Στη Γερμανία έχουν το Oktoberfest. Στη Βρετανία, τα συνέδρια.
Η περίοδος που διανύουμε προσδιορίζεται επισήμως, εδώ και πολλές δεκαετίες, ως «party conference season» – δηλαδή «συνεδριακή σεζόν των κομμάτων».
Και είναι αυτό που οι Βρετανοί θα έλεγαν «big deal»: η Βουλή κλείνει για έναν ολόκληρο μήνα, κανάλια, ραδιόφωνα και podcasts προσαρμόζουν τα προγράμματά τους και χιλιάδες κομματικά στελέχη ανηφορίζουν (ή κατηφορίζουν) για τέσσερις ημέρες από το Λονδίνο προς κάποια πόλη της περιφέρειας που φιλοξενεί το συνέδριό τους – για να δείξουν «εμπράκτως» ότι δεν νοιάζονται μόνο για την πρωτεύουσα…
Κατά τον διευθυντή των «Σάντεϊ Τάιμς» Μπεν Τέιλορ, τα ετήσια συνέδρια τείνουν να εξελιχθούν σε μια «εξαντλητική ακολουθία συναντήσεων με πολιτικούς και συμβούλους, συνοδεία υπερβολικής ποσότητας φαστ-φουντ και αμφίβολης ποιότητας κρασιού».
Για τον Ρίσι Σούνακ, πάλι, τον βρετανό πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών, το συνέδριο στο Μάντσεστερ που ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσει το κόμμα του από τη δημοσκοπική κατρακύλα.
Αντιθέτως, ο σερ Κιρ Στάρμερ, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, φιλοδοξεί ότι το συνέδριο στο Λίβερπουλ που σηκώνει αυλαία αύριο θα του επιτρέψει να ενισχύσει το (κάπως θαμπό) ηγετικό του προφίλ, να πείσει ότι διαθέτει σχέδιο για τη χώρα και να «ασφαλίσει» την καλπάζουσα πορεία του προς την Ντάουνινγκ Στριτ.
Η τελευταία, αν και όχι δεδομένη, θεωρείται εξόχως πιθανή, αν λάβει κανείς υπόψη το έως και 24 μονάδες δημοσκοπικό προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προλαβαίνουν, άραγε, να το ανατρέψουν οι Τόρις έως τις εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2024; Μάλλον όχι.
Ο 43χρονος Σούνακ, ο οποίος μετρά μόλις 347 ημέρες στην εξουσία, συμμετείχε στο πρώτο – και πιθανώς τελευταίο – συνέδριο ως επικεφαλής του κόμματος.
Φτάνοντας στην «πρωτεύουσα του Βορρά» – ή «Βαμβακούπολη», όπως ήταν γνωστή τον 19ο αιώνα, εξαιτίας της εκτεταμένης βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή – ο πρώτος ασιατικής καταγωγής ηγέτης της Γηραιάς Αλβιώνος είχε την ελπίδα ότι θα έπειθε τα στελέχη του να τον στηρίξουν και να συστρατευθούν στην επερχόμενη εκλογική μάχη.
Αντ’ αυτού, είδε αρκετούς υπουργούς του να χρησιμοποιούν το συνέδριο ως πλατφόρμα υποβολής των ηγετικών τους διαπιστευτηρίων.
Σύμφωνα με έρευνα της YouGov, μόλις το 1% των Βρετανών 18-24 ετών υποστηρίζει τους Τόρις. Πηγή των Συντηρητικών είπε στα «ΝΕΑ» ότι η δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος – και δη το γεγονός ότι του γυρνούν την πλάτη οι ψηφοφόροι σε παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν Τόρις – «προβληματίζει έντονα» τον πρωθυπουργό. Βουλευτές και υπουργοί της (πολύ) δεξιάς πτέρυγας του κόμματος τον πιέζουν να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, να υποσχεθεί περικοπές φόρων και να μειώσει στο μισό τις βίζες εργασίας των μεταναστών. Με άλλα λόγια, του ζητούν να υιοθετήσει ένα μείγμα αντιμεταναστευτικής πολιτικής και παροχολογίας. Και ο Σούνακ φαίνεται ότι τους ακούει.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η διαβόητη κυβερνητική στροφή 180 μοιρών στον εθνικό στόχο για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 ισοδυναμεί με κλείσιμο του ματιού στη δεξαμενή ψηφοφόρων ενός προσώπου που στοιχειώνει εδώ και δεκαετίες τη βρετανική πολιτική σκηνή: του Νάιτζελ Φάρατζ.
Ο πρώην ηγέτης του UKIP και του Brexit Party είναι, κατά το «Νιου Στέιτσμαν», το πιο επιδραστικό πρόσωπο της βρετανικής Δεξιάς, μπροστά και από τον ίδιο τον Σούνακ, τον υποτιθέμενο «φυσικό ηγέτη» της!
Παλεύοντας για την πολιτική του επιβίωση, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει υιοθετήσει μέρος της πολιτικής ατζέντας του Φάρατζ: μετέθεσε για το 2035 (αντί για το 2030) την απαγόρευση πώλησης νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και κατέστησε το «σταμάτημα των βαρκών» που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες μία από τις πέντε προτεραιότητές του.
«Η Συντηρητική Δεξιά έχει τον άνθρωπό της. Πολλά από όσα απαίτησε ο Φάρατζ, ο Σούνακ τα υλοποίησε», έγραψε στο γνωστό περιοδικό ο Λούις Γκούντολ. Ο λαϊκιστής πολιτικός εμφανίστηκε, μάλιστα, στο συνέδριο των Συντηρητικών και «συνελήφθη» να χορεύει με την πρώην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ. «Είναι το κόμμα του και το ξέρει», έγραψε στην «Γκάρντιαν» η Πόλι Τόινμπι.