Γιατί ανέβηκε ο Κυριάκος στην Κοζάνη
Πολλοί αναρωτήθηκαν τι τον «έπιασε» τον πρόεδρο Κυριάκο και ανηφόρισε Κοζάνη, χθες Τετάρτη που ο μήνας είχε 4 και που απέμεναν ως τις εκλογές της Κυριακής 4 ημέρες. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι το μυστικό, και ειδικότερα η με προσωπική του παρέμβαση προσπάθεια να «μαζευτεί» κάπως η κατάσταση, η οποία έχει ξεχειλώσει επικίνδυνα. Τι συμβαίνει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας; Δύο δεξιοί, ο Γιώργος Κασαπίδης τα βρίσκει σκούρα με τον Γιώργο Αμανατίδη, πρώην βουλευτή. Ο Αμανατίδης επεδίωκε να πάρει το χρίσμα, δεν του το έδωσαν, επέμεινε στην υποψηφιότητά του και το αποτέλεσμα ήταν – όπως είναι φυσικό – διαγραφή. Το ‘ριξε στο αντάρτικο κι ο Αμανατίδης, και το χειρότερο για τη ΝουΔου δεν είναι αυτό, είναι ότι από πίσω έρχεται με φόρα η Γεωργία Ζεμπιλιάδου του ΠΑΣΟΚ, η οποία απειλεί να τους νικήσει και τους δύο.
Αρκετές δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Ζεμπιλιάδου δεύτερη, με μικρή διαφορά, πίσω από τον «αντάρτη» Αμανατίδη, και το ότι ο Κασαπίδης έρχεται τρίτος (δεν ξέρω και καταϊδρωμένος, ίσως) είναι ο λόγος που ανέβασε τον πρόεδρο Κυριάκο στην Κοζάνη. Εκείνοι που γνωρίζουν τα πράγματα σε τοπικό επίπεδο λένε όμως πως το ρήγμα μεταξύ Κασαπίδη – Αμανατίδη είναι τόσο βαθύ, που δύσκολα ο πρόεδρος Κυριάκος θα καταφέρει να ενώσει το γαλάζιο στρατόπεδο. Και κάπως έτσι το βράδυ της επόμενης Κυριακής το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανό να μετρήσει μία τουλάχιστον περιφέρεια δικιά του, έπειτα από αρκετά χρόνια. Πρόβλημα…
Πρώην πασόκοι σε απόγνωση
Εχω αναφερθεί και στο παρελθόν στο αδιέξοδο των πρώην πασόκων που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρουν τι να κάνουν, μετά την εκλογή του προέδρου Στέφανου στην ηγεσία του κόμματος. Οσο υπήρχε ο πρόεδρος Αλέξης ο απόμαχος, ο βετεράνος, στην ηγεσία, υπήρχε μια κάποια (πολιτική) κάλυψη γι’ αυτούς. Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Αλέξης, έμειναν σαν τα ορφανά στον κάμπο (αλλιώς είναι η παροιμία, αλλά είπα να την προσαρμόσω κάπως) οι πρώην πασόκοι. Και, όπως είναι λογικό και φυσικό, ψάχνονται να βρουν μια δίοδο επικοινωνίας με το Κίνημα. Δύο είναι οι πιο «προχωρημένοι» σε αυτή την προσπάθεια. Ο Χρηστάρας ο Σπίρτζης και ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο τελευταίος έκανε ένα σημαντικό βήμα χθες, και πρέπει να το επισημάνω, διότι συνιστά μία κίνηση άξια προσοχής – από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πρώτα απ΄ όλα. Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει στον δεύτερο γύρο των εκλογών τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ – βέβαιος ων και εκείνος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνει τίποτα στις εκλογές. Οπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε. Διότι το λένε οι κούκοι στα βουνά κι οι πέρδικες στα πλάγια (πόσο πιο ποιητικά να το περιγράψω πια…) ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και στον συνδικαλισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτος. Δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να πετύχει κάτι θεαματικό. Εδώ δεν τα είχε καταφέρει την εποχή που κυβερνούσε, τώρα θα τα καταφέρει που είναι και σε αυτά τα (οργανωτικά) χάλια;
Μία σοβαρή παρέμβαση
Ο Γιάννης Ραγκούσης, που τα γνωρίζει όλα αυτά και επιπλέον δεν βλέπει και τον λόγο να μην υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, με όσες δυνάμεις τού έχουν απομείνει, τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ αφού ο ίδιος δεν μπορεί, πήρε χθες την πρωτοβουλία, όπως προανέφερα, να ζητήσει ανοιχτά τη στήριξη των υποψηφίων του Κινήματος. Εγραψε συγκεκριμένα στο Facebook:
«Στον 2ο γύρο, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να στηρίξει κάθε συνδυασμό που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και προοδευτικούς πολίτες. Σε πολλές περιπτώσεις δήμων και περιφερειών δεν θα έχουμε εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από την 1η Κυριακή. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κατά τη γνώμη μου, με απόφαση των κομματικών οργάνων, πρέπει επίσημα να δηλώσει πως – ανεξαρτήτως τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης – στον 2ο γύρο θα στηρίξει κάθε προοδευτικό, αντικυβερνητικό συνδυασμό που είτε στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είτε κατέρχεται ως ανεξάρτητος αλλά στελεχώνεται από έντιμους και άξιους υποψηφίους».
