Με την προεκλογική περίοδο να φτάνει στο τέλος της, τα στοιχεία που αφορούν τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές «κρύβουν» πρωτιές αλλά και αριθμούς που… εντυπωσιάζουν. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως το 2% των Ελλήνων είναι υποψήφιοι.
Την Κυριακή 1.222 δημοτικοί συνδυασμοί, στους οποίους άναψε πράσινο φως το Πρωτοδικείο, θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών ενώ αντίστοιχα 78 περιφερειακοί συνδυασμοί θα αναμετρηθούν για την πρωτιά στις 13 Περιφέρειες. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, τέσσερα χρόνια πριν, οι συνδυασμοί τόσο για τις δημοτικές όσο και τις περιφερειακές εκλογές ήταν περισσότεροι (1.605 και 102 αντίστοιχα).
Στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, που θα δοθεί στα 22.722 εκλογικά τμήματα της χώρας, με τα 5.908 να είναι στην Αττική, ρίχνονται συνολικά 151.766 υποψήφιοι σύμβουλοι. Από αυτούς οι 63.906 είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ενώ οι 7.395 είναι περιφερειακοί. Στις φετινές εκλογές τον δικό τους αγώνα δίνουν και 80.405 υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων. Υπενθυμίζεται πως στις προηγούμενες εκλογές που ανέδειξαν τις «μικρές κυβερνήσεις» των δήμων και των περιφερειών, οι υποψήφιοι σύμβουλοι στους δήμους ήταν περισσότεροι κατά 4.199 άτομα.
Εντυπωσιακά είναι, πάντως, και τα στοιχεία του 2019. Σύμφωνα με έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), από το σύνολο των υποψήφιων δημάρχων το 2019, οι 760, ποσοστό δηλαδή 46,5%, ήταν υποψήφιοι δήμαρχοι ή πρόεδροι κοινοτήτων και σε προηγούμενες δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις από το 1982 έως και το 2014.
Συνολικά, το εκλογικό σώμα που έχει δικαίωμα ψήφου ανέρχεται σε 9.775.181, με τις 5.032.122 να είναι γυναίκες. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και 17.957 εκλογείς, οι οποίοι είναι Ευρωπαίοι, ωστόσο διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας και διατηρούν δικαίωμα ψήφου, μπορούν, άλλωστε, να θέσουν και υποψηφιότητα. Ενώ 465.218 είναι οι νέοι εκλογείς σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.
Και μπορεί οι περισσότεροι εκλογείς να είναι γένους θηλυκού, δεν συμβαίνει το ίδιο με εκείνους που ζητούν την ψήφο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 59,07% των υποψηφίων είναι άνδρες. Οταν, δε, φτάνουμε σε επίπεδο των επικεφαλής των συνδυασμών, εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο απογοητευτικά για το γυναικείο φύλο: από το σύνολο των υποψήφιων δημάρχων, μόλις το 13,5% είναι γυναίκες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους υποψήφιους περιφερειάρχες, καθώς οι γυναίκες επικεφαλής περιφερειακών συνδυασμών είναι οι 11 σε σύνολο 78 υποψήφιων περιφερειαρχών.
Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι… χρόνια δεν κοιτά. Ετσι, ο μικρότερος υποψήφιος που διεκδικεί μία θέση σε συμβούλιο είναι μόλις 18 ετών ενώ ο μεγαλύτερος 102! Μάλιστα, πέντε υποψήφιοι σύμβουλοι σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν γεννηθεί πριν από το 1927! Πιο συγκεκριμένα, στους Δήμους Πειραιά, Οιχαλίας, Τριφυλίας και Θεσσαλονίκης όπως και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν υποψήφιοι άνω των 96 ετών.
Σε αυτές τις εκλογές, πάντως, καταγράφεται και μία πρωτιά, η οποία στην πραγματικότητα ήρθε για να δώσει λύση στο πρόβλημα των εφορευτικών επιτροπών που ανέκυπτε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Τέλος στο… αλαλούμ της απουσίας μελών της εφορευτικής επιτροπής επιχειρεί να βάλει η αποζημίωση που θα δίνεται στα διοριζόμενα μέλη, ύψους 40 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης. Στην περίπτωση που απαιτηθεί και δεύτερος γύρος την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται το ποσό των 30 ευρώ.
Οι έξι δήμαρχοι που έχουν ήδη… βγει νικητές
Για λίγους υποψηφίους η κάλπη δεν κρύβει εκπλήξεις ούτε πρόκειται να παραταθεί η αγωνία τους καθώς το αποτέλεσμα είναι γνωστό εδώ και εβδομάδες. Σε έξι δήμους – οι περισσότεροι νησιωτικοί – οι δήμαρχοι είναι ήδη γνωστοί, καθώς δεν έχουν αντίπαλο.
Ετσι, στους Δήμους Λειψών, Αντιπάρου, Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Σίκινου, Ιητών και Τοπείρου στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης οι νυν δήμαρχοι θα συνεχίσουν και την επόμενη πενταετία τη θητεία τους, καθώς κανένας άλλος συνδυασμός δεν υπέβαλε υποψηφιότητα απέναντί τους.