Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Ο λόγος για ένα ζευγάρι φορολογουμένων στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο (κρατηθείτε) 96.096,01 ευρώ γιατί η Εφορία δεν αναγνώρισε την υπεραξία από κρυπτονομίσματα που επικαλέστηκαν για να δικαιολογήσουν την απόκτηση ακινήτου. Το ζευγάρι απέκτησε ακίνητο το 2021, αξίας 183.273,56 ευρώ. Ο καθένας δήλωσε δαπάνη για την αγορά του ακινήτου ύψους 91.636,78 ευρώ. Στεγαστικό δάνειο δεν είχαν λάβει και για να δικαιολογήσουν τη δαπάνη αγοράς επικαλέστηκαν υπεραξία από κρυπτονομίσματα ύψους 182.500 ευρώ, ποσό το οποίο είχε εισαχθεί μέσω τραπεζικών εμβασμάτων στην Ελλάδα το 2021. Η ΔΟΥ Καλαμαριάς δεν αναγνώρισε την υπεραξία από τα κρυπτονομίσματα και οι φορολογούμενοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και του πόθεν έσχες. Στον σύζυγο επιβλήθηκε συνολικός φόρος ύψους 62.775,83 ευρώ και 33.320 ευρώ στη σύζυγο. Δηλαδή το «κοστούμι» έφθασε στα 96.096,01 ευρώ. Οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία όμως απέρριψε την προσφυγή τους και επικύρωσε το πρόστιμο.
Η τιμή του ψωμιού
Σταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας ότι η ΔΙΜΕΑ ελέγχει συστηματικώς τα μεικτά περιθώρια κέρδους στον κλάδο της αλευροβιομηχανίας και πως, σε περίπτωση που διαπιστωθούν περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας στις κατηγορίες των αλεύρων, θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα. Ζητήθηκε, επίσης, να συγκρατηθούν σταθερές οι τιμές του ψωμιού για τους καταναλωτές, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και το πάγιο αίτημα του κλάδου για τη χρήση του όρου «φούρνος» μόνο από τις επιχειρήσεις που ολοκληρώνουν στον εσωτερικό τους χώρο όλο τον κύκλο παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας.
Κατασχέσεις προϊόντων – μαϊμού
Σε 12.213 ανέρχονται τα τεμάχια απομιμητικών προϊόντων που εντοπίστηκαν σε επιχείρηση στην Αττική που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση καταστράφηκαν έπειτα από έλεγχο όλα τα προϊόντα απομίμησης που κατασχέθηκαν. Επιπλέον από την κατάσχεση των απομιμητικών προϊόντων επιβλήθηκε στην επιχείρηση πρόστιμο συνολικού ύψους 100.000 ευρώ.
Ακατάσχετες αποζημιώσεις
Να χαρακτηριστούν οι αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους πελάτες τους ως ακατάσχετες ζητά η αγορά, καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες χρήματα που κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχων δεσμεύτηκαν για οφειλές που είχαν προς τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης οφειλών κ.λπ. Την ίδια στιγμή, οι ασφαλιστικές εταιρείες επανέρχονται στο θέμα της ασφάλισης για φυσικές καταστροφές. Δηλώνουν στις συζητήσεις με την αγορά και την κυβέρνηση ότι έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια, τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να αναλάβουν τους κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μηχανισμοί διασποράς του κινδύνου.
87,9 εκατ. ευρώ σε 103.462 δικαιούχους
Από 2 έως 6 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 87,9 εκατ. ευρώ σε 103.462 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Ειδικότερα, από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο από 2 έως 6 Οκτωβρίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:
¢ Από 2 έως 6 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 22,8 εκατ. ευρώ σε 980 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
¢ Στις 5 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 12.090.641,00 ευρώ σε 26.022 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).
¢ Στις 3 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 357.308 ευρώ σε 460 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.
Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
¢ 32 εκατ. ευρώ σε 52.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
¢ 20 εκατ. ευρώ σε 23.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
¢ 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια
μητρότητας.