Ενα κτίριο για τους αρχαιολόγους

Οι επιμελείς αναγνώστες μου ενθυμείσθε υποθέτω την περίπτωση του επί της οδού Ερμού, δίπλα στον Κεραμεικό, δημόσιου κτιρίου, το οποίο είχε παραχωρηθεί από το κράτος στο Σωματείο Ελλήνων Αρχαιολόγων, προκειμένου να στεγάσει τις δραστηριότητές του. Είχα αναφερθεί προ μηνών, στο «ξεχείλωμα» της χρήσης του, με αφορμή την εκδήλωση μετά μουσικής live στον κήπο του κτιρίου, προκειμένου να καταγγελθεί η χώρα, και οι δομές της, για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Ακολούθησαν ραγδαίες εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και ένα απερίγραπτο (από κάθε άποψη)… εξώδικο του ΣΕΑ σε εμένα που ανέδειξα ένα γεγονός πέρα για πέρα αληθινό! Δεν το κατάλαβα ποτέ, γιατί έλαβε αυτή την πρωτοβουλία ο Σύλλογος των Αρχαιολόγων, αλλά έδωσα τόπο στην οργή, ήταν και Αύγουστος, και το άφησα να περάσει έτσι. Εγώ. Οχι όμως η υπουργός Πολιτισμού, η κυρία Λίνα Μενδώνη. Η οποία διερεύνησε τα σχετικά με τη χρήση του κτιρίου, και έχοντας να διαλέξει μεταξύ του να βγει από τα ρούχα της, για όσα συνέβαιναν επί χρόνια, και να ασκήσει το υπουργικό της δικαίωμα, επέλεξε το δεύτερο. Ζήτησε από το Σωματείο να παραδώσει το κτίριο στο Δημόσιο, αφού η χρήση του ήταν καταφανώς αντίθετη με τους όρους της παραχώρησής του.

Τη Δευτέρα, κλείνει αυτός ο κύκλος – ο ΣΕΑ πρέπει να παραδώσει τα κλειδιά του νεοκλασικού της οδού Ερμού, με τον υπέροχο κήπο και την αψεγάδιαστη θέα στην Ακρόπολη. Αλλά ο ΣΕΑ έχει απαιτήσεις. Αποχωρεί μεν από το κτίριο ως οφείλει, απαιτεί όμως από το υπουργείο Πολιτισμού την παραχώρηση νέου κτιρίου!!!

Και μάλιστα με προδιαγραφές: ακίνητο εντός του ιστορικού κέντρου και του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των Αθηνών!…

Ενα κτίριο για τους αρχαιολόγους (II)

Στο πιθανό ερώτημα, μα από πότε το Δημόσιο υποχρεούται να παραχωρεί κρατικά κτίρια (κτίρια που του ανήκουν δηλαδή) σε πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία, η απάντηση είναι η αυτονόητη: δεν υποχρεούται. Στον ΣΕΑ το κτίριο παραχωρήθηκε μετά από μια γενναιόδωρη απόφαση της Μελίνας Μερκούρη προ 40 ετών, αλλά προφανέστατα ούτε εκείνη θα μπορούσε να φανταστεί τι εξέλιξη θα είχε εκείνη η απόφασή της και αν θα συμβαδίζει με τους όρους παραχώρησης.

Αλλά αυτή η απόφαση της Μελίνας επ’ ουδενί διέτρεξε οριζόντια και κάθετα το Δημόσιο. Ετσι ούτε ο σύλλογος ηλεκτρολόγων Αθηνών πήρε κτίριο από το Δημόσιο, ούτε ο σύλλογος υδραυλικών, ούτε το σωματείο εκδοροσφαγέων της Βαρβακείου Αγοράς. Τα μέλη με τη συνδρομή τους πληρώνουν το ενοίκιο των γραφείων του, συν τα λειτουργικά έξοδα. Γιατί ο ΣΕΑ πρέπει να πάρει δημόσιο κτίριο, σε αντικατάσταση του απολεσθέντος της οδού Ερμού, μόνο η διοίκησή του μπορεί να απαντήσει.

Πάντως, στην επιστολή που έστειλαν εν είδει τελεσιγράφου στην υπουργό Πολιτισμού, ΑΠΑΙΤΟΥΝ, το νέο κτίριο που θα παραχωρηθεί να έχει εμβαδόν τουλάχιστον… 450 τετραγωνικών μέτρων, με… κήπο συνολικού εμβαδού άνω των… 370 τ.μ., προκειμένου να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, χωρητικότητας τουλάχιστον 200 ατόμων!!

Για το εσωτερικό του κτιρίου, το μόνο που μπορώ να αναφέρω είναι ότι πλην όλων των άλλων συμβατών, ας πούμε, με τη λειτουργία ενός σωματείου (γραφεία, αίθουσα συνεδριάσεων, βιβλιοθήκη κ.λπ.) ο ΣΕΑ απαιτεί να διαθέτει και… ξενώνα 6 δωματίων «για τις ανάγκες, όπως σημειώνεται, διαμονής παρεπιδημούντων αρχαιολόγων από την περιφέρεια και το εξωτερικό»!!!

