Tην εκτίμηση ότι η απορρόφηση των αναπτυξιακών πόρων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης την τριετία 2023-2025 θα φτάσει στα 36,5 δισ. ευρώ έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, κατά την παρουσίαση των επενδυτικών εργαλείων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών.

Ανακοινώθηκαν δύο νέες δράσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ, των οποίων χθες έγινε και η προδημοσίευσή τους στον ιστότοπο antagonistikotita.gr.

Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να ενισχύσουν επενδυτικά σχέδια ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η κρατική ενίσχυση φτάνει μέχρι το 50% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στις δύο δράσεις αφορούν νεοσύστατες εταιρείες και επενδύσεις μέχρι 400.000 ευρώ. Και οι δύο δράσεις στόχο έχουν να στηρίξουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και μάλιστα τη νέα και απευθύνονται σε όσες ιδρύθηκαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Δύο δράσεις

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την «Επιχειρηματική Εναρξη» με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ, που θα αφορά τη γενική επιχειρηματικότητα και στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν και επαγγελματίες.

Η δεύτερη δράση «Τουριστική Εναρξη» έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ και αφορά πάλι νέα ΑΦΜ για τουριστικές δράσεις.

Οπως είπε ο Ν. Παπαθανάσης θα γίνεται με συγκριτική αξιολόγηση των αιτημάτων, ενώ οι δαπάνες θα αρχίσουν να μετρούν από την προκήρυξη του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των δράσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη διεύρυνση των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα, λέγοντας ότι στόχος με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι οι επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό να αυξηθούν κατά 60.000 από 45.000 επιχειρήσεις που υπολογίζεται σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι για το διάστημα 2023-2025 το υπουργείο έχει προϋπολογίσει ότι η απορρόφηση πόρων στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης θα είναι κατά 100% αυξημένη σε σχέση με την περίοδο 2017-2019 και την περίοδο 2020-2022.

Νέες θέσεις εργασίας

«Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε ο Ν. Παπαθανάσης, συμπληρώνοντας ότι και στο Περιφερειακό Πρόγραμμα ΠΔΕ αναμένεται πως η απορρόφηση μέχρι το 2026 θα φτάσει στα 5,3 δισ. ευρώ.

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 συνολικά οι πόροι με την υπερδέσμευση του 30% φτάνουν στα 13,67 δισ. ευρώ.

Οι εντάξεις ανέρχονται στο 75% και οι νομικές δεσμεύσεις στα 5,4 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα φυσικών καταστροφών στο ΕΠΑ φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ με τις υπερδεσμεύσεις. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον υπουργό η αύξηση των ΣΔΙΤ είναι σημαντική καθώς υπάρχουν 37 εγκρίσεις σε έργα ΣΔΙΤ, ενώ το 2013-2019 ήταν 13, και σύντομα αναμένονται εννέα νέες συμβάσεις.