Τα συμπεράσματα της αξιολόγησης της στατικής επάρκειας του ΟΑΚΑ άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για την ασφάλεια σταδίων και γυμναστηρίων ανά τη χώρα. Ετσι, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού έχουν τεθεί τα 17 Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της χώρας, με τους πρώτους ελέγχους να διαπιστώνουν ήδη τα πρώτα σημαντικά προβλήματα στο Καυτανζόγλειο και στο ΕΑΚ Κέρκυρας.
Συγκεκριμένα, στο Καυτανζόγλειο εντοπίζεται πρόβλημα με το πιστοποιητικό πυροπροστασίας, ενώ απαιτείται ενημέρωση της οικοδομικής άδειας για αλλαγές χρήσης, διαμερισματοποιήσειςκαι επεκτάσεις. Στο ΕΑΚ Κέρκυρας παρατηρείται πρόβλημα με τη στατικότητα των κερκίδων του ανοικτού σταδίου, γεγονός που οδήγησε στην απαγόρευση παρουσίας θεατών καθώς και της χρήσης του χώρου κάτω από αυτές.
Στα υπόλοιπα αθλητικά κέντρα, από τις διοικήσεις των οποίων ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Βρούτσης έχει από τις 11 Σεπτεμβρίου ζητήσει με επείγουσα επιστολή του να ενημερωθεί για «τις εκκρεμότητες, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες τεχνικών παρεμβάσεων», περιλαμβάνονται το ΣΕΦ, το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, το Εθνικό Αθλητικό και Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού, το Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα, τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων, Χανίων, Κομοτηνής, το Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου και τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και Βασιλίτσας.
Στην επιστολή του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού ζητά από τις διοικήσεις των εν λόγω φορέων να τον ενημερώσουν για μία σειρά ζητημάτων, όπως:
n Οι ισχύουσες άδειες λειτουργίας (αριθμός, ημερομηνία έκδοσης, διάρκεια ισχύος),
n οι παρατηρήσεις που αναφέρονται στα πρακτικά ελέγχου των εγκαταστάσεων, καθώς και οι όροι που τίθενται στις προσωρινές άδειες λειτουργίας,
n τα εν ισχύ πιστοποιητικά πυροπροστασίας ή οι σχετικές εκκρεμότητες (αν υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες πυροπροστασίας ή χρειάζεται να εκπονηθούν, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μελετών αυτών κ.λπ.),
n οι εν ισχύ περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων, καθώς και η ύπαρξη ή ανάγκη εκπόνησης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις,
n οι ελλείψεις των αθλητικών εγκαταστάσεων αρμοδιότητάς τους που σχετίζονται με την αδειοδότησή τους, καθώς και η πορεία των εργασιών αποκατάστασής τους (πολεοδομικές εκκρεμότητες υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών, ανάγκη εκπόνησης ή εφαρμογής μελετών στατικής επάρκειας, ύπαρξη ή όχι βεβαίωσης στατικής επάρκειας κ.λπ.),
n τα λοιπά τεχνικά έργα που τυχόν απαιτούνται για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων.
Σε φάση συλλογής
Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς επισημαίνει ότι επί του παρόντος οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε φάση συλλογής και κατηγοριοποίησης των στοιχείων αυτών. Βάσει της εμπειρίας του, πάντως, ο ίδιος εκτιμά ότι τα περισσότερα προβλήματα στις ανά τη χώρα αθλητικές εγκαταστάσεις σχετίζονται με τη γήρανση του εξοπλισμού, καθώς πολλές από αυτές κατασκευάστηκαν πριν από πολλές δεκαετίες.
«Φέτος, για πρώτη φορά, στην ΚΥΑ για παράταση των αδειών λειτουργίας όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων (εθνικών, δημοτικών, ιδιωτικών κ.ο.κ.), που εκδόθηκε στις 31 Αυγούστου, τέθηκε ένας όρος: Στις εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας (σ.σ. απαιτείται για όλες τις κλειστές εγκαταστάσεις και για τις ανοικτές εγκαταστάσεις χωρητικότητας άνω των 2.000 θεατών), οι αγώνες θα γίνονται χωρίς την παρουσία θεατών. Με τον όρο αυτό, οι διοικήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικά πυροπροστασίας σε ισχύ προβλέπεται να επιταχύνουν τις διαδικασίες έκδοσής τους. Επίσης, ζητείται υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των θεατών σε σχέση με την αρχική άδεια και ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές», σημειώνει.