Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει

Το έχουμε δει και σε άλλες (πολλές) περιπτώσεις το… Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει, δεν είναι τίποτα καινούργιο, κάτι που να σε κάνει να πέφτεις από τα σύννεφα. Αλλά ειδικά στο δικαστικό σώμα, ξεπερνάει τον… μέσο όρο. 100-0 από τα αποδυτήρια, δικά τους όλα, όταν πρόκειται για θέματα που τους αφορούν. Η απόφαση για την επαναφορά των συντάξεων των δικαστών στα προ του 2012 επίπεδα, στην προ των Μνημονίων εποχή, είναι δύσκολο να λάβει άλλο χαρακτηρισμό. Τη στιγμή μάλιστα που έχουν απορριφθεί προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας άλλων κατηγοριών συνταξιούχων. Πώς γίνεται λοιπόν να απορρίπτονται αυτού του είδους οι προσφυγές και να καθίσταται παραδεκτή μια προσφυγή για το ύψος των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, αυτό μόνο στα μέρη μας μπορεί να εξηγηθεί. Ο έχων το μαχαίρι, είναι και τρώγων το πεπόνι – κλασικά.

Ας γίνει όμως κάτι και για τους φουκαράδες τους χαμηλοσυνταξιούχους του Δημοσίου για παράδειγμα, που τους έκοψαν τη σύνταξη και τα φέρνουν βόλτα με δυσκολία. Κρίμα είναι.

Οσο για το γεγονός ότι από τα αναδρομικά δεκαετίας συν τις αυξήσεις στις συντάξεις των δικαστικών θα επωφεληθούν και οι πρώην βουλευτές, δεν θα αναφέρω τίποτε. Οπως υπενθύμισε χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, και πολύ σωστά έχω να πω, διάταξη που έχει ψηφιστεί, εξαιρεί τους βουλευτές από το να διεκδικήσουν αναδρομικά με αυτή την ευκαιρία. Διάταξη που ψηφίστηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης, και έκτοτε παραμένει.

Το επισημαίνω γιατί μερικοί εξ υμών έτοιμοι ήσασταν να την «πέσετε» στους κακόμοιρους τους… παππούδες και τις γιαγιάδες του έθνους.

Ο Στέφανος και το Κραν Μοντανά

Ομολογώ ότι δεν είχα προσέξει τις δηλώσεις του προέδρου Στέφανου, στη Λευκωσία, αλλά φταίει και ο ίδιος. Αντί να κάνει ένα βίντεο στο TikTok, να πληροφορηθούμε τις απόψεις του, όπως τόσο ωραία έκανε έως τώρα, προτίμησε να κάνει δηλώσεις οι οποίες πέρασαν κάτω από το δικό μου ραντάρ. Τέλος πάντων, δεν θα τον κατηγορήσω επί πολύ, έχει τα ελαφρυντικά του. Αλλά διαβάζοντας τις δηλώσεις που έκανε, πραγματικά με άφησε λίγο… ξερό! Είπε (απήγγειλε για την ακρίβεια) μετά τη συνάντησή του με τον (γενειοφόρο πλέον) πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι ζήτησε «επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό», από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στο Κραν Μοντανά. Ανάθεμα κι αν ξέρει βέβαια τι σημαίνει αυτό, αλλά δεν θα το κάνουμε θέμα επίσης. Αλλωστε φάνηκε από το γεγονός ότι δεν δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Για να μην μπλέξει, προφανώς. Λογικό. Το πολύ πολύ να γνωρίζει ότι το Κραν Μοντανά είναι ελβετικό θέρετρο στις Αλπεις. Λόγια του Βαγγέλη Καλπαδάκη, του διπλωματικού του συμβούλου πλέον (δάνειο από τον Τσίπρα) είναι αυτά, και πρόκειται πρέπει να πω για τη «γραμμή» όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Εντάξει, μην τα θέλουμε όλα δικά μας…

Ευκαιρίας δοθείσης, εκείνα τα τρολ της ΝουΔου δεν έχουν τον θεό τους, με βίντεο που κυκλοφόρησαν και το οποίο δείχνει τον άνθρωπο να μην ξέρει πώς να καταθέσει ένα στεφάνι σε μνημείο ηρώων στην Κύπρο. Παιδιά θα μάθει κι αυτός – εδώ έμαθαν άλλοι κι άλλοι…

Η… «νίκη της Δημοκρατίας»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, παθιασμένη, σκληρή, «τσιπρική», η κυρία Δώρα Αυγέρη – για χάρη της οποίας ο πρόεδρος Στέφανος καρατόμησε τον συμπαθή προηγούμενο εκπρόσωπο Στ. Καλπάκη – έχει μάθει τόσο καλά το ποίημα για τον νέο πρόεδρο, ώστε ειλικρινά δίνει την αίσθηση πως προετοιμαζόταν από καιρό γι’ αυτή τη δουλειά.

Εδωσε ας πούμε μια συνέντευξη στο Attica (το κανάλι, όχι το πολυκατάστημα στην Πανεπιστημίου) και ούτε λίγο ούτε πολύ τράβηξε έναν διθύραμβο ναααα για τον πρόεδρο Στέφανο, να έχει να του βρίσκεται.

