Ναι, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και οι θηριωδίες που διέπραξε, και εξακολουθεί να διαπράττει, στο έδαφος του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν τον τρομοκρατικό της χαρακτήρα.

Ναι, η Χαμάς δεν τρομοκρατεί μόνο το Ισραήλ και τους αθώους αμάχους που υφίστανται τις φρικιαστικές πρακτικές της. Το ίδιο έκανε στο παρελθόν και με τους δικούς της πολίτες, τους Παλαιστίνιους. Από το 2006 που κατέλαβε την εξουσία, οι περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ζουν στη Γάζα και τη Δυτική όχθη βιώνουν ένα τυραννικό καθεστώς όπου δεν λειτουργεί τίποτε άλλο παρά ο νόμος των όπλων και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός.

Ναι, η Χαμάς διεξάγει έναν πόλεμο που δεν υπακούει σε καμιά λογική και, παρά τα όσα μπορεί ενδεχομένως να καταλογίσει κανείς στο Ισραήλ για την πολιτική του τα προηγούμενα χρόνια εναντίον των Παλαιστινίων, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμψηφισμός ούτε και δικαιολόγηση των εγκλημάτων που διαπράττονται από τη Χαμάς. Κανείς!

Ναι, όλα αυτά είναι σωστά, αλλά υπάρχει ένα τεράστιο «όμως». Αφορά τους ανθρώπους στη Γάζα που βιώνουν τις τρομερές συνέπειες ενός πολέμου που δεν είναι δικός τους. Αναφέρομαι στον λαό των Παλαιστινίων, που δεν είναι τρομοκράτες, δεν εγκρίνουν τη φρίκη, δεν υιοθετούν τις πρακτικές της Χαμάς, δεν είναι «τέρατα» όπως παρουσιάζονται. Αλλά υποχρεώνονται να ζουν πλέον χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς καύσιμα, χωρίς τρόφιμα, χωρίς φάρμακα, εξαιτίας του ολοκληρωτικού αποκλεισμού που τους επιβλήθηκε από το Ισραήλ. Με κάποιο τρόπο πρέπει να επανεξεταστεί αυτή η απόφαση. Και να αλλάξει. Γιατί είναι τραγική, και προκαλεί αντίθετα συναισθήματα στην παγκόσμια κοινότητα για το Ισραήλ και τον αγώνα που δίνει…

Ο γεφυροποιός Σπίρτζης

Ακούγονται πολλά αυτές τις μέρες και δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση σε κανένα το γεγονός. Εκλογές είχαμε την Κυριακή, εκλογές θα έχουμε και την προσεχή Κυριακή, είναι αναμενόμενο να έχει βγει στη γύρα όλο το γνωστό εκείνο παρεάκι το οποίο αισθάνεται την υποχρέωση – μην πω και το καθήκον – να μας ενημερώσει για τις απόψεις του. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μεταξύ εκείνων που έχουν βγει στη βόλτα είναι και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο γνωστός και μη εξαιρετέος. Δύο είναι οι λόγοι που τον ώθησαν. Ο πρώτος είναι η αυτοδικαίωσή του – γιατί ο Χρηστάρας «τα ‘λεγε» για το τι θα πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Αλλά ποιος τον άκουγε. Ο δεύτερος είναι ότι αναζητεί έναν ρόλο σε αυτή τη ζωή. Να γυρίσει πίσω στη δουλειά, ως πολιτικός μηχανικός, είναι κομματάκι δύσκολο, τώρα που καλόμαθε στην πολιτική. Ποιος όμως να του προσφέρει ρόλο, όταν το καινούργιο καθεστώς στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τις επιλογές του και οι παλιοί του φίλοι (Παππάς, Πολάκης) την καλή κουβέντα δεν την είπαν στον αρχηγό Στέφανο να τον αξιοποιήσει; Ετσι αποφάσισε να υποδυθεί τον γεφυροποιό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Είναι η μόνη λύση για να βρει έναν ρόλο και, αφού κατέληξε σε αυτό, περιφέρει την ύπαρξή του σε κανάλια και σταθμούς, και κάνει δηλώσεις. Χθες μας είπε το ακόλουθο, ωραίο: ότι προτείνει «πολύ στενή συνεργασία όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με άλλους χώρους, συλλογικότητες, προσωπικότητες που έχουν πάει απογοητευμένοι και ιδιωτεύουν. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο το κόμμα της Αριστεράς και το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας να μπουν σε άλλες διαδικασίες προκειμένου ακόμη και να ενοποιηθούν, ακόμη και να έχουν κοινή κάθοδο στις εκλογές σαν ένα κόμμα».

