Ξενάγηση στο πατρικό

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Στρώμνιτσα ήταν ιδιωτική – θα μπορούσαμε όμως να την περιγράψουμε και ως φιλική, καθώς έφτασε σε επίπεδο οικογενειακό. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είδε μόνο τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά γνώρισε και τους γονείς του. Υπάρχει και σχετικό φωτογραφικό ντοκουμέντο, που διακινείται στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, έξω από το πατρικό του Ζάεφ.

Στην Ηρώδου Αττικού

Στην Αθήνα, πάντως, ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πρώτη του επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας – και, ίσως προς επίρρωση του άγχους που όντως φαίνεται πως ένιωθε, δεν έφτασε απλώς στην ώρα του, αλλά ήρθε και πέντε λεπτά νωρίτερα. Οι παρόντες διέκριναν τα συναισθήματα Κασσελάκη και στη γλώσσα του σώματος, στον τρόπο που έκατσε στον καναπέ, στην αμηχανία του τις πρώτες στιγμές με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Και σχολίασαν την αλλαγή στον ενδυματολογικό συμβολισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: πουκάμισο με γραβάτα.

Εκτακτο μάθημα

Στα θρανία της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επέστρεψε εκτάκτως ο Μιχάλης Σταθόπουλος, για μια αγόρευση στις γενικές αρχές του ενοχικού δικαίου. Το μάθημα δεν παρακολούθησαν μόνο οι σημερινοί φοιτητές της Νομικής, αλλά και πρώην φοιτητές του που σήμερα διδάσκουν και οι ίδιοι. Αυτές τις μέρες ο Σταθόπουλος συγκεντρώνει και για άλλους λόγους το ενδιαφέρον: ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είναι ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τις τελευταίες αλλαγές για τις ταυτότητες που προξένησαν αντιδράσεις, στις αρχές της χιλιετίας.

Πολιτικός – ινφλουένσερ

Από τον πρωθυπουργικό θώκο της Φινλανδίας στα catwalk του Παρισιού: η Σάνα Μαρίν από πολιτικός είναι πλέον ινφλουένσερ και είδωλο της μόδας. Δεν ξέρω αν βοηθάει αυτό την υστεροφημία της, όμως σίγουρα δεν βοηθάει τις γυναίκες υποψηφίους για ανώτατα πολιτικά αξιώματα από εδώ και πέρα. Η φήμη για τη φήμη, η γυναικεία παρουσία σε «γυναικείους» ρόλους, η πραγματικότητα απέναντι στην επαγγελματική ισότητα. Υπάρχει όμως και άλλη ανάγνωση: μετά τις μεγάλες ήττες, όλοι επιστρέφουν σε ρόλους που είναι γνώριμοι.