Και τώρα ποιος – ή ποια – θα δεχθεί να καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων; Ποιος – ή ποια – θα πάρει τη σκυτάλη της διαδοχής του Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος διεμήνυσε πως δεν έχει πρόθεση να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, μετά την ταπείνωση που γνώρισε από το ίδιο του το κόμμα και την καθαίρεσή του με συνοπτικές διαδικασίες;

Αυτό είναι πλέον το ερώτημα που βασανίζει όχι μόνο τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Σε μια περίοδο, μάλιστα, που πολλά κρίσιμα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά: Από την αποφυγή της στάσης πληρωμών του ομοσπονδιακού κράτους ύστερα από περίπου 40 ημέρες (το επόμενο ορόσημο, μετά τον πρόσφατο συμβιβασμό που επετεύχθη ελέω Μακάρθι, είναι στις 18 Νοεμβρίου) μέχρι τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, η οποία, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του και η «Guardian», είναι ακόμη πιο αβέβαιη.

Είναι κάτι, άλλωστε, που παραδέχθηκε με τις δηλώσεις που έκανε χθες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Κάνοντας λόγο για «τοξικό πολιτικό κλίμα» στην Ουάσιγκτον, το οποίο πρέπει να αλλάξει, στάθηκε ιδιαιτέρως στη βοήθεια προς την Ουκρανία, προαναγγέλλοντας μάλιστα εξαγγελίες σε αυτό το θέμα που θα δίνουν διέξοδο, ανεξαρτήτως της στάσης των Ρεπουμπλικανών.

Για την ώρα και ενώ η πρώτη ψηφοφορία είναι πιθανό να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα – με πιθανότερη ημερομηνία την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου –, τα ονόματα που ακούγονται είναι πολλά. Ανάμεσά τους ο Στιβ Σκάλις από τη Λουιζιάνα και ο Τομ Εμερ από τη Μινεσότα, που είναι αντιστοίχως το νούμερο δύο και τρία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, όπως επίσης οι Πάτρικ ΜακΧένρι από τη Βόρεια Καρολίνα (εκλεκτός του Μακάρθι) και ο Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο.

Κανένα από αυτά, όμως, δεν χαρακτηρίζεται ακόμη ως ακλόνητο ή, έστω, μεγάλο φαβορί, καθώς η πτέρυγα των σκληροπυρηνικών, που ευθύνονται για την «εκπαραθύρωση» του Μακάρθι, έχει ανοίξει τα χαρτιά της.

Σε αυτό το φόντο, ορισμένοι αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι θα κάνουν ό,τι τους πει ο Τραμπ. «Προτείνω τον Ντόναλντ Τραμπ για πρόεδρο της Βουλής» έγραψε στο Χ ο βουλευτής από την Οκλαχόμα Τρόι Νελς. Ο Τραμπ είναι «ο μοναδικός υποψήφιος για πρόεδρος που στηρίζω για την ώρα» έγραψε στο ίδιο μέσο και η γνωστή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν από την Τζόρτζια.

Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι προϋπόθεση για την επιλογή ενός υποψηφίου που θα έχει ελπίδες να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης είναι να προκύψει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις διάφορες τάσεις των Ρεπουμπλικανών, καθώς η πλειοψηφία που διαθέτουν στη Βουλή είναι ισχνή – 221 έναντι 212 των Δημοκρατικών (2 έδρες παραμένουν κενές).

Σε αυτό το σκηνικό, η ακραία πτέρυγά τους, που αριθμεί τουλάχιστον 20 βουλευτές, έχει τη δυνατότητα να θέσει τους όρους της, όπως έκανε και με τον Μακάρθι, αναγκάζοντάς τον να δεχθεί το δικαίωμα καθενός βουλευτή να υποβάλει πρόταση μομφής κατά του προέδρου – κάτι που τελικώς του κόστισε τη θέση του.