Οι επικείμενες δημοτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές είναι αθόρυβες, αδιάφορες, σχεδόν βαρετές, κι ας είναι το διακύβευμα σοβαρό αφού αφορά τη διαχείριση των καθημερινών μας προβλημάτων. Η ανία διακόπτεται μόνο από κάποια «διαφορετικά» προεκλογικά βίντεο: ένας υποψήφιος στην επαρχία απαριθμεί τους συγγενείς του, ένας άλλος υποψήφιος στο κέντρο εξηγεί, ο αθεόφοβος, γιατί δεν φοράει κράνος στη μοτοσικλέτα. Δύσκολα όμως θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η σάτιρα αποτελεί επαρκή λόγο για την ψήφο ή τον σταυρό. Μάλλον χρειάζεται και κάτι παραπάνω.

Ο Χάρης Δούκας είναι, θα λέγαμε, ο «αντι-Κασσελάκης». Δεν έχει επικοινωνιακό χάρισμα, δεν «πουλάει» στα μίντια, δεν γυρίζει αιρετικά βίντεο: ένας καθηγητής στο Πολυτεχνείο είναι. Διατυπώνει όμως συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την Αθήνα. Κι επειδή τις αποτυπώνει σε αριθμούς, είναι εύκολο να τις θυμόμαστε ώστε, στην περίπτωση που πετύχει τον στόχο του, να μπορούμε να τον ελέγξουμε.

Η δέσμευση, για παράδειγμα, ότι θα φυτεύει 5.000 δέντρα τον χρόνο: 25.000 συνολικά την επόμενη πενταετία, ώστε η Αθήνα να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πρασίνου στις πόλεις (30%, έναντι 11% που είναι σήμερα στην πρωτεύουσα). Η υπόσχεση ότι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες μέσα σε 15 λεπτά, χρησιμοποιώντας τα πόδια τους ή το ποδήλατο. Το εμβληματικό «3-30-300»: κάθε πολυκατοικία θα έχει οπτική επαφή με τουλάχιστον 3 δέντρα, κάθε γειτονιά θα έχει φυσική σκίαση κατά 30% των δρόμων της και των πλατειών της, κάθε σημείο της πόλης θα έχει μέγιστη απόσταση 300 μέτρων από έναν χώρο πρασίνου τουλάχιστον ενός στρέμματος. Κι εκείνος ο απίθανος στόχος για μείωση κατά 5 βαθμούς της θερμοκρασίας του αέρα την επόμενη πενταετία.

Τον πιστεύουμε; Γίνονται αυτά τα πράγματα; Ο Δούκας δεν ισχυρίζεται ότι τα ξέρει όλα, βάζει λοιπόν τους ειδικούς να μιλήσουν. Γι’ αυτό το τελευταίο, γύρισε ένα podcast με τον καθηγητή στο Σίδνεϊ και φυσικό Μάνθο Σανταμούρη, ο οποίος εξήγησε ότι με τον περιορισμό της θερμικής εκπομπής από τα αυτοκίνητα μπορεί να μειωθεί η θερμοκρασία του αέρα κατά 1,5 βαθμό, με τη χρήση υλικών που ανακλούν τη θερμότητα κατά 1 βαθμό στην αιχμή και κατά 2,5 βαθμούς τη νύχτα, ενώ περαιτέρω μείωση μπορεί να γίνει με τη φύτευση των δέντρων και με την αύξηση της υγρασίας του εδάφους.

Οι στόχοι αυτοί δεν έχουν σχέση με το ότι ο Δούκας υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ (όπως και από μια σειρά προσωπικοτήτων του ευρύτερου χώρου, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Γιώργος Καμίνης), ενώ το μεγάλο φαβορί, ο Κώστας Μπακογιάννης, από τη Νέα Δημοκρατία. Αν ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται περισσότερο για την καταγραφή της δύναμης του κόμματός του, εκείνοι δίνουν μάχη για τη φυσιογνωμία και το μέλλον της Αθήνας. Οχι, δεν είναι αδιάφορες αυτές οι εκλογές.