Νέο μοντέλο επικοινωνίας

Οσοι βιάστηκαν, και ήταν αρκετοί, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν πλάκα με τον πρόεδρο Στέφανο και τις ασύντακτες, στα όρια της ασυναρτησίας, αναφορές του για σοβαρά θέματα πολιτικής επικαιρότητας και όχι μόνο, νομίζω ότι πρέπει να πήραν ένα καλό μήνυμα το Σαββατοκύριακο. Τι είδαμε σε αυτό το διάστημα, όπως και χθες άλλωστε; Ανακοινώσεις του προέδρου, καλοστημένες, σε άψογα ελληνικά, με λόγο και συντακτικό που θυμίζει πολιτικούς με πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ τους. Τι συνέβη και βρισκόμαστε μπροστά σε αυτή την προφανή μετάλλαξη; Τίποτε περισσότερο από το αναμενόμενο: ο πρόεδρος Στέφανος ανέθεσε, και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκτελεί, τη σύνταξη των δηλώσεών του, τις αναρτήσεις του και καθετί άλλο που κάνει στο πλαίσιο της συντήρησης της δημόσιας εικόνας του.

Ομως, επειδή ο πρόεδρος έχει μια σχεδόν «ερωτική σχέση» με την «έκθεση», το expose όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο, μερικές φορές ξεχνιέται – και θα ξεχνιέται, εδώ που τα λέμε. Οπως χθες στον Βόλο, όπου έδωσε κανονική παράσταση φτυαρίζοντας λάσπη ή βγάζοντας τα παπούτσια για να εισέλθει σε σπίτι μιας πλημμυροπαθούς. Φαντάζομαι ότι μέχρι να συνηθίσει στο καθεστώς «σοβαροφάνειας», που εξ όσων φαίνεται του έχει επιβληθεί, μερικά τέτοια «χαριτωμένα» θα του συγχωρούνται…

Αυθορμητισμοί τέλος

Αλλωστε, λίγη ώρα νωρίτερα είχε ζητήσει να μιλήσει με πλημμυροπαθείς, χωρίς να είναι οι κάμερες παρούσες, οι οποίες και κρατήθηκαν μακριά του, με τη βοήθεια της Αστυνομίας, όση ώρα συνομιλούσε με τους κατοίκους. Σημασία έχει λοιπόν να κρατήσουμε το βασικό, ότι οι αυθορμητισμοί παίρνουν τέλος και οι δηλώσεις της κατηγορίας «κάτι μου ήρθε τώρα στο μυαλό και θέλω να σας το πω, δεν κρατιέμαι» ανήκουν, όπως φαίνεται, πλέον στο παρελθόν. Σήμερα, ας πούμε, επισκέπτεται την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κανονικά. Κοστουμαρισμένος, γραβάτα κ.λπ., με αυτοκίνητο και συνοδεία. Ούτε από τα κάγκελα θα πηδήξει, ούτε σε parkour θα επιδοθεί στα σκαλιά της Προεδρίας.

Και για να το πω πιο ολοκληρωμένα, η «αδιαμεσολάβητη» επικοινωνία του προέδρου Στέφανου με τον λαό ρίχνει αυλαία, διότι πολύ απλά το επικοινωνιακό επιτελείο που τον στηρίζει αντελήφθη πως αν συνεχιζόταν για ακόμη λίγο διάστημα αυτή η τακτική, ο πρόεδρος Στέφανος θα «καιγόταν» σύντομα. Τώρα, το πράγμα μπαίνει σε ένα καλούπι.

Θα δούμε πόσο θα κρατήσει αυτό. Θα φανεί…

Επίσημη υποδοχή στην ΚΟ

Στο ίδιο πάντα πλαίσιο, αποφασίστηκε (από το επιτελείο πάντα, και προφανέστατα σε συνεννόηση και με τον πρόεδρο Αλέξη τον απόμαχο, τον βετεράνο) ο πρόεδρος Στέφανος να σταματήσει να μιλάει από στήθους και να αρχίσει να μιλάει από χειρογράφου. Οπως όλα δείχνουν, αυτή η «πρεμιέρα» θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη, το πρωί, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία θα τον υποδεχθεί και επισήμως ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως μου ανέφεραν χθες, ο λόγος του προέδρου ολοκληρώθηκε ήδη και σήμερα – αύριο ξεκινάει τις πρόβες για να απευθυνθεί στους βουλευτές, όπως αρμόζει. Φυσικά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην παρουσία κατά τη συνεδρίαση του προέδρου Αλέξη του απόμαχου, όπως φυσικά και της μεγάλης ηττημένης της αναμέτρησης της 16ης Σεπτεμβρίου Εφης Αχτσιόγλου. Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν την ομιλία θα κληθούν να παρακολουθήσουν και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, διότι ο πρόεδρος προτίθεται να κάνει βαρυσήμαντες ανακοινώσεις σχετικά με τη νέα δομή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα συναρτώνται άμεσα με την οργανωτική δομή του κόμματος. Ητοι, για να μην το βασανίζουμε και πολύ, αν οι ορισμοί θα έχουν «διακομματικό» χαρακτήρα ή θα περιοριστούν στους υποστηρικτές του προέδρου Στέφανου…

