Ο Φώτης Ζησιμόπουλος δεν είναι τυχαίος πρωταθλητής υπερμαραθωνοδρόμος. Το απέδειξε κερδίζοντας το Σπάρταθλον το 2021 και το 2022, τη δεύτερη φορά μάλιστα έχοντας τρέξει και 7 χλμ. παραπάνω από λάθος της διοργάνωσης. Πριν από λίγες ημέρες έγινε ο πρώτος αθλητής που κατάφερε να διανύσει τα 245,3 χλμ. που χωρίζουν την Αθήνα από τη Σπάρτη σε 19 ώρες, 55 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα, συντρίβοντας το ρεκόρ διαδρομής που κατείχε ο Γιάννης Κούρος από το 1984 με 20 ώρες και 25 λεπτά, επίδοση που μέχρι την περασμένη Κυριακή φάνταζε εξωπραγματική.

Κι όμως, ο 41χρονος δρομέας από το Αγρίνιο κατάφερε και πρώτευσε στο Σπάρταθλον και το όνομά του γράφτηκε με τα μεγαλύτερα γράμματα στο βιβλίο ιστορίας της διοργάνωσης που διεξάγεται εδώ και 41 χρόνια μνημονεύοντας τη διαδρομή που έκανε ο πλέον διάσημος ημεροδρόμος της αρχαιότητας, ο Φειδιππίδης, από την Αθήνα έως τη Σπάρτη για να ζητήσει πριν από τη Μάχη του Μαραθώνα τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων (οι οποίοι δεν πήγαν ποτέ, να τα λέμε κι αυτά).

Για να καταλάβετε τι σημαίνει ο χρόνος του, απλά υπολογίστε ότι έτρεχε επί σχεδόν 20 ώρες πάνω από βουνά και μέσα στη ζέστη με μέσο pace… 4:52. Εσείς μπορείτε να κάνετε χιλιάρια σε αυτόν τον ρυθμό;