Στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου στην Αργεντινή, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, για να εκλεγεί ένας από τους υποψηφίους πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό πάνω από το 45% ή, εναλλακτικά, να λάβει το 40% και να διασφαλίσει διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο. Οι δημοσκόποι προβλέπουν ότι δύσκολα θα συμβεί ένα από τα δύο, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο ύστερα από τέσσερις εβδομάδες, στις 19 Νοεμβρίου, στον οποίο όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.
Ταυτόχρονα, όμως, οι ίδιοι δημοσκόποι συμφωνούν ότι εάν υπάρχει ένας υποψήφιος που έχει πιθανότητες να κόψει το νήμα από την πρώτη Κυριακή, αυτός είναι ο Χαβιέρ Μιλέι. Ενας ακροδεξιός και εκκεντρικός, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, πολιτικός που εμφανίστηκε σχεδόν από το πουθενά στην κεντρική σκηνή πριν από περίπου δύο χρόνια, ποντάροντας στη δημοφιλία που απέκτησε από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές και τα βιβλία του για την οικονομία, καθώς και από τις «αντισυστημικές» θέσεις του κατά της διαφθοράς.
Η καθαρή νίκη που πέτυχε ο Μιλέι στις προκριματικές εκλογές του καλοκαιριού ξάφνιασε τους περισσότερους και τους ανάγκασε να τον αναγορεύσουν σε φαβορί για την προεδρία – και τη διεύθυνση της «Guardian» να προειδοποιήσει για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη εκλογή του με το κεντρικό της άρθρο πριν από μερικές ημέρες που κυριολεκτικά τα λέει όλα.
«Προσοχή, Αργεντινοί!
«Με τη φτώχεια να αυξάνεται, την ύφεση να βρίσκεται προ των πυλών και τον πληθωρισμό να τρέχει σε ετήσια βάση με πάνω από 120%, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι έχουν αγανακτήσει. Θα τους συγχωρήσει κανείς εάν επιδιώξουν αλλαγή στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Παρ’ όλα αυτά, η στήριξη ενός ακροδεξιού υποψηφίου θα αποτελούσε ένα σοβαρό λάθος. Ο κ. Μιλέι θαυμάζει τον Ντόναλντ Τραμπ, ποντάρει στον μισογυνισμό και λέει τα πιο απίστευτα πράγματα για να προσελκύσει την προσοχή. Παρόλους τους ισχυρισμούς του, όμως, ο Πάπας δεν είναι ο εκπρόσωπος του Διαβόλου, ούτε η κλιματική κρίση αποτελεί ένα ψέμα των Σοσιαλιστών».
Θα μπορέσει, άραγε, ο προερχόμενος από το στρατόπεδο των «περονιστών» και νυν υπουργός Οικονομικών Σέρχιο Μάσα, που θεωρείται ο πιο σοβαρός αντίπαλός του, να τον σταματήσει; Ακόμη και αν τα καταφέρει, μάλλον δεν έχει απαντήσεις στο μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα της Αργεντινής: Τον φαύλο κύκλο που δημιουργούν ο δανεισμός σε δολάρια, τα ασφυκτικά προγράμματα του ΔΝΤ και η φτώχεια, που έχει οδηγήσει το 40% περίπου του πληθυσμού να ζει με λιγότερα από 215 δολάρια την ημέρα.