«Ηταν πολύ σημαντικό», είπε, «ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου κινητοποίησε πολλές χιλιάδες ανθρώπους και νέα μέλη (…) Και αυτό καταγράφεται στα πολύ θετικά. Δεν είναι ένα αποτέλεσμα που το πιστώνεται μόνο ο νέος πρόεδρος, ο Στέφανος Κασσελάκης, ως μια εκλογική νίκη. Είναι μια νίκη της Δημοκρατίας, του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου».

Δεν θέλω να της το χαλάσω της γυναίκας, μια δουλειά κάνει και προσπαθεί να την κάνει καλά. Ομως νίκη της Δημοκρατίας, επειδή πήγε το 10% (και ούτε) των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει στις εκλογές, και από αυτούς μόνο οι μισοί τον Κασσελάκη, δεν το λες. Δεν αφήνει καλυτέρα να περάσει και η μεθαυριανή ημέρα, να δούμε τι ψάρια έπιασε ο αρχηγός;

Ετοιμάζει βαλίτσες για Στρασβούργο

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Αλέξης, ο βετεράνος, ο απόμαχος, ακολουθεί σταθερά τις συμβουλές (και τη δική μου) των δικών του, να αξιοποιήσει τον χρόνο προς όφελός του, τώρα που είναι εκτός ηγεσίας ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, εκτόπισε από τη θέση του εκπροσώπου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τη φίλη μου τη Νίνα Κασιμάτη (και καθόλου δεν της άρεσε το σκηνικό…) και του λοιπού θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Το Συμβούλιο είναι ένας χώρος όπου συγκεντρώνονται πολλές χρυσές εφεδρείες των χωρών της Ευρώπης, άρα θα έχει την ευκαιρία να συναντά ανθρώπους-προσωπικότητες στις χώρες τους, να ανταλλάσσει απόψεις, να μαθαίνει πράγματα, να ακούει θεωρίες. Γενικώς είναι ένα σοβαρό σχολείο το Συμβούλιο της Ευρώπης, εξού και χθες το μεσημέρι πέρασε το κατώφλι του γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη, να πληροφορηθεί τα ενδότερα των έσω, διότι η Ντόρα, μπορεί να έχει και καμιά 20ετία μέλος του Συμβουλίου.

Το κλίμα, πληροφορήθηκα εγκύρως, ήταν εξαιρετικό στη μεταξύ τους συνομιλία, τη Δευτέρα, μαζί θα ταξιδέψουν για Στρασβούργο, η Ντόρα είναι ένας αλέγρος άνθρωπος – καλά θα πάει κι αυτό, να μου το θυμηθείτε.

Αρκεί, ο πρόεδρος Αλέξης, ο βετεράνος, ο απόμαχος, να μην αρχίσει πάλι τα «τσάμικα», όπως αυτό που διάβασα κάπου ότι θέλουν να τον τοποθετήσουν επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και ότι εκείνος το σκέφτεται. Ξεκόλλα άνθρωπέ μου, πήγαινε ένα βήμα παρακάτω, άσ’ τα αυτά…

Το πάθημα έγινε μάθημα

Νομίζω ότι δεν υπήρξε πολίτης Αθηναίος ή περαστικός από το κέντρο της Αθήνας, να μη σιχτίρισε την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισε να ακολουθήσει κάποια στιγμή της ημέρας την Πανεπιστημίου, κατά τη διάρκεια της κατασκευής αυτής της ανοησίας που ονομάστηκε «μεγάλος περίπατος». Αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Τα έργα ολοκληρώθηκαν, ο δρόμος πήρε την τελική του μορφή, κι ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έχει πλέον το σθένος να παραδέχεται ότι πήρε το μάθημά του, από τα λάθη που έγιναν στην αναμόρφωση του κεντρικότερου δρόμου της πρωτεύουσας. Νομίζω ότι αυτό του αναγνωρίζουν και οι ψηφοφόροι, και το ομολογούν στους δημοσκόπους, οι οποίοι προβλέπουν την επανεκλογή του από την πρώτη Κυριακή – είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Τον άκουσα χθες το πρωί στον ΑΝΤ1 να παραδέχεται τα λάθη που έγιναν, και οφείλω να πω ότι δύσκολα το κάνει κανείς, μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. Είπε: «Εχει πάρει σάρκα και οστά (η ανάπλαση) και αποδίδει, αλλά σε σχέση με την αρχική ιδέα, καθυστερήσαμε στην υλοποίηση του έργου. Καθυστερήσαμε και εξοργίσαμε. Εδώ έχουμε ένα κενό, υπήρξε αστοχία, υπήρξε αδυναμία, υπήρξε λάθος. Να είναι ξεκάθαρο όμως ότι από αυτό μάθαμε… Το πάθημα έγινε μάθημα και αυτό φαίνεται σε άλλα έργα, όπως στο θέατρο του Λυκαβηττού, που τεχνικά είναι απείρως δυσκολότερο από την Πανεπιστημίου».

Εύγε στο παλικάρι, που δεν προσπάθησε να τα στρογγυλέψει…