Στην τελική τριάδα που θα διεκδικήσει τον τίτλο του αθλητή της χρονιάς στην Ευρώπη βρίσκεται ο Μίλτος Τεντόγλου. Αυτό ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία και μαζί με τον έλληνα άλτη είναι ο σουηδός επικοντιστής Αρμάντ Ντουπλάντις, αλλά και ο νορβηγός δρομέας μεσαίων αποστάσεων Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν. Να σημειώσω, εδώ, πως ο Τεντόγλου μαζί με τον Ανδρικόπουλο και τον Τσιάμη βρέθηκαν στο σπίτι και στον κήπο του παλιού αθλητή του στίβου, Γιώργου Δεμένεγα, προκειμένου να αγωνιστούν σε μήκος άνευ φοράς.
Και όμως ο Πογέτ επιμένει
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εναρμονιστείς με την εκάστοτε «εθνική» διακοπή στο πρωτάθλημα. Ενας εξ αυτών; Οι δηλώσεις του Γκουστάβο Πογέτ για τον Κώστα Φορτούνη. Επανήλθε ο ομοσπονδιακός τεχνικός για να μας πείσει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο αρχηγός του Ολυμπιακού τού ζήτησε να μην τον υπολογίζει πλέον για τις υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας. Του τηλεφώνησε, λέει, και του εξήγησε σε μια «ωραία συζήτηση» ότι τέλος πάντων νιώθει πως έκλεισε αυτός ο κύκλος. Αν έγιναν έτσι τα πράγματα; Προφανώς. Μόνο που ο Ουρουγουανός για κάποιον λόγο επιμένει να λέει αυτή την ιστορία από τη… μέση και όχι από την αρχή της. Θεωρεί ως αφετηρία της τον Σεπτέμβρη ενώ ξέρει ότι o ίδιος, δίχως καμιά λογική, τον απέκλεισε από τις κλήσεις του Ιούνη. Και το κάνει συνειδητά σε μια συγκυρία που ο «Φόρτου» με τρία γκολ και οκτώ ασίστ στις 12 πρώτες συμμετοχές του είναι σίγουρα ο πιο φορμαρισμένος έλληνας ποδοσφαιριστής. Το ότι ο 31χρονος (έχει γενέθλια την επόμενη Δευτέρα 16/10) δεν φορά το εθνόσημο είναι κάτι που θα έπρεπε ο Πογέτ να μην το κρατά στην επικαιρότητα. Διότι θυμίζει ένα πολύ μεγάλο λάθος του. Ακριβώς το επόμενο από το προηγούμενο: από την αίσθηση ότι ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η… ΕΠΟ και τα μυστήριά της.
Δεν είναι και από σίδερο!
Μπορεί αρκετές φορές να έχει γίνει αναφορά στις υπερφυσικές ικανότητες και τις αντοχές των πιλότων της Formula 1, όμως αυτή τη φορά και συγκεκριμένα στην πίστα του Κατάρ, όπου επικράτησαν η ζέστη και η υγρασία, οι οδηγοί των 20 μονοθεσίων έφθασαν στα όρια της φυσικής αντοχής τους με αρκετούς να χαρακτηρίζουν τις συνθήκες… βασανιστήρια!
Οπως έμαθα, λίγες ημέρες μετά τον αγώνα, ο Λόγκαν Σέρτζεντ της Williams αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω θερμοπληξίας, ο Λανς Στρολ της Aston Martin ανέφερε ότι ζαλιζόταν και έχανε στιγμιαία τις αισθήσεις του, ενώ ακόμη χειρότερα ο Εστεμπάν Οκόν έκανε εμετούς μέσα από το κράνος! Ακόμη και ο νικητής Μαξ Φερστάπεν είπε ότι οι συνθήκες ήταν εντελώς οριακές για όλους τους οδηγούς. Αυτό ήταν λες και ξεχείλισε το ποτήρι για τη FIA, που μετά τα περιστατικά της οριακής φυσικής κατάστασης των οδηγών (πόσο επικίνδυνο αν θα λιποθυμούσε ένας οδηγός μέσα στο μονοθέσιο με ταχύτητες 300 χλμ./ώρα) θα ξεκινήσει εξονυχιστική έρευνα για όσα συνέβησαν στο Κατάρ και τόνισε ότι οι οδηγοί δεν θα οδηγούν υπό τέτοιες συνθήκες, εφόσον αυτό δεν το επιθυμούν.
