Ενα από τα πρότζεκτ που έχει βάλει μπρος η κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Που δεν είναι και μικρή. Μιλάμε για 2.100 ακίνητα συνολικά, δομημένα και αδόμητα, για δεκάδες εκ των οποίων έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες μίσθωσης με διαγωνισμό από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς έχουν αποχαρακτηριστεί ως επιχειρησιακά. Και για πολλά ακόμη εκκρεμεί ο αποχαρακτηρισμός τους. Στις Ενοπλες Δυνάμεις ανήκουν ό,τι είδους ακίνητα μπορείτε να φανταστείτε. Από παλιά στρατόπεδα και νοσοκομεία έως νεοκλασικά, οικοδομήσιμα οικόπεδα, αγροτεμάχια και κατοικίες. Ως σήμερα οι διαγωνισμοί έχουν αξιοποιήσει διαμερίσματα, πρώην στρατόπεδα και κτίρια γραφείων, όμως τα Γενικά Επιτελεία και το υπουργείο πλέον προσανατολίζονται και σε άλλες λύσεις, με κοινωνικό χαρακτήρα.

Συνέργειες και με άλλα υπουργεία

Για παράδειγμα, καταρτίζεται σχέδιο για να μετατραπούν στρατιωτικά ακίνητα σε σύγχρονες κατοικίες για τα μετατιθέμενα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μιας και έχει καταγραφεί ότι πολλοί αξιωματικοί και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα εύρεσης κατοικίας στους τόπους όπου παίρνουν μετάθεση, είτε γιατί δεν υπάρχουν ακίνητα είτε λόγω υψηλών μισθωμάτων. Επιπλέον, σχεδιάζονται συνέργειες με άλλα υπουργεία (Υγείας, Παιδείας κ.ά.) για παραχώρηση ακινήτων για δομές με κοινωνικό αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου στη Θεσσαλονίκη για να χτιστεί εκεί νέο ογκολογικό νοσοκομείο.

Αποστολή Μητσοτάκη στη Βουλγαρία

Εβδομάδα περιοδειών για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών θα είναι αυτή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα όμως ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Βάρνα, για την τριμερή Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, με τους ομολόγους του Νικολάι Ντένκοφ και Ιον-Μαρσέλ Τσολάκου, με συμμετέχοντες και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, την επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν και τον υπουργό Ενέργειας της Μολδαβίας Βίκτορ Πάρλικοφ. Η ατζέντα θα επικεντρωθεί στην περιφερειακή συνδεσιμότητα στα ενεργειακά και τις μεταφορές, ειδικά στη σιδηροδρομική σύνδεση αλλά και τον μελλοντικό διάδρομο διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας και την πιθανή επέκτασή του και στη Μολδαβία. Η Ελλάδα είναι, άλλωστε, κόμβος σταθερότητας για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Και ο Μητσοτάκης σκοπεύει να αναδείξει ειδικά και τον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης, που αναμένεται να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Σέλφι στο παραβάν

Ο Κώστας Καραμανλής πήγε να ψηφίσει στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης χθες το πρωί και αφού έβγαλε δεκάδες (δεν υπερβάλλω) σέλφι, μεταξύ άλλων και με την εφορευτική επιτροπή, ξαφνικά κοντοστάθηκε και ψαχνόταν. Για να διαπιστώσει τελικά ότι είχε ξεχάσει την ταυτότητά του. Φυσικά, όλοι γνώριζαν ποιος είναι και, παρότι τυπικά έπρεπε να προσκομίσει ταυτότητα, τον άφησαν να ψηφίσει κανονικά.

Φήμες και φυλλάδια

Ακόμη δεν τελειώσαμε με τις αυτοδιοικητικές κι έχουν αρχίσει οι φήμες για τις ευρωεκλογές, με τα κομματικά επιτελεία να ετοιμάζουν σιγά σιγά τις λίστες τους. Διαπίστωσα ότι έχει ξαναρχίσει να κυκλοφορεί εντόνως η φήμη για υποψηφιότητα του Πύρρου Δήμα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Φήμη που φούντωσε ακόμη περισσότερο με τις πρόσφατες εμφανίσεις του σε εκδηλώσεις του Χαρδαλιά, ενώ εθεάθη να περιοδεύει σε λαϊκές αγορές των νοτίων προαστίων μοιράζοντας φυλλάδια με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του γαλάζιου συνδυασμού. Εχει κι αυτό όμως την εξήγησή του, αφού υποψήφια με τον Χαρδαλιά στα νότια ήταν η σύντροφός του Αφροδίτη Σκαφίδα.

Αθλιότητες στον Βόλο

Η πανηγυρική ομιλία νίκης του Αχιλλέα Μπέου στον Βόλο μετετράπη σε μια πρωτοφανούς αθλιότητας επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη και όχι μόνο. Διότι μέσω αυτού στοχοποίησε ανοιχτά και πολλούς ακόμη συμπολίτες μας. «Εγώ ως άνθρωπος είμαι αυτός που ξέρετε, μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας και εκφράζομαι ελεύθερα, όπως λέει και το Σύνταγμά μας». Και προχώρησε με ξεκάθαρο – και κατακριτέο – λόγο μίσους: «Κι έχεις κάποιες εκπομπές που αντί να σταθούν στην ουσία κάθονται και ασχολούνται με τον Κασσελάκη, ο οποίος είπε ότι “επειδή δεν ξέρω πώς να συμπεριφερθώ στα κορίτσια, θα ήθελα να υιοθετήσω δύο αγόρια”. Δηλαδή τι θες να πεις, ρε συ, με τα κανάλια που σε προβάλλουν; Οτι εμείς οι υπόλοιποι Ελληνες θα υιοθετούμε παιδιά για να παράγουμε π…..δες;». Ακόμη πιο ανατριχιαστικό από τον λόγο του ήταν το χειροκρότημα και οι επευφημίες των οπαδών από κάτω. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρκέστηκε να απαντήσει ότι περιμένει από τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.