Από την ίδια επιστολή μαθαίνουμε επίσης ότι ο εξοπλισμός του ΣΕΑ συμπεριλαμβάνει 8 κρεβάτια με ισάριθμα κομοδίνα, 6 τραπέζια τραπεζαρίας, 12 καρέκλες τραπεζαρίας, τρία ψυγεία, ένα… πλυντήριο ρούχων, ένα… στεγνωτήριο ρούχων και αλλά παρόμοια – τόσο συμβατά με την επιστήμη της αρχαιολογίας.

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχα εικόνα για το αν παραχωρήθηκε τελικά νέο κτίριο στον ΣΕΑ και πού κείται ακριβώς…

Ο χάρτης των εκλογών

Βλέπω (λέμε τώρα…)  μια αγωνία ζωγραφισμένη στα μάτια πολλών εξ ημών και υμών για το τι θα γίνει αύριο στις κάλπες και ειδικότερα με τι χρώματα θα βαφτεί ο χάρτης. Θα είναι όλος γαλάζιος όπως τον είχαμε δει βαμμένο στις εθνικές εκλογές; Θα έχει και τίποτε πρασινάκια εδώ κι εκεί; Τίποτε κοκκινοπρασινάκια ίσως, για να σπάει κάπως η μονοτονία του γαλάζιου; Μάντης δεν είμαι, ούτε το κληρονομικό χάρισμα διαθέτω. Πολύ περισσότερο δεν έχω μπροστά μου και καμιά μαγική σφαίρα να διακρίνω μέσα σε αυτή τα μελλούμενα. Αλλά έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα το ενιαίο γαλάζιο που είδαμε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές (με εκείνη τη μικρή «παραφωνία» της Ροδόπης, στην οποία αναλυτικά έχουμε αναφερθεί) δεν θα το ξαναδούμε. Οι δημοσκόποι, που είναι και οι μάντεις του καιρού μας, αφήνουν να εννοηθεί ότι κλονίζονται σοβαρά μερικές επιλογές της ΝουΔου στις περιφερειακές εκλογές ειδικά – εκεί όπου τα μεγέθη είναι μετρήσιμα και μπορεί κανείς να συγκρίνει τα ποσοστά με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Για παράδειγμα η Θεσσαλία, που είναι το μεγάλο στοίχημα – και του προέδρου Κυριάκου – ενδέχεται να αλλάξει χέρια. Η προ των πλημμυρών παντοδυναμία του Κώστα Αγοραστού παρασύρθηκε από τη γέφυρα στο Μουζάκι της Καρδίτσας, όπως και από τα νερά των χειμάρρων που έπνιξαν τον Παλαμά και τα περίχωρα της Λάρισας. Κουρέτας λέγεται το παλικάρι που τον απειλεί, και στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Και λίγο πιο πάνω στη Δυτική Μακεδονία, ο εμφύλιος ανάμεσα σε έναν νυν και έναν πρώην δεξιούς, τον Γ. Κασαπίδη και τον Γ. Αμανατίδη, μπορεί να δώσει την περιφέρεια στην κυρία Γ. Ζεμπιλιάδου, επίσης του ΠΑΣΟΚ. Κοντός ψαλμός αλληλούια όμως. Σταματώ εδώ. Ες αύριον τα σπουδαία…

Τιμή στον Κώστα Σημίτη

Ηρθε – επιτέλους! – η ώρα να τιμηθεί εν ζωή «ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες και κατά γενική παραδοχή ο καλύτερος ίσως πρωθυπουργός που είχε η χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά. Πρόκειται για τον κ. Κώστα Σημίτη, ο οποίος θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση, στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 19.00. Παρούσης της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ένας αριθμός σημαντικών προσωπικοτήτων από την πολιτική, την οικονομία, αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα θα αναφερθεί στο έργο του κ. Σημίτη, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος έλληνας πρωθυπουργός και ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαϊστές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτίστηκε απόλυτα με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και έδωσε αγώνα σε πολλά επίπεδα για να ενταχθεί η χώρα στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης. Η θητεία του σημαδεύτηκε καταλυτικά από γεγονότα μείζονος εθνικής και πολιτικής σημασίας, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχαν μια σειρά από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Χρίστος Βερελής, και τη συνδιοργανώνουν πλην του ΔΙΚΤΥΟΥ, το Ινσιτούτο Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση» με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Οπως αναμένεται, το «παρών”» στην εκδήλωση θα δώσουν εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής ελληνικής σκηνής, καθώς δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της νεολαίας. Νομίζω ότι του το οφείλουμε όλοι…