Πέδρο Σάντσεθ
Πήρε εντολή για κυβέρνηση
Στον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Ιουλίου, ανέθεσε χθες ο βασιλιάς Φελίπε διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τη διπλή αποτυχημένη απόπειρα του συντηρητικού Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους στη Βουλή ώστε να γίνει πρωθυπουργός. Στις δηλώσεις που έκανε, ο Σάντσεθ είπε πως θα ξεκινήσει από σήμερα κιόλας διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, αρχής γενομένης από τον φυσικό εταίρο του, το Sumar της Γιολάντα Ντίαθ. «Είναι η ώρα για πολιτική (…), ώρα για γενναιοδωρία», επεσήμανε, αποφεύγοντας ωστόσο να πει πολλά για το βασικό εμπόδιο που τον χωρίζει από μια νέα πρωθυπουργική θητεία, την αξίωση του καταλανικού Junts να δοθεί αμνηστία σε όλους τους ηγέτες και τους ακτιβιστές που ενεπλάκησαν στην προσπάθεια απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία το 2017. Ο Σάντσεθ έχει περιθώριο μέχρι τις 27 Νοεμβρίου προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειάζεται στη Βουλή – ειδάλλως, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Πάπας Φραγκίσκος
Ευλογία στα ομόφυλα ζευγάρια;
Οταν μιλάμε για έναν τόσο συντηρητικό οργανισμό όσο είναι η Καθολική (εν προκειμένω) Εκκλησία, κάθε βήμα προόδου, ακόμα και αν παραπέμπει σε χελώνα, είναι καλοδεχούμενο. Ενα τέτοιο βήμα μοιάζει να έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς θετικός στην ευλογία ομόφυλων ζευγαριών, αρκεί να μη δίνει αυτή «μια λανθασμένη εικόνα γάμου». Ο Ποντίφικας απαντούσε σε ερωτήσεις πέντε συντηρητικών καρδιναλίων, που τον καλούσαν να επιβεβαιώσει τη στάση της Καθολικής Εκκλησίας έναντι της ομοφυλοφιλίας, ενόψει μιας σημαντικής συνόδου στο Βατικανό, που περιλαμβάνει στην ατζέντα της και αυτό το ζήτημα. Η «ποιμαντική φιλευσπλαγχνία», επεσήμανε στην επιστολή του ο Φραγκίσκος, προϋποθέτει υπομονή και κατανόηση, και οι ιερείς δεν μπορεί να γίνονται δικαστές που «μόνο αρνούνται, απορρίπτουν και αποκλείουν». Η επίσημη θέση της Εκκλησίας, ωστόσο, παραμένει ότι ο γάμος είναι μια ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα. Και η σύσταση του Πάπα είναι να εξετάζονται οι ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια «κατά περίπτωση».
Καΐς Σαγιέντ
Δεν θέλει «ελεημοσύνες»
Θα περίμενε κανείς αξιοπιστία από έναν ηγέτη ο οποίος διέλυσε, αφού εξελέγη πρόεδρος της χώρας του, το Κοινοβούλιό της, πέρασε συνταγματική μεταρρύθμιση με την οποία συγκέντρωνε όλες τις εξουσίες, γέμισε τις φυλακές με μη εγκληματίες (πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και άλλους επικριτές της κυβέρνησής του) και, ως κερασάκι στην τούρτα, έθεσε σε εφαρμογή μια εκστρατεία δαιμονοποίησης των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική ώστε να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τη ζοφερή οικονομική τους κατάσταση; Μάλλον όχι. Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει λοιπόν κανέναν η δήλωση που έκανε ο τυνήσιος πρόεδρος, ο Καΐς Σαγιέντ, ότι η χώρα του αρνείται το ποσό που της στέλνει η ΕΕ (τα 42 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κομισιόν ότι θα αρχίσει να χορηγεί «γρήγορα») καθότι παραπέμπει σε «ελεημοσύνη» ή «χάρη» και το «αστείο» του ύψος «έρχεται σε αντίθεση» με τη συμφωνία για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης που συνήφθη τον Ιούλιο μεταξύ των δύο πλευρών.