Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν και επισήμως να μην προχωρήσουν σε «πάγωμα» των κονδυλίων που προορίζονται για τους Παλαιστίνιους. Eτσι, κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδό τους, «άδειασαν» μεγαλοπρεπώς τον επίτροπο από την Ουγγαρία, Ολιβιέρ Βάρχελι, ο οποίος τη Δευτέρα είχε σπεύσει να κάνει λόγο για διακοπή κάθε βοήθειας και αναθεώρηση του πλαισίου, στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων στο Ισραήλ.

«Η μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε κατά της πρότασης διακοπής των επιχορηγήσεων προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτό είναι που μετράει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Παράλληλα, τόνισε ότι μόνο 2-3 χώρες διαφώνησαν, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση που ελήφθη δεν σημαίνει πως δεν θα ελεγχθεί το ενδεχόμενο ορισμένα από αυτά τα κονδύλια να καταλήγουν στη Χαμάς, τονίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση, οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.

Μάλιστα, στο φόντο των εξελίξεων και της καταστροφής που συντελείται στην περιοχή, ο Μπορέλ προανήγγειλε και αύξηση της ανθρωπιστικής  βοήθειας. Υπενθυμίζεται ότι προχθές, ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει πως «η συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού (…) θα έβλαπτε τα συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή και το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να ενισχύσει περαιτέρω τους τρομοκράτες».

Από την πλευρά της, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, αφού κάλεσε τους ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής να διαχωρίσουν τη θέση τους από την τρομοκρατία, σημείωσε αναφορικά με το θέμα της βοήθειας: «Σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ελέγχουμε και πάλι όχι μόνο την αναπτυξιακή μας συνεργασία, αλλά και την ανθρωπιστική βοήθεια, σε στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη. Συμφωνούμε, ωστόσο, ότι θα ήταν λάθος σε αυτή τη στιγμή να διακόψουμε τη ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια για τον άμαχο πληθυσμό».

Η επιστολή των «5»

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι δυσλειτουργίες και διαφωνίες εντός της ΕΕ δεν φάνηκαν μόνο σε αυτό το θέμα. Κάτι ανάλογο συνέβη με την κοινή ανακοίνωση των τριών μεγαλύτερων κρατών-μελών – Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας – με τη Βρετανία. Το αρχικό σχέδιο, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εμανουέλ Μακρόν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, έκανε σαφή αναφορά «ειδικά στο Ιράν», καλώντας το να «μην επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για άλλους σκοπούς». Μέσα στο επόμενο δίωρο, ωστόσο, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε μια νέα ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), στην οποία δεν γίνεται ονομαστική αναφορά στο Ιράν, προφανώς μετά από καλύτερο «ζύγισμα» της κατάστασης και των συσχετισμών.

Ειδικά όσον αφορά στο Χ, πάντως, χθες βρέθηκε στο στόχαστρο του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Τιερί Μπρετόν. Σε επιστολή του προς τον ιδιοκτήτη του, Ιλον Μασκ, σημειώνει ανάμεσα στα άλλα: «Εχουμε ενδείξεις ότι, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς σε βάρος του Ισραήλ, η πλατφόρμα σας αξιοποιείται για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης στην ΕΕ». Τον κάλεσε, μάλιστα, να συνεργαστεί με την Europol και τις αρμόδιες αρχές μέσα στις επόμενες 24 ώρες.