Ομολογώ ότι δεν θυμάμαι άλλη φορά πολιτικός αρχηγός να έχει αδειάσει έτσι, δημόσια και σε χρόνο dt, τόσο στενό συνεργάτη του, όπως συνέβη στον Ευάγγελο Αποστολάκη. Ο ναύαρχος που είναι σκιά του Στέφανου Κασσελάκη, την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πρώτη του ομιλία στον ΣΕΒ, αποφάσισε να… αυτοσχεδιάσει αναφερόμενος στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές. Και συγκεκριμένα, για τους αντάρτες της ΝΔ που έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο. «Εχω την αίσθηση πως στη Θεσσαλονίκη, δεν ξέρω αν έχει ανακοινωθεί, στηρίζουμε τον κύριο Αγγελούδη, στην Αθήνα τον κύριο Δούκα και από εκεί και μετά, σε κάθε περιφέρεια θα δούμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε…» είπε αρχικά ο Αποστολάκης. Και συνέχισε με την… αίσθησή του, απαντώντας πως «όπου χρειάζεται» θα στηρίξουν και γαλάζιους αντάρτες. Και για να το κάνει ακόμη χειρότερο, πρόσθεσε ότι δεν έχει συνεννοηθεί με κανέναν και όσα λέει είναι «αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί».

Ούτε τηλέφωνο…

Μόνο που, προφανώς, δεν είχε γίνει καμία τέτοια κομματική ανακοίνωση… Τι ακολούθησε; Ούτε τηλέφωνο δεν τον πήραν, από ό,τι ακούω. Διάβασε κι αυτός το μεγαλειώδες άδειασμα που του έκαναν οι σύντροφοί του στην Κουμουνδούρου. «Προσωπικές απόψεις και εκτός γραμμής», ξεκαθάρισαν οι συνεργάτες του Κασσελάκη.

Ο Πτωχός και η «άλωση» της Τρίπολης

Στο «προπύργιο» του Πέτρου Τατούλη, την Αρκαδία, θα εστιάσουν ο Δημήτρης Πτωχός και ο μηχανισμός της ΝΔ, στην τελική μονομαχία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και δεν είναι τυχαίο ότι στην Τρίπολη ενδέχεται να τον συναντήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την εβδομάδα, εφόσον το επιτρέψει το πρόγραμμα, για να στείλει καταλλήλως το μήνυμα στήριξης στον επίσημο γαλάζιο υποψήφιο. Πρέπει να πούμε πάντως ότι, παρά τα δήθεν προγνωστικά όσων τον αμφισβητούσαν (γιατί προτιμούσαν άλλον στη θέση του…), ο Πτωχός – ξεπερνώντας τον Τατούλη με πάνω από 10 μονάδες στον πρώτο γύρο – έκλεισε ήδη πολλά στόματα. Και το μεγάλο του ατού είναι ότι κράτησε την μπάλα χαμηλά, χωρίς μεγαλοστομίες. Σημειώνω δε ότι, παρά το επίσημο χρίσμα, είναι ένας υποψήφιος αυτοδιοικητικός, ανοικτός στην τοπική κοινωνία, που έκανε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες «σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν», θέλοντας, όπως έχει πει, η παράταξή του να ενώσει και όχι να διχάσει.

Νέο «όχι» στον Μπελέρη

Για μια ακόμη φορά απορρίφθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη να του χορηγηθεί άδεια για να ορκιστεί δήμαρχος στη Χειμάρρα, με τα δικαστήρια να παίζουν πινγκ – πονγκ με την… αρμοδιότητα. Ειδικότερα, το Πρωτοδικείο Δυρραχίου απέρριψε το αίτημα, αποδεχόμενο την εισαγγελική εισήγηση πως είναι αναρμόδιο να δικάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ως εκ τούτου η υπόθεση επέστρεψε στο ανώτατο δικαστήριο – το οποίο, θυμίζω, σε προγενέστερες αποφάσεις του έκρινε ότι η άδεια αποτελεί διοικητική αρμοδιότητα των φυλακών. Και μετά άλλαξε γνώμη, αποφαινόμενο πως είναι δικαστική. Οπως, όλως τυχαίως, υποστηρίζει τόσον καιρό ο Εντι Ράμα. Σε κάθε περίπτωση, ο Μπελέρης παραμένει προφυλακισμένος και περιμένει αύριο να ξεκινήσει η δίκη του για τις κατηγορίες που του αποδίδονται στο Ειδικό Δικαστήριο εναντίον της Διαφθοράς.

Η Πύλα άνοιξε δρόμους

Το θετικό κλίμα που δημιούργησε η συναντίληψη για την Πύλα που επετεύχθη με τους Τουρκοκύπριους και την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ έφτασε και στην Αγκυρα. Με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη Λευκωσία και την Αθήνα, να εκφράζει κι αυτό την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που θα επιτρέψει την κατασκευή νέου δρόμου και νέου σημείου διέλευσης στη νεκρή ζώνη, ένα «έργο ανθρωπιστικό» όπως τονίζει, που εξασφαλίζει όμως και την περιοχή. Ολα τα μέρη συμφωνούν ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές ήταν μια καλή ένδειξη και για το μέλλον του Κυπριακού, ότι έδειξε ότι οι δύο πλευρές μπορούν να συζητούν παραγωγικά και για αμοιβαία ικανοποιητικές λύσεις. Σε αυτό συμφώνησε και η Αγκυρα, μόνο που έκανε τη δική της ανάγνωση: ότι η προσέγγιση αυτή είναι «δείκτης της συμβολής της τουρκικής πλευράς για την επιτυχία του μοναδικού ρεαλιστικού μοντέλου λύσης που βασίζεται στη συνεργασία των δύο κρατών στο νησί». Θετικό κλίμα μεν. Αδιαλλαξία δε.