Ξεκίνησε χθες στη Νέα Υόρκη σε αστικό δικαστήριο η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ και δύο παιδιών του με την κατηγορία ότι διόγκωναν επί χρόνια τα περιουσιακά τους στοιχεία κατά δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους δανείου και ασφάλισης, σε μια υπόθεση που απειλεί την οικονομική του αυτοκρατορία και αποτελεί το προοίμιο δικαστικού μαραθωνίου για το φαβορί των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς ανέφερε ότι ο Τραμπ περιέγραψε τα οικονομικά του σε τράπεζες και ασφαλιστές με «ουσιαστικά ανακριβή τρόπο» επί μια δεκαετία. «Πρόκειται για τη συνέχεια του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών όλων των εποχών» είπε ο 77χρονος Τραμπ πριν εισέλθει στην αίθουσα του δικαστηρίου στο κέντρο του Μανχάταν, φορώντας σκούρο μπλε κοστούμι και μια καρφίτσα με την αμερικανική σημαία στο πέτο.

«Εχουμε μια υπέροχη εταιρεία. Εφτιαξα μια μεγάλη εταιρεία. Είναι τρομερό» συνέχισε. «Εχει μερικά από τα μεγαλύτερα ακίνητα στον κόσμο. Και τώρα πρέπει να σταθώ ενώπιον μιας αδίστακτης εισαγγελέως».

Αποκάλεσε ξανά την Τζέιμς, η οποία είναι μαύρη, «ρατσίστρια» και είπε ότι η Δημοκρατική δικαστικός είχε βεντέτα εναντίον του. Η Τζέιμς τόνισε ότι το γραφείο της ήταν έτοιμο να αποδείξει την υπόθεσή του. «Ο νόμος είναι και ισχυρός και εύθραυστος» είπε πριν μπει στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Οσα χρήματα κι αν νομίζεις ότι μπορείς να έχεις, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Η δίκη του Τραμπ έρχεται έξι ημέρες αφότου ο δικαστής Αρθουρ Ενγκορον, ο οποίος προεδρεύει της υπόθεσης, βρήκε τον Τραμπ, τους ενήλικους γιους του και 10 εταιρείες του υπεύθυνους για απάτη. Η δίκη αφορά σε μεγάλο βαθμό τις ποινές που πρέπει να αντιμετωπίσουν, που πάντως δεν μπορεί να είναι φυλάκιση.

Η εισαγγελέας ζητεί πρόστιμα ύψους τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων δολαρίων, μόνιμη απαγόρευση στον Τραμπ και στους γιους του Ντόναλντ τζούνιορ και Ερικ να διευθύνουν επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη και πενταετή απαγόρευση εμπορικών ακινήτων εναντίον του Τραμπ και του Οργανισμού Τραμπ.