Σε διάρκεια μερικών ωρών και σε σχετικά κοντινή χωροταξία ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε χθες δύο κρίσιμες συναντήσεις: η πρώτη ήταν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Θεσμική συνάντηση με τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα για πρώτη φορά μάλιστα, όπου την ενημέρωσε για τις επισκέψεις του στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και της Εύβοιας, σημείωσε πως οι πολίτες εκεί θέλουν την αρωγή της πολιτείας και συμπλήρωσε πως «ό,τι μπορούμε να κάνουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση για το συγκεκριμένο θέμα, θα το κάνουμε» – συνοδευόμενος στο Προεδρικό από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Μανώλη Καπνισάκη και τη νέα εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δώρα Αυγέρη. «Χρειάζεται συναίνεση με τη συνεργασία όλων για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», σχολίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνοντας έμφαση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Συλλογικά όργανα
Η δύσκολη συνάντηση ήταν λίγο μετά στη Βουλή με τον Νίκο Φίλη. Το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην υπουργός δεν έχει χαριστεί στον Στέφανο Κασσελάκη από την πρώτη σχεδόν ημέρα της εκλογής του στην προεδρία του κόμματος και οι βολές του ως τώρα ήταν οι πιο ασύμμετρες από άλλων στελεχών.
Αρκετές φορές είχε κάνει εξάλλου λόγο για «μεσσιανισμό» και άρα το ραντεβού είχε τον δύσκολο χαρακτήρα μιας – και – ψυχολογικής ρήξης μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Νίκος Φίλης εξάλλου ως κορυφαίο στέλεχος και του διατασικού ρεύματος της Ομπρέλας ανήκει και σε εκείνους που πιέζουν για σύγκλιση των συλλογικών οργάνων αλλά και για συνέδριο στην ώρα του, όπως είχε αποφασιστεί δηλαδή τον Νοέμβριο.
Οι πληροφορίες λένε πως το συνεδριακό χρονοδιάγραμμα πάει για αρχές Ιανουαρίου ή και Φεβρουαρίου αλλά και για διατήρηση ως έχει της σύνθεσης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Προφανώς το μπλοκ της μειοψηφίας θα συνεχίσει να πιέζει για άμεσο συνέδριο αλλά και για εκλογή γραμματέα από την ΚΕ και όχι απ’ το συνέδριο αυτό – με επικρατέστερο όνομα αυτό του Διονύση Τεμπονέρα.
Η συνάντηση τελικά των Κασσελάκη – Φίλη είχε την έκβαση ενός άτυπου μορατόριουμ. «Ηταν μια ειλικρινής συνάντηση, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Υπάρχει όμως μια κοινή στόχευση, ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε ο Φίλης όταν τελείωσε το τετ α τετ του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμπλήρωσε δε πως σε σχέση με την αναδιοργάνωση του κόμματος υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ωστόσο εκτίμησε ότι «για να πείσεις ως ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιβεβαιώσεις τον αριστερό σου προσανατολισμό…. Για να πείσεις το Κέντρο πρέπει να πείσεις με αριστερές πολιτικές».
Για το πολυσυζητημένο συνέδριο που είχε αποφασιστεί για τον Νοέμβριο ο Φίλης ανέφερε ότι «θα συζητηθεί αρμοδίως στα όργανα του κόμματος μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές».
Για τις ριπές του δε ο πρώην υπουργός πρόσθεσε πως «ό,τι έχω πει δεν το είπα εν θερμώ, το είπα με πόνο. (…) Καλώ τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνουν στο κόμμα» και ότι «η πρόθεση είναι να είμαστε ενωμένοι, θα προκύψει από τις συμπεριφορές όλων. Το θέμα είναι με την πράξη μας τι μήνυμα στέλνουμε στην κοινωνία».
Θετικά είδε το όλο ραντεβού και η προεδρική μεριά που πάντως δεν έκανε διαρροή για τα λεχθέντα μεταξύ των δύο πλευρών.
Συνέδριο άμεσα
Με τη μη αναβολή του συνεδρίου τάσσεται πάντως και ο Νίκος Βούτσης από την πρώτη ημέρα. Χθες παρ΄ όλα αυτά ήταν πιο οξύς απέναντι στον Κασσελάκη περιγράφοντας μια δυσκολία για τον νέο πρόεδρο: «Το ένα και κυριότερο είναι ότι δεν είναι βουλευτής και αυτό δημιουργεί διχασμό στην άσκηση πολιτικής εκτός, στα κινήματα, την επαφή με την κοινωνία, αλλά χάνει στο σκέλος, το πολύ σοβαρό, της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Στην Ιστορία ποτέ δεν υπήρξε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που να είναι εκτός Βουλής», είπε (Σκάι).
Το ταξίδι στην Κύπρο
Ο Κασσελάκης, πάντως, από χθες το απόγευμα έχει μεταβεί στην Κύπρο, στην πρώτη έξοδο εκτός συνόρων μετά την εκλογή του, για συναντήσεις με φορείς και παράγοντες του νησιού – σήμερα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Εχει ενδιαφέρον πως για το Κυπριακό παράγοντες που γνωρίζουν τη γραμμή που θέλει να ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για μια ισορροπία μεταξύ πατριωτισμού και προοδευτικής πλεύσης, για σαφή γραμμή συνέχισης των διαπραγματεύσεων πάνω στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά, αλλά και για στήριξη από την πλευρά του των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία και βέβαια την τουρκοκυπριακή πλευρά.