Εντονη κινητικότητα επικρατεί στα γραφεία των συμβολαιογράφων καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν για υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων πριν από την εκπνοή του έτους. Το τέλος των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων που μπαίνει την 1η Ιανουαρίου 2024 έχει κινητοποιήσει τους φορολογούμενους, με τους ανθρώπους του real estate να προβλέπουν διόγκωση του κύματος στις αγορές ακινήτων με ρευστό τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.
Σήμερα, μία στις τέσσερις μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιείται με μετρητά εξ ολοκλήρου ή εν μέρει.
Χιλιάδες αγοραστές φτάνουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία με βαλίτσες ή σακούλεςγεμάτες με «ζεστό» χρήμα για να αγοράσουν κάποιο ακίνητο.
Η καταβολή μέρους ή του συνόλου του τιμήματος αγοραπωλησίας ακινήτων επιτρέπεται μεταξύ φυσικών προσώπων, εφόσον τα χρήματα είναι δηλωμένα.
Αγοραπωλησίες με μετρητά μεταξύ νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) ή φυσικού προσώπου και νομικού προσώπου (π.χ. κατασκευαστική εταιρεία) δεν επιτρέπονται αν το τίμημα υπερβαίνει τα 500 ευρώ (θεωρείται επιχειρηματική συναλλαγή).
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διαπίστωσε ότι σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων ύψους 27,7 δισ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2021,σε 42.613 περιπτώσεις στα συμβόλαια είχαν περάσει συναλλαγές 426,5 εκατ. ευρώ μόνο με μετρητά, ενώ επιπλέον 41.741 μεταβιβάσεις έγιναν εν μέρει με μετρητά ύψους 2,98 δισ. ευρώ.
Αυτά τα μετρητά, από τις αρχές του 2024 θα απαγορεύονται και όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες το τέλος των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα μπλοκάρει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η αγορά ακινήτων κινείται με χρήμα άγνωστης προέλευσης το οποίο δύσκολα εντοπίζεται από τις ελεγκτικές Αρχές αφού τηνώρα της υπογραφής των συμβολαίων δεν γίνεται κανένας έλεγχος πόθεν έσχες. Δηλαδή δεν ελέγχεται η πηγή προέλευσης των μετρητών.
Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός είναι πιθανόν να ψάξει τη συναλλαγή αυτή αλλά σε κάθε περίπτωση οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί, καθυστερούν και μπορεί να μη γίνουν ποτέ.
Νέες παρεμβάσεις.
Εκτός από την κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2024 θα φέρει νέες παρεμβάσεις στις μεταβιβάσεις και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που περιλαμβάνουν:
Πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού φάκελου ακινήτων. Στις αρχές του νέου έτους, αντί την 1η Νοεμβρίου 2023. Μέσω της νέας πλατφόρμας θα αντλούνται ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία μέσα σε λίγα 24ωρα.
Διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις διορθώσεις στις αξίες των δήμων οι οποίοι έχουν υποβάλει ενστάσεις αντιδρώντας στις αυξήσεις των τιμών ζώνης των ακινήτων που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Ειδική ομάδα εργασίας ολοκληρώνει τον έλεγχο των αιτήσεων – ενστάσεων που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας.
Στις περιοχές όπου η αρμόδια επιτροπή διαπιστώσει υπέρμετρες αυξήσεις των τιμών ζώνης, ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα αναλάβουν να δώσουν νέες αξίες.
Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση για αλλαγές στις αξίες στους δήμους θα λάβει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στις τιμές ζώνης, αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Περίπου 145 δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές όπου θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών Αρχών.
Αντικειμενικές αξίες παντού.
Για πρώτη φορά θα αποκτήσουν τιμές ζώνης 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της ελληνικής Επικράτειας και την εφαρμογή για πρώτη φορά αντικειμενικών αξιών στις περιοχές αυτές.