Χρήστο, καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο…

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Εχω να πω όμως ότι δεν είναι εκτός «γραμμής», όχι. Αντιθέτως! Και ο πρόεδρος Στέφανος, το βράδυ των εκλογών, είπε κάτι τρίφυλλα περί της «μεγάλης προοδευτικής παράταξης», τα οποία όμως η Κουμουνδούρου αναγκάστηκε να μαζέψει στη συνέχεια. Αρον άρον. Αιτία; Επεσαν (τα προεδρικά λεχθέντα) με 200 στον τοίχο του ΠΑΣΟΚ, που ούτε να ακούσει θέλει για προοδευτικές συμμαχίες, συμπράξεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, κοινή κάθοδο στις εκλογές και άλλα ηχηρά παρόμοια. Το ΠΑΣΟΚ τα ψιλοκατάφερε στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής και το ορατό κέρδος του ήταν ότι επέτυχε να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πλήθος δήμων και σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Θα θυσιάσει αυτή τη νίκη, που μπορεί να μην ήταν θεαματική, αλλά ήταν νίκη, για να βγει από το αδιέξοδο της ηχηρής ήττας ο ΣΥΡΙΖΑ; Σε καμία περίπτωση, ενημερώνω, και όχι τυχαία. Μετά λόγου γνώσεως το κάνω. Αυτές οι (άσεμνες) προτάσεις μπορεί να έβρισκαν έδαφος να διατυπωθούν και αφτιά να τις ακούσουν πριν από μερικά χρόνια. Αλλά ο αλαζονικός ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σε προτεραιότητα την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης. Είχε επιλέξει τη λεηλασία του χώρου, ως μέσο για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξεχνιούνται αυτές οι πρακτικές…

Για το ΠΑΣΟΚ ο στόχος τώρα είναι να κερδίσει το στοίχημα των ευρωεκλογών, του χρόνου τον Μάιο. Θέλει να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά και να καταστεί έτσι, και με τη βούλα της κάλπης, άτυπη αξιωματική αντιπολίτευση. Ποιες συνεργασίες και ποια κολοκύθια, που προτείνει ο Σπίρτζης και ο κάθε Σπίρτζης…

«Σχόλασε» ο γάμος;

Πάει τζάμπα, απ΄ ό,τι φαίνεται, ο κόπος του κυρίου Αλ. Πατέλη να πείσει υπουργούς και βουλευτές της ΝουΔου για την ανάγκη να ψηφίσουν υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Οπως επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης χθες, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα ψηφιστεί κάποια στιγμή, εντός της 4ετίας, τουτέστιν όχι άμεσα. Προσωπικά όμως πιστεύω ότι, ακόμη και αν αφεθούν ελεύθεροι οι βουλευτές και τα μέλη της κυβέρνησης να ψηφίσουν κατά συνείδηση, δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή. Υπάρχουν ισχυρές, ισχυρότατες, αντιδράσεις από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά και από αριθμό μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρά τις προσπάθειες του κ. Πατέλη, εδώ και καιρό μάλιστα, να πείσει έναν έναν με κατ΄ ιδίαν συναντήσεις. Ο κ. Πατέλης είναι οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, αλλά και φανατικός υποστηρικτής των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η οποία, ως γνωστόν, έχει θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μαζί με ό,τι συνεπάγεται αυτός σε δικαιώματα. Ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι η κυβέρνησή του θα ψηφίσει τον σχετικό νόμο, αλλά προφανώς δεν είχε εκτιμήσει σωστά τις αντιδράσεις των βουλευτών του…

Debate για την Αθήνα

Απόψε, αν δεν έχετε κάτι σοβαρό να κάνετε, υπάρχει ένα ωραίο debate στην ΕΡΤ, μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του διεκδικητή, έστω και σε θεωρητική βάση, Χάρη Δούκα. Το «ματσάκι» ξεκινάει στις 9.15, θα διαρκέσει κανένα δίωρο και είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε δύο πολιτισμένους ανθρώπους να συζητούν για τα προβλήματα της «μικρής μας πόλης».

Ο Μπακογιάννης κατεβαίνει με τον αέρα του νικητή, ο Δούκας με την προσδοκία μιας καλής εμφάνισης, που θα δώσει την ευκαιρία στους ψηφοφόρους της Αθήνας να τον επιλέξουν. Το στοίχημα και για τους δύο είναι να αυξήσουν τη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Το ισχνό 33,5% της περασμένης Κυριακής αποτελεί ίσως το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε εκλογές για τον δήμο της πρωτεύουσας και από την αύξηση της συμμετοχής θα εξαρτηθούν πάρα πολλά και για το αποτέλεσμα των εκλογών.