Οσοι ζητούν από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη μεταρρυθμίσεις, από χθες έχουν έναν λόγο να πιστεύουν ότι, όντως, υπάρχει κίνηση. Και ο λόγος αυτός είναι το νομοσχέδιο της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, για τις διοικήσεις του δημόσιου τομέα. Τι επιτυγχάνει αυτό το νομοσχέδιο; Ουσιαστικά, αλλάζουν δυο πράγματα.
Αλλάζουν όσα ισχύουν για τις διοικήσεις των φορέων του δημόσιου τομέα. Με απλά λόγια, τέρμα τα κυβερνητικά βύσματα, οι κολλητοί, οι πελάτες. Στο εξής, στα νοσοκομεία και σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, σε δημόσιες υπηρεσίες, στις βιβλιοθήκες, σε αθλητικά κέντρα δεν διορίζονται πρόσωπα των κομματικών σωλήνων. Το νέο σύστημα θέτει κανόνες, εκ των προτέρων θεσπισμένους, προϋποθέτει επαγγελματική συνάφεια με το αντικείμενο όσων επιλέγονται, εγγυάται διαφάνεια και αξιοκρατία αφού οι υποψήφιοι θα υποχρεούνται να υποβληθούν σε μια κοινή για όλους διαδικασία αξιολόγησης.
Επιβάλλεται διαρκές σύστημα αξιολόγησης όλων των διοικήσεων, που περιλαμβάνει μπόνους παραγωγικότητας για τις επιτυχημένες αλλά και δυνατότητα παύσης και αντικατάστασής τους αν κριθούν ότι αδρανούν ή ότι απέτυχαν.
Το νομοσχέδιο επιδιώκει ένα άλμα: αφήνει πίσω το πελατειακό κράτος και θέτει στόχο για ένα σύγχρονο, λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος. Κανονικά, τη λογική του θα έπρεπε να τη στηρίξουν όλες οι δυνάμεις που επιδιώκουν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα. Αν υπάρχουν.