεις και συνεργασίες. Γι’ αυτή την άλλη πλευρά των πραγμάτων θέλω να σας μιλήσω, λοιπόν. Για την ανταπόκριση, δηλαδή, που βρίσκει ο νέος πρόεδρος από στελέχη της νεότερης γενιάς και μάλιστα προβεβλημένα και ικανά, αλλά διαφεύγει τη δική μας προσοχή, επειδή ασχολούμαστε μόνο με τις αντιρρήσεις και την κριτική εις βάρος του.

Υπόδειγμα, εν προκειμένω, είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος προσαρμόζεται άψογα με το πνεύμα Κασσελάκη. Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ, ο υποψήφιος ρωτήθηκε ποιο είναι το πρώτο που θα έκανε αν εκλεγόταν δήμαρχος Αθηναίων. Προσέξτε τι απάντησε: «Το πρώτο που θα έκανα θα ήταν η απόλυτη τήρηση και εφαρμογή των κανόνων. Οχι διπλοπαρκάρισμα, όχι ανεφοδιασμός των καταστημάτων έξω από τις ώρες που προβλέπονται, όχι τραπεζοκαθίσματα εκτός των προβλεπομένων ορίων και αλλαγή στο ωράριο αποκομιδής των απορριμμάτων. Απλά πράγματα της πρώτης εβδομάδας».

Απλά πράγματα της πρώτης εβδομάδας είναι για τον κύριο Ζαχαριάδη όχι μόνο η τήρηση της νομιμότητας, αλλά και η εφαρμογή της! Συγγνώμη, αλλά από ποιο κόμικ της Μάρβελ βγήκε ο κύριος Ζαχαριάδης; Η απάντησή του είναι ακριβώς του επιπέδου και του πνεύματος της υπόσχεσης που έδωσε ο αρχηγός του ότι θα βρει, μέσα σε μία εβδομάδα, νέο οίκημα για το σχολείο ειδικής αγωγής στην Καλλιθέα. Αν αυτό είναι δυνατόν σε τομείς όπως τα τραπεζοκαθίσματα, το διπλοπαρκάρισμα και ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων και μάλιστα μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, τότε μιλάμε για πραγματικό άθλο. Ποιος Κασσελάκης; Αν μπορεί ο κύριος Ζαχαριάδης να κάνει αυτά τα «απλά πράγματα», τότε αυτός είναι ο αντι-Μητσοτάκης που αναζητούν εναγωνίως στον ΣΥΡΙΖΑ!

Θυμίζω εδώ ότι, την περασμένη εβδομάδα, είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ νέου αρχηγού και του υποψηφίου δημάρχου, στην οποία ο κύριος Κασσελάκης είχε εκφράσει την εκτίμησή του για την υποψηφιότητα Ζαχαριάδη, με τη χαρακτηριστική φράση: «Θα τρέξουμε πολλά χιλιόμετρα για σένα». Και, πράγματι, λίγες ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος τήρησε την υπόσχεσή του και έτρεξε 5 χιλιόμετρα στις Σπέτσες για τον Κώστα Ζαχαριάδη. (Φίλος από τις Σπέτσες με βεβαιώνει ότι στην πλάτη της μπλούζας του ο πρόεδρος είχε ένα κίτρινο, αυτοκόλλητο χαρτάκι post-it, επί του οποίου ήταν γραμμένο ευκρινώς: «Ψηφίζουμε Αθήνα; Ψηφίζουμε Κώστα Ζαχαριάδη!») Μπράβο και στον Κώστα Ζαχαριάδη, πάντως, που μαθαίνει γρήγορα. Σε μια εποχή εμφύλιου σπαραγμού, ο Κώστας, με την προσαρμοστικότητά του, την ευλυγισία του, την όρεξή του για μάθηση, δίνει το καλό παράδειγμα της ενότητας στους συντρόφους του!

ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ

Μετά την πρόσφατη εκλογική αποτυχία του στο εσωτερικό, ο πρόεδρος κύριος Βαρουφάκης ανοίγεται στην αγορά του εξωτερικού, διότι ας μην ξεχνάμε ότι το αλήστου μνήμης ΜέΡΑ25 ήταν απλώς το ελληνικό παρακλάδι του διεθνούς κινήματος Diem25, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος. Ετσι, μαζί με τον Ρότζερ Γουότερς και τη σύζυγο του κρατουμένου, επισκέφθηκε τον Τζούλιαν Ασάνζ στις βρετανικές φυλακές όπου κρατείται. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ο δυστυχής Τζούλιαν, ένα είδος σύγχρονου Προμηθέως της ενημέρωσης, σαπίζει και αργοπεθαίνει στο Γκουαντάναμο της Βρετανίας, υπό συνθήκες οικτρές, σε ένα μπουντρούμι υπό αυστηρή (sic) απομόνωση 23 ώρες κάθε 24ωρο, επειδή οι εκδικητικοί Αμερικανοί θέλουν να τον εξοντώσουν σωματικά και πνευματικά. Σημειωτέον ότι αυτές είναι ακριβώς οι δικές του λέξεις.

Η απορία μου είναι η εξής: Αν όλα αυτά που καταγγέλλει ο κύριος πρόεδρος είναι αλήθεια, αν Βρετανοί και Αμερικανοί εξοντώνουν αργά, βασανιστικά και εκδικητικά τον σύγχρονο Προμηθέα, τότε γιατί του επιτρέπουν να δέχεται επισκέψεις, ώστε μετά οι επισκέπτες να καταγγέλλουν τα όσα φοβερά είδαν να γίνονται εις βάρος του κρατουμένου; Τόσο ηλίθιες είναι οι Αρχές στη Βρετανία, ώστε αφενός να εξοντώνουν τον Ασάνζ και, αφετέρου, να επιτρέπουν την πρόσβαση σε μάρτυρες; Τίποτα! Απλώς, ο Ασάνζ είναι καλομαθημένος και δύσκολος πελάτης. Οπως ήταν δύσκολος πελάτης τόσα χρόνια που πέρασε κρυμμένος στην πρεσβεία του Δομινικανής Δημοκρατίας, μέχρι που δεν τον άντεξαν άλλο και τον πέταξαν έξω…