Άλλα ήθελα να γράψω αλλά πριν ξεκινήσω έριξα τελευταία ματιά στον παγκόσμιο ιστό να μάθω τι κακά συμβαίνουν στο κόσμο –τα καλά τα ξέρουν μόνο αυτοί που τα απολαμβάνουν– και είδα κάτω αριστερά στην πρώτη σελίδα του Monde γελοιογραφία του Βραζιλιάνου Amorim: κυρία με καρότσι του σουπερμάρκετ να κρατά θυμωμένη μήλο δαγκωμένο που έχει πάρει από τον πάγκο δίπλα της, τίγκα δαγκωμένα μήλα. Και πάνω στον σωρό των μήλων, πινακίδα INFLATION, πληθωρισμός.

Κακόγουστο μου φάνηκε – αλλά αμέσως θυμήθηκα πρωινό κατόρθωμά μου: έχω το βίτσιο να βράζω πάντα πολλά αυγά μαζί, να είναι γεμάτο το κατσαρολάκι, να κάνω οικονομία στις κιλοβατώρες μήπως και σώσω όχι τον αδιάφορο για όλα τα ανθρώπινα πλανήτη μας  αλλά την Ουκρανία. Χωρούσαν επτά «μεσαία», σήμερα είχαν χωρέσει οκτώ.

Αγοράζω πάντα την ίδια μάρκα, μου είχε κάνει εντύπωση το ότι δεν είχε αυξήσει τις τιμές, 4,75 ευρώ η (βιολογική) εξάδα. Είχα σκεφθεί ότι για κάποιο λόγο εξαιρούνταν τα αυγά από τις ανατιμήσεις γιατί ούτε στις συσκευασίες των άλλων εταιρειών πρόσεξα –εμφανείς τουλάχιστον– αυξήσεις. Η γελοιογραφία του Amorim  με έκανε να καταλάβω ότι μάλλον χώρεσαν σήμερα οκτώ αυγά στο κατσαρολάκι επειδή απλώς είναι μικρότερα και όχι επειδή έγινα δεξιοτέχνης στη ωοβραστική.

Έψαξα στον ιστό, βρήκα πως το μέγεθος των αυγών εξαρτάται από την ποιότητα της τροφής των πουλερικών, κυρίως από το ποσοστό πρωτεϊνών: λιγότερες πρωτεΐνες, μικρότερο κόστος. Το ότι  χωρούσαν πλέον 8 αυγά αντί για 7 σημαίνει σμίκρυνση όγκου 15%, άρα αντίστοιχη αύξηση και μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους, χωρίς ο καταναλωτής να καταλαβαίνει τίποτα ώσπου να συναντήσει Βραζιλιάνο γελοιογράφο.

Άριστη λύση: μπορώ πλέον να βράζω οχτώ αυγά και να ελπίζω σε τιμωρία της Ρωσίας χωρίς να επιβαρύνει τον πληθωρισμό η σμίκρυνση αφού πωλούνται με το κομμάτι και όχι με το κιλό.

Όπως δεν θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό το ότι η τηλεφωνική μου εταιρεία κατάργησε την έκπτωση του 1 ευρώ που έκανε επειδή έπαιρνα με email και όχι με ταχυδρομείο τον λογαριασμό. Οπότε για δύο λογαριασμούς (κινητού και σταθερού) συνολικά 40 ευρώ, η αύξηση είναι 2 ευρώ τον μήνα, 5% – χωρίς εμφανή αύξηση στο συμβόλαιο· θα ευχαριστηθούν και οι μέτοχοι και ο κύριος Σκρέκας που ούτε αυτή η αύξηση θα εμφανιστεί στον πληθωρισμό.

Υποθέτω, αντίστοιχα πράττουν όλοι οι πάροχοι αυγών και τηλεφωνικών υπηρεσιών  – άρα δεν έχει νόημα να αναζητήσω άλλους. Μένει απλώς η απογοήτευση για τα  φτηνά εταιρικά ήθη  και η πικρή αίσθηση ότι σου παίρνουν τη μπουκιά και τη λέξη από το στόμα.