Πάνω από 1 στα 10 εξοχικά (12,35%) αγοράστηκαν φέτος από ομογενείς, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε από το δίκτυο πωλήσεών της η Elxis, εταιρεία παροχής κτηματομεσιτικών και νομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Ελληνες ομογενείς δεύτερης ή ακόμα και τρίτης γενιάς, κυρίως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γερμανία, πραγματοποιούν φέτος δυναμική επιστροφή στα πάτρια εδάφη, θέλοντας να αποκτήσουν μια κατοικία, για να επισκέπτονται τη χώρα τους συχνότερα. Παράλληλα, ειδικά φέτος, κινητήρια δύναμη των αγορών εξοχικών κατοικιών από έλληνες ομογενείς, αποτελεί το γεγονός ότι η ελληνική αγορά κατοικίας βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και ανόδου των αξιών. Την ίδια στιγμή προσφέρει ποιοτικά ακίνητα σε ανταγωνιστικές τιμές, ειδικά σε σύγκριση με τις χώρες όπου ζουν μόνιμα οι άνθρωποι αυτοί.

Μείωση τιμών

στις κατοικίες

Κατά 1,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,1% στην ΕΕ  μειώθηκαν οι τιμές των κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023,  σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τη Eurostat, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4% και 0,8% στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ, αντίστοιχα. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια μείωση από το πρώτο τρίμηνο του 2014. Μεταξύ των κρατών – μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, εννέα εμφάνισαν ετήσια μείωση των τιμών των κατοικιών στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 και τα δεκαεπτά παρουσίασαν ετήσια αύξηση. Οι μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφηκαν σε Γερμανία (-9,9%), Δανία (-7,6%) και Σουηδία (-6,8%), ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν σε Κροατία (+13,7%), τ Βουλγαρία (+10,7%) και Λιθουανία (+9,4%). Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές μειώθηκαν σε έντεκα κράτη – μέλη και αυξήθηκαν σε δεκαπέντε κράτη – μέλη. Οι μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφηκαν σε Σλοβακία (-3,9%), Λουξεμβούργο (-2,7%) και Ουγγαρία (-1,7%), ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν σε Λετονία (+5,1%), Βουλγαρία (+4,3%) και Εσθονία (+3,8%).

Αναρτήσεις από Κτηματολόγιο

Ξεκίνησε από Δευτέρα η διαδικασία της προανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων, για όσους δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους που βρίσκεται σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Νήσων και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής. Μέσω της ηλεκτρονικής προανάρτησης, οι ιδιοκτήτες των περιοχών αυτών, οι οποίοι έχουν λάβει ήδη ατομικά τις σχετικές ενημερώσεις, μπορούν, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2023, να διορθώσουν εύκολα, γρήγορα και δωρεάν, τυχόν λάθη στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο. Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr, οι δικαιούχοι, με χρήση των κωδικών ασφαλείας του taxisnet, έχουν πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους.

Ενίσχυση προϋπολογισμού στην ΕΕ

Πιο φιλόδοξη ενίσχυση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2024-2027, σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε συνέχεια της πρότασης της Επιτροπής για ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ (2024-2027), η οποία ζητά ενίσχυση κατά 65,8 δισ. ευρώ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά επιπλέον 10 δισ. ευρώ για τομείς όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση κρίσεων, οι εξωτερικές προκλήσεις και η στρατηγική αυτονομία. Υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξωτερικών προκλήσεων, ιδίως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των αυξανόμενων θεμάτων που συνδέονται με τη μετανάστευση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ενίσχυση των σχετικών δημοσιονομικών τομέων κατά 2 δισ. ευρώ, επιπλέον 3 δισ. ευρώ για τη νέα «Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη» (STEP) και ακόμη 5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις κρίσης.