Και νέα αθλήματα
στους Ολυμπιακούς!
Πέντε αθλήματα προτάθηκαν από την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Λος Αντζελες 2028» για να συμπεριληφθούν στο αγωνιστικό πρόγραμμα.
Πρόκειται για το μπέιζμπολ – σόφτμπολ, το κρίκετ, το ποδόσφαιρο με σημαία «flag football», το λακρός και το σκουός.
Μετά τη συζήτηση της πρότασης των διοργανωτών, η Επιτροπή Ολυμπιακού Προγράμματος της ΔΟΕ θα εκδώσει σύσταση προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ. Εάν η σύσταση γίνει αποδεκτή, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ θα παρουσιάσει την πρόταση στην 141η Σύνοδο της ΔΟΕ στη Βομβάη (15-17 Οκτωβρίου).
Από τα πέντε προτεινόμενα αθλήματα, τρία έχουν φιλοξενηθεί ξανά στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Το μπέιζμπολ – σόφτμπολ (1992 – 2008 και 2020), το κρίκετ (1900) και το λακρός (1904 και 1908).
Σοκ στο χάντμπολ
Θλίψη στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού από την είδηση του χαμού της Ελένης Ποτάρη. Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 41 ετών βυθίζοντας στο πένθος το ελληνικό χάντμπολ. Η πρώην διεθνής αθλήτρια με σπουδαία καριέρα σε αρκετούς συλλόγους αλλά και την Εθνική, με την οποία έπαιξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.
Τροποποιήσεις και
10 ομάδες εργασίας
Ανεβαίνω στο Μαρούσι και ιδού τι έμαθα: συστάθηκαν 10 ομάδες εργασίας στο υπουργείο Αθλητισμού που θα προτείνουν απαιτούμενες τροποποιήσεις κατά την κωδικοποίηση και τη διαμόρφωση του νέου Αθλητικού Νόμου. Ολα αυτά με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση. Αναμένεται να εξετάσουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο σε κρίσιμες περιοχές του αθλητικού νόμου και θα υποβάλουν τις σχετικές προτάσεις τους εντός του προσεχούς τριμήνου.
Στο διπλό ήταν καλύτερος
Μπορεί στο απλό του Μάστερς της Σαγκάης να μην τα κατάφερε καλά, όμως στο διπλό προελαύνει ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Μαζί με τον Ολλανδό Ρόμπιν Χάασε νίκησαν τους Αυστραλούς Ντε Μινόρ και Πέρσελ με 2-1 σετ (7-5, 3-6, 10-5) και προκρίθηκαν στα προημιτελικά. Εκεί θα διεκδικήσουν την πρόκριση στον ημιτελικό απέναντι στον Ισπανό Γκρανογέρς και τον Αργεντινό Σεμπάγιος, ένα πολύ δυνατό ζευγάρι, που βρίσκεται στο νούμερο 7 του ταμπλό. Ο Τσιτσιπάς, όπως είδα, φτάνει για πέμπτη φορά στην καριέρα του σε προημιτελικό ενός Μάστερς στο διπλό, έχοντας κάνει την καλύτερη πορεία του ως τώρα το 2019, όταν έπαιξε στον τελικό του τουρνουά του Μαϊάμι μαζί με τον Ολλανδό (όπως και ο Χάασε) Κούλχοφ. Σήμερα, αρχίζει την προσπάθειά της στο τουρνουά της Ζενγκζού η Μαρία Σάκκαρη. Αντιμετωπίζει την Κινέζα Ζενγκ (νο 24 στον κόσμο), την οποία έχει κερδίσει τις άλλες δύο φορές που την έχει βρει μπροστά της.