Δεν ξέρω αν θα εισακουστεί, γιατί στο κόμμα της χαράς γίνεται μύλος αυτή την περίοδο, όμως είναι μια σοβαρή παρέμβαση. Και τη σοβαρότητά της δεν την υπονομεύουν ούτε τα (πιθανά) χολερικά σχόλια ότι η πρόταση διατυπώθηκε από υστεροβουλία. Ομως δεν πρέπει να πτοείται ο Ραγκούσης. Αλλωστε, είναι γνωστό πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τους πρώην πασόκους. Τους θεωρούσαν εισοδιστές…
Παραζαλισμένα κοτόπουλα
Στο μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση με το τι κάνουμε γενικά με το κόμμα θυμίζει παραζαλισμένα κοτόπουλα. Αλλού πατάνε κι αλλού βρίσκονται. Οχι μόνο τα κορυφαία στελέχη, αλλά και τα μεσαία – για τους οπαδούς (όσοι έχουν απομείνει τέλος πάντων) δεν το συζητώ.
Διαβάζω, για παράδειγμα, άρθρο ενός, στο «Documento» του Κ. Βαξεβάνη. Εχει τίτλο το αμφίσημο «Πολιτικοί κομήτες». «Μπαίνω» μέσα . Ξεκινάει ως εξής: «Τι είναι το φαινόµενο Κασσελάκης; Η πολιτική αποτίµηση θα γίνει σαφώς εν καιρώ, όταν θα αποκρυσταλλωθεί σε προγραµµατικό λόγο το “πατριωτικό προοδευτικό” στίγµα που έχει εκπέµψει και πώς – και αν – θα διασταυρωθεί µε αριστερές δροµολογήσεις».
Λέω, δεν μπορεί, κάτι θέλει να πει ο ποιητής. Διαβάζω παρακάτω. «Ανακαλύπτει» τον Βενιζέλο. Τον Ελευθέριο, όχι τον Βαγγέλη. Περιγράφει τη φρενήρη πορεία προς την εξουσία του «Εθνάρχη» (του μοναδικού στα 200 χρόνια της ελληνικής ιστορίας που φέρει επάξια τον τίτλο) και μετά μας λέει για τον… Κασσελάκη! Λες, άπαγε της βλασφημίας. Μπαίνω στον πειρασμό να ολοκληρώσω τον λίβελο. Καταλήγει ως εξής:
«Ο Κασσελάκης δεν µπορεί σε καµία περίπτωση να συγκριθεί φυσικά µε τον Βενιζέλο, ωστόσο και οι δύο εµφάνισαν δηµοφιλία εκφράζοντας πολιτικές ανάγκες, κενά και ρεύµατα. Προσδοκίες επένδυσαν σε αυτούς οι ψηφοφόροι και έκαναν στο τέλος ταµείο».
Βγάλτε συμπέρασμα. Οι άνθρωποι έχουν «λαλήσει». Κανονικά…
Το manual της σωστής συντήρησης
Αναγνώστης μου, από τους ιδιαίτερα «ψαγμένους», μου έστειλε μικρή επιστολή αναφορικά με το «έγκλημα στο ΟΑΚΑ» – όπως συνιστά η απουσία κάθε συντήρησης για σχεδόν 20 χρόνια. Αφού μου γράφει λοιπόν ότι με τον όρο συντήρηση εννοούμε «τις διαδοχικές ενέργειες που διατηρούν το προϊόν στη λειτουργική κατάσταση και κατάσταση ασφάλειας (ενίοτε και στην αισθητική κατάσταση), στην οποία και παραδόθηκε από τον κατασκευαστή και επιβεβαιώθηκε κατά την παραλαβή του έργου – προϊόντος», περιγράφει τι γίνεται σχετικά στα προηγμένα κράτη.
1. Ανοίγεται ένας φάκελος ή ένα βιβλίο καταγραφών. Ο φάκελος χρησιμεύει για το ιστορικό των εργασιών και του κόστους αυτών ώστε να είναι δυνατή η πρόβλεψη.
α. Εκεί καταγράφονται η συχνότητα επιθεώρησης και τα αποτελέσματα αυτής. Καθώς και το όνομα του επιθεωρητή που υπογράφει αναλόγως.
β. Καταγράφονται επίσης οι διορθωτικές ενέργειες και υπογράφονται από τον υπεύθυνο των εργασιών αποκατάστασης των προβλημάτων που βρέθηκαν από τον επιθεωρητή.
2. Ο φάκελος χρεώνεται σε υπάλληλο τεχνικό (ΤΕΙ) που έχει την ευθύνη για ενημέρωση της διοίκησης όταν υπάρχει απαίτηση επιθεώρησης ή αποκατάστασης βλάβης. Ο υπεύθυνος του κτιρίου επιθεωρεί εβδομαδιαίως το κτίριο για μικροβλάβες, τις οποίες καταγράφει σε ειδικό τμήμα του φακέλου.
3. Η διοίκηση εκπονεί ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης και εντάσσει στον προϋπολογισμό το ετήσιο κόστος.
Ελπίζω να δώσατε μια προσοχή στην αναφορά του αναγνώστη ότι έτσι γίνεται στα «προηγμένα» κράτη. Σε κράτη της υποσαχάριας Αφρικής, απλώς χάνονται τα εγχειρίδια συντήρησης και το έργο «συντήρηση» τελειώνει σε αυτό ακριβώς το σημείο!..