Αγχωμένο χαμόγελο, σφιγμένα χέρια, σκούρο κοστούμι και γραβάτα. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη στην παρθενική εμφάνισή του στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Μια ακόμη πρωτοτυπία από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξε να παρακολουθήσει την ομιλία τού… αντ’ αυτού κοινοβουλευτικού προέδρου, Σωκράτη Φάμελλου, από τα έδρανα των αξιωματούχων, στα αριστερά του βήματος του ομιλητή, εκεί όπου έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μονάχα εξωκοινοβουλευτικούς επισήμους προσκεκλημένους και θεσμικούς «απόστρατους», εκπροσώπους πρεσβειών, επισκόπους και αξιωματικούς. Σημειώνω, πάντως, πως τήρησε τον εθιμικό «κανόνα» και άφησε την πρώτη θέση των εδράνων κενή, καθώς αυτή ανήκει πάντοτε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κι ήταν εμφανώς αμήχανος, παρά το star quality που θέλει να αποπνέει. Παρακολούθησε τον Φάμελλο με προσοχή, με κουνήματα του κεφαλιού και μειδιάματα επιβεβαίωσης, χαλαρώνοντας τα χέρια του μόνο για να τον χειροκροτήσει.
Χειροκρότημα εκτός Κανονισμού
Κι αυτή ειδικά η κίνησή του έγινε χθες το απόλυτο θέμα συζήτησης στη Βουλή. Γιατί τυπικά, με βάση τον Κανονισμό λειτουργίας της και τα κοινοβουλευτικά ήθη, δεν επιτρέπεται οι επισκέπτες, είτε από τα συγκεκριμένα έδρανα είτε από τα θεωρεία, να χειροκροτούν. Με την εξαίρεση ειδικών συνεδριάσεων, επετειακών, πανηγυρικών κ.λπ. Μαντεύω ότι δεν τον είχαν ενημερώσει σχετικά. Ούτως ή άλλως, όμως, με το χειροκρότημα αυτός πέρασε το μήνυμα που ήθελε. Αυτό της ενότητας και της εμπιστοσύνης στον Φάμελλο, που, εκτός απροόπτου, προβλέπεται να είναι «στο πόδι του» για τέσσερα χρόνια…
«Ο κ. Φαμελλάκης…»
Ολα αυτά συζητήθηκαν, λοιπόν, με τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, τους υπουργούς και λοιπούς θαμώνες της Βουλής να παρακολουθούν με περιέργεια οι περισσότεροι. Ε, μερικοί, βέβαια, δεν έκρυβαν και τη σκωπτική διάθεση που τους προκάλεσε το όλον θέαμα. Μάρτυρας της στήλης με διαβεβαιώνει ότι ο Θάνος Πλεύρης ακούστηκε να σχολιάζει από τα βουλευτικά έδρανα ότι «αποκτήσαμε και πρόεδρο χειροκροτητή», χαρακτηρισμό που επανέλαβε κι από το βήμα αργότερα. Ο δε Μάκης Βορίδης αστειεύτηκε με ένα… τύπου «σαρδάμ», για την ομιλία του «κ. Φαμελλάκη». Να πω ότι πρόσεξα ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν ήταν εξαρχής στην αίθουσα της Ολομέλειας. Εσπευσε από τη Ζαλοκώστα όταν ενημερώθηκε για την παρουσία του Κασσελάκη.
Αλλιώς με Ανδρουλάκη
Μια υποσημείωση θα κάνω εδώ, έτσι, για την ιστορία. Πως ο προηγούμενος μη κοινοβουλευτικός κομματικός αρχηγός, ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν είχε κάνει την κίνηση να εμφανιστεί ως επισκέπτης στην Ολομέλεια. Στην περίπτωσή του, βέβαια, η εκλογή του στη Βουλή ήταν ζήτημα μηνών και όχι τεσσάρων ετών. Ωστόσο, είχε συζητηθεί ως ιδέα και θεωρήθηκε ότι δεν θα ήταν εικόνα που ταιριάζει σε πρόεδρο.
Η Αγαπηδάκη αντεπιτίθεται
«Μερικοί πάντως έχουμε αρχές και κάτι ακόμα, πολύ λαϊκό για να εξηγηθεί: μπέσα. Ναι, την έχουν και οι γυναίκες». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική κατακλείδα στο χθεσινό ξέσπασμα της Ειρήνης Αγαπηδάκη στο Facebook. Οπου κατήγγειλε πως έχει στοχοποιηθεί προσωπικά από το 2019, όταν είχε αναλάβει την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων έως και σήμερα που είναι αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Ανατρέχοντας δε σε όλη αυτή την τετραετία, έγραψε πως την έχουν χαρακτηρίσει «υπάλληλο του Σόρος», «βαλτή της Novartis» κι ότι, παρά τον σεξισμό που έχει υποστεί, καμία γυναίκα πολιτικός δεν έχει «αρθρώσει μία κουβέντα» προς υποστήριξή της. «Απαντώ λοιπόν μια και καλή, σε καθέναν που νομίζει ότι θα με κάμψει ο κανιβαλισμός, οι απειλές, ο αισχρός σεξισμός και οι συκοφαντίες: θα στέκομαι εδώ, όρθια, όσο αντέχουν τα πόδια μου» έγραψε, με το μήνυμα «καθένας με τα όπλα του, εκείνοι με τη λάσπη κι εγώ με τη δουλειά μου».
Υπέρ Μπακογιάννη 9 ξένοι δήμαρχοι
Τη θητεία του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων εξήραν εννέα δήμαρχοι μεγάλων πόλεων του εξωτερικού, μέσω σύντομων βίντεο που δημοσίευσαν για τη στήριξη της επανεκλογής του. Οι δήμαρχοι της Νέας Υόρκης, της Κωνσταντινούπολης, της Βουδαπέστης, της Λευκωσίας, της Μπράγκα, του Οσλο, του Πόρτο, της Σόφιας και της Φλωρεντίας, ευχήθηκαν καλή επιτυχία στον νυν δήμαρχο ενόψει των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου – και είναι άνθρωποι, σημειώνω, που τον γνώρισαν από κοντά και συνεργάστηκαν μαζί του τα τελευταία χρόνια. Ξεχωρίζω, για προφανείς λόγους, τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος σχολίασε πως «από το 2019 που εξελέγη ο Κώστας, ο διάλογος είναι πολύ καλός και η σχέση Αθήνας και Κωνσταντινούπολης έχει γίνει πιο στενή από ποτέ».