Στη μία όχθη του Ατλαντικού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Τρίτη ότι η διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης για την Ουκρανία «θα μπορούσε να έχει άμεσες επιπτώσεις στο πεδίο της μάχης» συνομιλώντας με 11 αρχηγούς κρατών λίγες ημέρες αφότου ένα νομοσχέδιο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης αφαίρεσε την πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία για να αποτραπεί το κλείσιμο της κυβέρνησής του.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στη νότια Ισπανία τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να συνομιλήσουν για το τι θα έπρεπε να συμβεί για να επεκταθεί η υποστήριξη της Ουκρανίας σε ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν, γράφει η «Repubblica», ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια περίπλοκη, δαπανηρή και πολιτικά επικίνδυνη διαδικασία. Η προσπάθεια να προχωρήσει η διαδικασία αυτή εν μέσω πολέμου πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες. Μήπως τελικά, 19 μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αυτή είναι η πιο δύσκολη στιγμή για το Κίεβο, καθώς οι δυνάμεις που τη στηρίζουν αποφασιστικά – οι ΗΠΑ και η ΕΕ – έχουν να αντιμετωπίσουν δικά τους εσωτερικά ζητήματα; «Ενα σφάλμα στον τρόπο που υποστηρίζουμε το Κίεβο, μπορεί να κάνει τον Πούτιν να πιστέψει ότι μπορεί να συνεχίσει τη σύγκρουση», είπε ο Μπάιντεν στους ξένους ηγέτες σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. «Χρειάζονται ισχυρά μηνύματα υποστήριξης τώρα και τον επόμενο χρόνο που θα καταστήσουν σαφές στον Πούτιν ότι κάνει λάθος».
Βέβαια, τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο σε μια συνάντηση που συζητήθηκε πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ηταν μια έντονη αντίθεση με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, όπου το Κογκρέσο το περασμένο Σαββατοκύριακο ψήφισε ένα νομοσχέδιο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης που αφαιρούσε πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν έχει «κάθε προσδοκία» ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι θα «τηρήσει τη δημόσια δέσμευσή του να εξασφαλίσει την έγκριση της υποστήριξης που απαιτείται για να βοηθήσει την Ουκρανία αυτή την κρίσιμη στιγμή», όμως την Τρίτη, μια φατρία ακροδεξιών Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανέτρεψε τον Μακάρθι απομακρύνοντάς τον από την προεδρία του σώματος. Εκτός πρόσθετης χρηματοδότησης, το Πεντάγωνο έχει μόνο μερικούς μήνες ακόμα για να μπορεί να χρηματοδοτεί τη στήριξη στην Ουκρανία. Στη Γρανάδα ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Αμερική ως μια «πολιτική καταιγίδα που δυναμώνει».
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με υπουργούς και ηγέτες της ΕΕ σχετικά με τις ελπίδες της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θα εφαρμόσουμε όλες τις συστάσεις», είπε ο Ζελένσκι,την ώρα που ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιούσε εναντίον μιας βιαστικής ένταξης του Κιέβου στην ΕΕ. «Οποιος είχε οποιαδήποτε σχέση με την Ουκρανία γνωρίζει ότι αυτή είναι μια χώρα διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας», δήλωσε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.
Οι ευρωπαϊκές προκλήσεις για το Κίεβο δεν είναι λίγες. Στις πρόσφατες εκλογές στη Σλοβακία ήρθε πρώτο το κόμμα του φιλορώσου λαϊκιστή πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και η χώρα πάγωσε αμέσως τις αποφάσεις της όσον αφορά τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, εν αναμονή του σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Ο 59χρονος Φίτσο δήλωνε στην προεκλογική εκστρατεία ότι η χώρα του δεν θα ξαναστείλει «ούτε μια σφαίρα» στην Ουκρανία και ζητούσε να βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία. Πρόσφατα δήλωσε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 όταν οι ουκρανοί φασίστες σκότωσαν πολίτες ρωσικής καταγωγής», επαναλαμβάνοντας ρωσικούς, ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς. Την Κυριακή είπε ότι η χώρα του έχει σημαντικότερα προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Την ιδια ώρα, οι σχέσεις του Κιέβου με τη Βαρσοβία παραμένουν παγωμένες, λόγω των έντονων διαφωνιών για τις εξαγωγές σιτηρών και για τα δικαιώματα βίζας. Εντονες σε τέτοιο σημείο ώστε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας να μην παρευρεθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Κίεβο. Σε συνέντευξή του σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Ζμπίγκνιου Ράου απέδωσε την απουσία του σε πρόβλημα υγείας, μια βολική διπλωματική ασθένεια όπως σχολίασαν αναλυτές. Μέσα σε όλα αυτά, η αργή πρόοδος της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης εγείρει ακόμα περισσότερους φόβους για το ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μια «παγωμένη σύγκρουση». Γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει, γράφει η «Washington Post», «ακόμα μεγαλύτερη κούραση για το θέμα, ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού».