Πριν από λίγες μέρες, μετά την ήσυχη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας και τη συζήτηση για τον επόμενο αρχιδιαιτητή, είχα γράψει ότι αυτό δεν είναι έκπληξη: έκπληξη θα είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα και στη συζήτηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου στην ΕΠΟ, όταν αυτή συνεδριάσει για το ίδιο θέμα. Συνεδρίασε χθες, αποφάσισε έπειτα από εισήγηση του προέδρου της ομοσπονδίας Τάκη Μπαλτάκου την πρόσληψη του Σουηδού Πίτερ Φρόιντφιλντ για τη θέση του αρχιδιαιτητή και φυσικά έγινε χαμός. Από τη διαδικασία αποχώρησαν οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού και του ΠΑΟ, δηλαδή ο Κώστας Καραπαπάς και ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης και ο πρόεδρος της Λίγκας Ευάγγελος Μαρινάκης. Απέμειναν τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής και ψήφισαν υπέρ της πρόσληψης του Σουηδού, η οποία θα επικυρωθεί προσεχώς από την Εκτελεστική της ΕΠΟ.

Επιτροπή

Πριν σας πω για το είδος της κωμικής – κατά τη γνώμη μου – διαδικασίας, θέλω να σας πω από ποιους αποτελείται η περίφημη Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου για να καταλάβει κανείς το είδος του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο εξαιτίας της απόλυτης κυβερνητικής αδιαφορίας. Πρόεδρός της είναι ο ίδιος ο Μπαλτάκος. Μέλη της τέσσερις πρόεδροι Ενώσεων (!) οι Δημητρίου, Αντωνίου, Τζαφέρης και Χατζησαρόγλου. Υπάρχουν επίσης ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, στην προκειμένη περίπτωση ο Μαρινάκης, οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού, του ΠΑΟ, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ (ένας Θεός ξέρει γιατί και όχι οι εκπρόσωποι του Αρη, του ΟΦΗ ή του Πανσερραϊκού π.χ…), ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας 2, που τώρα είναι ο Πέτρος Μαρτσούκος, και δύο μέλη του ΠΣΑΠ, δηλαδή ο Μπαντής και ο Μακρυνιώτης. Στη 13μελή επιτροπή για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο η πλειοψηφία, τα εννέα μέλη της, δεν έχουν καμία σχέση με τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας που αυτό το συντηρούν. Επίσης οι εκπρόσωποι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ακόμα κι αν δεν ήταν μόνιμα τσακωμένοι μεταξύ τους, θα ήταν πάντα λιγότεροι (!) από τους υπόλοιπους. Αυτό το θεσμικό έκτρωμα υπάρχει και λειτουργεί με την ανοχή της κυβέρνησης που επέτρεψε στην ΕΠΟ τη δημιουργία του με τους δικούς της όρους. Η UEFA στην περίφημη Ολιστική Μελέτη, που κάποτε έστειλε, έλεγε πως τα ζητήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πρέπει να αντιμετωπίζονται από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά η Μελέτη αυτή κατέληξε στον κάδο των αχρήστων. Θα άλλαζε κάτι αν η σύνθεση της συγκεκριμένης επιτροπής ήταν διαφορετική; Οσο τον τελικό λόγο τον έχει η Εκτελεστική της ΕΠΟ «όχι». Απλά φέρνω το παράδειγμα για να κάνω κατανοητό το πώς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο εξευτελίζεται από μια ομοσπονδία ερασιτεχνών, που βρίσκουν βέβαια πλάτες υποστήριξης μεταξύ των ΠΑΕ.

Διακρίνονται

Η ΕΠΟ μπορεί να προσλάβει όποιον αρχιδιαιτητή θέλει, αρέσει δεν αρέσει. Οχι μόνο γιατί όπως λειτουργεί σήμερα έχει την πλειοψηφική άνεση να το κάνει, αλλά κυρίως γιατί η κυβέρνηση και οι θεσμοί της που θα έπρεπε να την ελέγχουν σφυρίζουν κλέφτικα. Οι αθλητικοί εισαγγελείς ασχολούνται (όποτε ασχολούνται) με ασήμαντα ζητήματα. Υπουργός Αθλητισμού είναι ο Γιάννης Βρούτσης που μοιάζει να θεωρεί κατόρθωμα ότι επί των ημερών του δεν έπεσε το σκέπαστρο του Καλατράβα στα κεφάλια των θεατών του ΟΑΚΑ. Χθες ανακοίνωσε μια ακόμα αναθεώρηση του αθλητικού νόμου διά μέσου κάποιων επιτροπών, που θα φτιάξουν πάλι κάτι που θα είναι τόσο άσχετο με την εποχή και τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού, ώστε πάλι σε κάναν χρόνο θα χρειαστούν νέες επιτροπές και νέα αναθεώρηση: σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή. Είναι τόσο μεγάλη η έλλειψη ελέγχων που όχι μόνο ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, αλλά και λέει ό,τι θέλει. Χθες π.χ. ακούστηκε στη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής ότι ο αρχιδιαιτητής Κλάτενμπεργκ έκανε, λέει, «νταραβέρι με ομάδες» και «τον τρυπήσανε». Γιατί να μην τα πει κάποιος αυτά; Μήπως θα τον φωνάξει κανένας να δώσει εξηγήσεις; Οσο θα ασχοληθεί ποτέ σοβαρά εισαγγελέας με την έρευνα της Ιντερπόλ για τα στημένα ματς και όσους στο σπορ του στησίματος διακρίνονται.

