Στο 1,6% υποχώρησε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο από 2,7% τον προηγούμενο μήνα. Βασική αιτία της αποκλιμάκωσης ήταν η πτώση στις τιμές ενέργειας. Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο φέτος με τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου 2022, προέκυψε αύξηση 1,6%, έναντι αύξησης 12% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2022 με το 2021.
Τη μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση παρουσίασαν οι τιμές στο φυσικό αέριο κατά 82% και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20,7%. Ωστόσο, ο πληθωρισμός συνολικά σε προϊόντα και υπηρεσίες στην Ελλάδα δείχνει να αποκλιμακώνεται.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τον πληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος καλπάζει. Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο εμφάνισε άνοδο κατά 9,4%, σε σχέση με πέρυσι, με ορισμένες κατηγορίες προϊόντων ωστόσο να παρουσιάζουν διψήφια ποσοστά αυξήσεων, με υψηλότερα αυτά των ελαίων, των φρούτων και των λαχανικών. Αναλυτικά στην κατηγορία των τροφίμων αυξήσεις σημείωσαν οι τιμές σε ψωμί και δημητριακά 4,8 %, κρέατα 8,4 %, ψάρια 4,1%, γαλακτοκομικά και αβγά 6,7%, έλαια και λίπη 16,1%, φρούτα 13,9%, λαχανικά 17,7%, ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά 8,2 %, καφές – κακάο – τσάι 6% και μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων 13,9%.
Πάντως, συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η μεγαλύτερη άνοδος, σε ετήσια βάση, παρατηρείται για έναν ακόμα μήνα στα στερεά καύσιμα (19,2%), ενώ αυξήσεις σημείωσαν τα φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%) και η κατηγορία κινηματογράφων – θεάτρων (10,6%) αλλά και τα πακέτα διακοπών (9,1%) και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (9%).