Οπως επίσης τι θα κάνει και με τον Πολάκη του. Ποιο πόστο θα του δώσει. Αυτό του υπερσυντονιστή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή κάτι άλλο, που θα προκαλέσει λιγότερες τριβές;

Το Συνέδριο και η διάσπαση

Οι άλλοι πάντως, οι «απέναντι», είναι στα κάγκελα, διαβλέποντας ότι το σημείο αναφοράς που είχαν και για το οποίο έτρεφαν πολλές ελπίδες προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους μετά την ηχηρή σφαλιάρα των εσωκομματικών εκλογών, το Συνέδριο, μπορεί να μην πραγματοποιηθεί.

Το Συνέδριο είχε αποφασιστεί να συγκληθεί για τα μέσα Νοεμβρίου, όμως οι νέοι «προεδρικοί» (οι περί τον πρόεδρο Στέφανο, δηλαδή) προωθούν την ιδέα της μετάθεσής του για το μέλλον, χωρίς χρονικό περιορισμό, πράγμα που σε απλά κομματικά «ελληνικά» σημαίνει μέχρι και ματαίωσή του.

Χθες το πρωί, ας πούμε, έπεσα πάνω στον Πάνο Σκουρλέτη στο Οpen, ο οποίος φαίνεται πως ζει και αυτός με την αγωνία τού τι θα γίνει με το Συνέδριο. Την άφησε, δεν έκανε καμία προσπάθεια να την κρύψει, αυτή την αγωνία να φανεί. «Απορώ», είπε στον Καμπουράκη και στον Στάθη, «με την ευκολία που κεντρικά πολιτικά στελέχη (σ.σ.: εννοώντας βασικά τον Νίκο Παππά) λένε “τι να κάνουμε; Ας μην κάνουμε Συνέδριο”. Θεωρούμε ότι με την ανάδειξη Κασσελάκη λύθηκαν τα προβλήματα; Δεν υπάρχουν τρέχοντα ζητήματα; (Νομίζω) η Πολιτική Γραμματεία πρέπει να τοποθετηθεί σε θέματα πολιτικών κατευθύνσεων». Και δεν έμεινε σε αυτά ο Σκουρλέτης, το πήγε και λίγο παραπέρα το πράγμα, διότι πώς να κρύψει την αγωνία του ότι αυτό που φαίνεται ορθάνοιχτο μπροστά του (και μπροστά σε όλους τους υπόλοιπους δημογέροντες) είναι η πόρτα της εξόδου.

«Αν παραδοθούμε σε ένα απολύτως προεδροκεντρικό και προσωποπαγές κόμμα, ίσως να μη χρειάζεται (σ.σ.: να συγκληθούν τα όργανα), αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει γι’ αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ (…) Αυτά δεν είναι ούτε στις παραδόσεις και κυρίως δεν συνάδουν με μια δημοκρατική λειτουργία», είπε τονίζοντας μία μία τις λέξεις.

Ε-ε-έρχεται, ε-ε-έρχεται (η διάσπαση)!

Για τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Επιτέλους, το ΠΑΣΟΚ… ανακαλύπτει το ΠΑΣΟΚ και το έργο του. Δεκατρία χρόνια μετά τη δημιουργία της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου (υπουργός Ραγκούσης, να μην τα ξεχνάμε κι αυτά), ο Νίκος Ανδρουλάκης τίμησε την επέτειο με ένα βίντεο, στο οποίο, πλην των επετειακών, συμπεριλαμβάνει και συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του θεσμού – και της διαφάνειας!

Μεταφέρω εδώ τις προτάσεις αυτές και φαντάζομαι ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να τις θεσμοθετήσει. Αναλυτικά, ιδού τι προτείνει ο Ανδρουλάκης:

n Συνταγματική κατοχύρωση: η συνταγματική κατοχύρωση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ θα διασφαλίσει περαιτέρω τη διαφάνεια.

n Επέκταση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ: υποχρεωτικά για όλους τους φορείς και τις εταιρείες που διαχειρίζονται δημόσιους πόρους δημοσίευση των αποφάσεών τους στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

n Αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση: οι διοικητές νοσοκομείων και δημόσιων οργανισμών να επιλέγονται μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού με 5ετή θητεία.

n Αξιοποίηση ανοικτών δεδομένων: αξιοποίηση των δεδομένων της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ για την αποτελεσματική αξιολόγηση και βελτίωση των δημόσιων δράσεων.

Δεν είναι Η λύση, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι όλα θα ενισχύσουν περαιτέρω τη διαφάνεια…