Οι θάνατοι είναι πλέον διπλάσιοι των γεννήσεων. Το ξέραμε, το βλέπαμε να έρχεται εδώ και είκοσι χρόνια. Η πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται σε πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων το 2050. Υπάρχει και άλλη πρόβλεψη, πολύ χειρότερη. Το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (στο Σιάτλ) εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι μία από τις 23 χώρες του κόσμου που το 2100 θα έχουν τον μισό πληθυσμό σε σχέση με σήμερα. Για την ακρίβεια προβλέπει ότι θα είμαστε περίπου πέντε εκατομμύρια. Και επειδή πάντα μετράμε αυτά τα πράγματα σε σχέση με την Τουρκία, το 2100 οι γείτονες θα έχουν εικοσαπλάσιο πληθυσμό.
Ιστορικά δεν πρόκειται για καμιά πρωτοτυπία. Λαοί πάνε και έρχονται πάνω στη γραμμή του χρόνου. Μάλιστα οι Ιάπωνες έχουν υπολογίσει και τη μέρα που θα υπάρχει μόνο ένα παιδί από το έθνος τους. Είναι η 16η Αυγούστου του 3766. Λογικά τότε δεν θα υπάρχει κάποιος στα μέρη μας για να κάνει Δεκαπενταύγουστο.
Διαβάζω δακρύβρεχτα άρθρα για την ανάγκη ενίσχυσης των νέων ζευγαριών. Α, πέτυχα και ένα σχετικό που έλεγε ότι χρειαζόμαστε κανονικές οικογένειες και όχι «δύο άνδρες με σκύλο» – μετά θα προτείνουν προγράμματα επαναφοράς στον ορθό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ομως η θέση για την ενίσχυση των ζευγαριών είναι σωστή. Ας υποθέσουμε ότι ικανοποιείται πλήρως. Υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε στα τρία παιδιά ανά γυναίκα; Οχι. Γιατί το δημογραφικό πρόβλημα δεν συνδέεται μόνο με την οικονομία, αλλά και με τον τρόπο ζωής.
Στην Ελλάδα η δημογραφική κόπωση ξεκίνησε με την είσοδο των γυναικών στην παραγωγή και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, όταν τα νέα ζευγάρια κατάλαβαν ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή εκτός από μία μεγάλη οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Ας μην παριστάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση στο δημογραφικό χωρίς ενσωμάτωση αλλογενών πληθυσμών που θα δημιουργήσουν τους Ελληνες των επόμενων γενεών. Ούτως ή άλλως οι μετανάστες είναι η πληθυσμιακή ομάδα με τα πιο δυναμικά δημογραφικά χαρακτηριστικά. Και γεννούν νέους Ελληνες που μπορεί να μην ψήνουν κοκορέτσι, αλλά θα είναι η κιβωτός της γλώσσας και αυτοί που θα βάλουν πλάτη στη χώρα.