Ηταν η πρώτη ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στη γενική συνέλευση των μελών του ΣΕΒ και όπως αναμενόταν έλκυσε το ενδιαφέρον των εκπροσώπων του βιομηχανικού κλάδου και της αγοράς για την κατεύθυνσή της. Επιχείρησε να μιλήσει απενοχοποιημένα για την επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία («μια σύγχρονη Αριστερά η οποία δεν δαιμονοποιεί τη λέξη “κεφάλαιο”, αλλά τη βλέπει ως ένα εργαλείο για την ευημερία», είπε), τις επενδύσεις, αλλά και διατηρώντας τον πυρήνα των θέσεων του κόμματος.
Με συχνό προσωπικό τόνο ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για τη δική του εμπειρία ως νέος του εξωτερικού, αλλά και της επιχειρηματικότητας, κάνοντας αναφορά με έμφαση στο brain drain («το κορυφαίο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της»). Κάνοντας και ένα κάλεσμα στους βιομηχάνους για στρατηγική αξιοποίησης του εν λόγω δυναμικού: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο στοίχημα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Αλλά και το δικό σας στοίχημα, όχι μόνο πώς θα προσελκύσετε τα μυαλά του έθνους μας στους ομίλους σας, αλλά και πώς θα τα κρατήσετε, πώς θα τα ανταμείψετε και πώς θα καλλιεργήσετε νέες σύγχρονες νοοτροπίες από κοινού με τους εργαζομένους».
Εχει ενδιαφέρον πως ο Κασσελάκης σε σχέση με την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε από τον Αχιλλέα Μπέο, αλλά και την όλη συμπεριφορά του δημάρχου Βόλου προεκλογικά, σημείωσε πως σε μια Ελλάδα «που δεν αποκηρύσσει χαστούκια και ρατσιστικό λόγο, εσείς είστε εκείνοι που μπορείτε να κάνετε τη διαφορά στην καθημερινότητα, στηρίζοντας τη μοναδικότητα του καθενός και της καθεμίας από εμάς». Εκανε εκτενή αναφορά στην Οικονομία αλλά και στη μισθολογική κατάσταση στη χώρα μας, λέγοντας πως τα έτη 2021-2022 «είχε μείωση των πραγματικών μισθών ανά απασχολούμενο κατά 5,9%, σε συνέχεια των απωλειών 25,1% της περιόδου 2010-2014 και της σταθεροποίησης στα ίδια επίπεδα του 2015 μέχρι το 2020. Δηλαδή, έχουμε σωρευτικά μείωση 31% από το 2010».
«Ο μεγάλος ασθενής»
Συμπλήρωσε αυτή την αναφορά με στοιχεία για την εργασία και το κόστος ζωής, αλλά και τη Δικαιοσύνη που την περιέγραψε ως τον «μεγάλο ασθενή» της χώρας. Μάλιστα ο Κασσελάκης αποσαφήνισε πως αν οι πολίτες τού αναθέσουν τη διακυβέρνηση της χώρας διά της ψήφου τους, δεν θα ασκήσει ποτέ επιρροή στη Δικαιοσύνη και στα ΜΜΕ.
«Δεν θα έχουμε συνδιαλλαγή για αθέμιτη ανάπτυξη. Μην με προσεγγίσει κανείς. Θα τον βγάλω δημόσια στον κόσμο που με εμπιστεύεται κάθε μέρα», είπε. Δεν περιορίστηκε στα σκληρά οικονομικά, είχε αναφορές και στην κλιματική αλλαγή και το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χρέος και το ιδιωτικό.
Εκείνο που προκάλεσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως προαναφέραμε, ήταν ο νέος τρόπος που επιχείρησε να προσεγγίσει δύσκολες και ακανθώδεις για την Αριστερά έννοιες: «Η λέξη “κεφάλαιο” δεν είναι λέξη προς δαιμονοποίηση. Και η λέξη “εργασία” πρέπει να είναι προτροπή για συν-εργασία, συνεργασία. Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της επιχείρησης».
Και πρότεινε την καθιέρωση stock options προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Τη θεσμική δηλαδή παρότρυνση συμμετοχής των εργαζομένων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης, «έτσι ώστε να συμμετέχουν στην υπεραξία που προέρχεται από την απόδοση της επιχείρησης και από το ρίσκο, τις επιλογές της διοίκησης, αλλά και από τον μόχθο της εργασίας». Στα εργασιακά πιο ειδικά κινήθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η εργασία για το κόμμα του είναι παραγωγική δύναμη (πάγια θέση) και συνόψισε με το «ισχυρή οικονομία σε μια δίκαιη κοινωνία».