Χωρατά

Ο Φρόιντφελντ μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος κι ένας εξαιρετικός αρχιδιαιτητής. Η διαδικασία επιλογής του όμως είναι η ίδια ακριβώς με αυτή του Μπένετ. Αν ο Μπένετ παραιτήθηκε (καταγγέλλοντας μάλιστα παρεμβάσεις στο έργο του για τις οποίες επίσης κανείς δεν τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις), είναι δεδομένο ότι μια μέρα θα παραιτηθεί κι αυτός, χωρίς να έχει κάνει απολύτως τίποτα για την ελληνική διαιτησία. Η ίδια η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας είναι μια «επιτροπή-φάντασμα», που ανάθεμα κι αν έχει συνεδριάσει ποτέ. Υπάρχει σε αυτή ένας Αυστριακός ονόματι Φριτζ Στούχιλκ που θεωρητικά είναι υπεύθυνος παρατηρητών: τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο δεν έχει κάνει κάποιο σεμινάριο, αλλά δεν τον έχει δει και κανένας! Στην ΕΠΟ λένε (ελπίζω γιατί τους αρέσουν τα χωρατά) ότι ο άνθρωπος μπορεί και να έχει αποδημήσει εις Κύριον (είναι και μιας ηλικίας) και να μην το ξέρουμε ακόμα. Ο Μπαλτάκος, αν είχε χιούμορ, θα ανακοίνωνε πραγματικά έναν πεθαμένο για τη θέση του αρχιδιαιτητή: και πάλι δεν θα γινόταν απολύτως τίποτα. Θα στήριζαν την επιλογή του η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟΚ και θα την ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή. Θα μου πεις «μα ο πεθαμένος δεν θα μπορούσε να κάνει ορισμούς». Ε και; Θα τους έκανε ο Σταύρος Μάνταλος, όπως έκανε και αυτούς των τελευταίων αγωνιστικών, χωρίς κανένα θεσμικό δικαίωμα. Επίσης κι ο Σουηδός για το τι έχει σκοπό να κάνει στο τιμόνι της ελληνικής διαιτησίας, όταν κι εφόσον έρθει στην Ελλάδα, θα πει όσα και ο πεθαμένος – δηλαδή τίποτα. Αν είχε σκοπό κάτι να κάνει, θα αποφάσιζαν χθες να τον καλέσουν στην Ελλάδα να ανακοινώσει το σχέδιό, του πριν τον προσλάβουν. Αλλά σιγά μην τους νοιάζει αν ο Σουηδός έχει κάτι στο μυαλό του: ο Μάνταλος, η Λαμπαδαρίου και ο Καρατζίκας να είναι καλά. Και ο Αυστριακός βέβαια. Μην τον χάσουμε τον άνθρωπο και δεν το μάθουμε κιόλας.

Χολέρα;

Το καλό της ιστορίας είναι ότι αυτές οι συνεδριάσεις βολεύουν ώστε να ξέρουμε ποιοι είναι υπέρ της πρόσληψης του αρχιδιαιτητή. Για την ΑΕΚ ισχύει το «ναι σε όλα». Οι διοικούντες του ΠΑΟΚ πρέπει να πουν στον Ραζβάν Λουτσέσκου να μη φωνάζει για τη διαιτησία διότι πλέον το ρεζιλίκι του θα είναι χωρίς προηγούμενο. Και κάποιος πρέπει να παρηγορήσει τον Βασίλη τον Δημητριάδη, που λόγω διαφωνίας των μελών της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων δεν ανέλαβε κι αυτός μια θέση στην ομοσπονδία. Η παλιά ερώτηση «αν έχει χολέρα ο άνθρωπος» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ…