Η αποχώρηση ενός ποδοσφαιριστή από την ενεργό δράση μοιάζει με έναν μικρό θάνατο. Το αντιλαμβάνεσαι από τα μηνύματα συμπαράστασης που μοιάζουν με επικήδειους: πουθενά δεν υπάρχει κάτι το αρνητικό.

Ο Εντέν Αζάρ ανακοίνωσε χθες την ποδοσφαιρική του εκδημία στην ηλικία των 32 ετών. Είναι σαν να βλέπω τον Κριστιάνο Ρονάλντο να μειδιά. Ο Βέλγος έγραψε στη σχετική ανακοίνωση πως πρέπει να ακούμε τον εαυτό μας και να λέμε στοπ την κατάλληλη στιγμή. Από πότε τα 32 χρόνια έγιναν «κατάλληλη στιγμή» για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή ο οποίος μέχρι πριν από τέσσερις μήνες ανήκε στο δυναμικό της Ρεάλ Μαδρίτης;

Ο Αζάρ δεν αποσύρθηκε χθες αλλά το 2019, όταν έγινε ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Βασίλισσας και εξασφάλισε ηγεμονικό συμβόλαιο που έλυσε το οικονομικό πρόβλημα και των επιγόνων του. Στην πρώτη συγκέντρωση της Ρεάλ εκείνης της χρονιάς ο Αζάρ προσήλθε υπέρβαρος. Οι προθέσεις και η διάθεση φώναζαν από μακριά. Ακολούθησαν συνεχείς τραυματισμοί, νωχελικότητα στις προπονήσεις, έλλειψη διάθεσης στους αγώνες. Ο παίκτης που σάρωνε στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Τσέλσι είχε παραμείνει στο Λονδίνο. Αυτός που ταξίδεψε στην ισπανική πρωτεύουσα ήταν το κακέκτυπό του. Ο Αζάρ δεν έχασε ποτέ τα περιττά κιλά και δεν έπαιξε ποτέ σε clasico. Μια επίδοση για την οποία θα μείνει στη μνήμη των φιλάθλων του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού κλαμπ του κόσμου.  Οταν παίκτες, όπως ο 38χρονος Μόντριτς, έχουν προσλάβει δικό τους γυμναστή και εργάζονται 365 ημέρες τον χρόνο για να παραμένουν στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο, ο Αζάρ δεν έκανε ούτε το πιο απλό: να συμμετέχει στις προπονήσεις με την ένταση ενός επαγγελματία παίκτη που αμείβεται με χρυσάφι.

Προτιμούσε τα χάμπουργκερ και τα μιλκσέικ παρά την κούραση, την προσπάθεια και τον ιδρώτα.

Ολα αυτά είναι γνωστά στους κύκλους του ποδοσφαίρου, γι’ αυτό καμία ομάδα δεν έδειξε ενδιαφέρον για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Ισως και να ευχόταν μια τέτοια εξέλιξη. Οσους ποδοσφαιρικούς επικήδειους κι αν δημοσιεύσουν πρώην συμπαίκτες του και άλλες διασημότητες του αθλήματος, ο Αζάρ θα μείνει στη μνήμη μας ως η πιο αποτυχημένη μεταγραφή στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης.