Οι οικονομικές επιδόσεις της Κίνας εμπνέουν σημαντική απαισιοδοξία τον τελευταίο καιρό. Ομως αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση της Κίνας έχει δεσμευτεί να περιορίσει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες. Αυτό σημαίνει διατήρηση των κρατικών ομολόγων κάτω από το 60% του ΑΕΠ και του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ – συχνά με σημαντικό περιθώριο. Ενώ ο λόγος δημοσιονομικού ελλείμματος προς ΑΕΠ ήταν 2,8% του ΑΕΠ το 2009, μειώθηκε στο 1,1% το 2011, καθώς η κυβέρνηση έσπευσε να βγει από τον κύκλο τόνωσης των 4 τρισεκατομμυρίων CN¥ (555 δισεκατομμύρια δολάρια). Πολλοί κινέζοι οικονομολόγοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι περήφανοι που έκαναν καλύτερη δουλειά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η δημοσιονομική θέση της Κίνας εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρότερη από τις περισσότερες δυτικές χώρες.
Βεβαίως, ο λόγος δημοσιονομικού ελλείμματος προς ΑΕΠ της Κίνας έχει αυξηθεί από το 2015. Αλλά αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των φορολογικών περικοπών και όχι της αύξησης των κρατικών δαπανών.
Καθώς η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει μια προσεκτική δημοσιονομική πολιτική, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει πάρα πολλούς στόχους: οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση, εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα τιμών, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ακόμη και κατανομή χρηματοοικονομικών πόρων. Ειδικότερα, έπρεπε να ανταποκριθεί στις κυκλικές μεταβολές του δείκτη τιμών των κατοικιών: εάν ο δείκτης αυξηθεί απότομα, η PBOC αποσύρει τα ηνία της νομισματικής πολιτικής. Ευρύτερα, η PBOC έχει δεσμευτεί να μην πλημμυρίσει την οικονομία με ρευστότητα – αλλά αντίθετα να εμμείνει σε μια προσέγγιση ακριβείας.
Αναμφίβολα, η Κίνα θα μπορούσε να έχει επιτύχει υψηλότερη ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία με μια πιο επιθετική προσέγγιση μακροοικονομικής πολιτικής. Αν και είναι πολύ αργά για να αλλάξει το παρελθόν, η Κίνα μπορεί ακόμα να επιτύχει ένα πιο δυναμικό μέλλον, αλλά μόνο εάν εφαρμόσει μια προσεκτικά σχεδιασμένη δημοσιονομική και νομισματική επέκταση που επικεντρώνεται στην τόνωση της πραγματικής ζήτησης και, τελικά, στην ανάπτυξη.
Ευτυχώς, υπάρχει λόγος να ελπίζουμε ότι οι κινεζικοί φορείς χάραξης πολιτικής θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση πρόσφατα προσδιόρισε την ανεπαρκή ζήτηση ως βασική μακροοικονομική πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα και δήλωσε ότι η Κίνα πρέπει να «εκμεταλλευτεί τη βελτιωμένη δυναμική, να εντείνει τις προσαρμογές της μακροοικονομικής πολιτικής, να εφαρμόσει τη συνετή νομισματική πολιτική με ακριβή και δυναμικό τρόπο».
Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική αλλαγή στις κατευθυντήριες γραμμές της μακροοικονομικής πολιτικής της Κίνας τα τελευταία χρόνια. Εάν οι κινεζικές αρχές το μεταφράσουν αυτό σε αποτελεσματική πολιτική, θα ακολουθήσει υψηλότερη και πιο σταθερή ανάπτυξη.
Ο Γιου Γιονγκντίνγκ είναι πρώην πρόεδρος του China Society of World Economics και διευθυντής του Institute of World Economics and Politics στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών. Εχει διατελέσει μέλος της επιτροπής χάραξης πολιτικής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (2004-2006).