Η υπόθεση έχει ως εξής: ένας παλαιστίνιος τρομοκράτης, που θεωρείται νεκρός, βγαίνει από την κρυψώνα του για να παρευρεθεί στον γάμο ενός συγγενή του και μια ισραηλινή ομάδα – με επικεφαλής τον πράκτορα που νόμιζε ότι είχε σκοτώσει τον τρομοκράτη πριν από χρόνια – λαμβάνει εντολή να τον σκοτώσει ξανά.
Αυτά συνέβησαν στη σειρά της ισραηλινής τηλεόρασης «Fauda» (στα αραβικά σημαίνει Χάος), η οποία επίσης προβάλλεται και στο Netflix.
Το «Fauda» αναφέρεται στην πολύχρονη διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστίνης μέσα από ανθρώπινες ιστορίες.
Είναι ένα θρίλερ με μάχες και καταδιώξεις που κάνει την πολιτική βία να μοιάζει με μια θλιβερή και επικίνδυνη πραγματικότητα παρά με μια ηρωική φαντασίωση βιντεοπαιχνιδιού.
Οσο για τους δημιουργούς της σειράς που έχει αποσπάσει βραβείο καλύτερης δραματικής τηλεοπτικής σειράς στην ισραηλινή τηλεόραση το 2015 και το 2017, Αβι Ισαχάροφ, δημοσιογράφο και ειδικό στις αραβοϊσραηλινές σχέσεις, και Λίορ Ραζ, ηθοποιό και πρωταγωνιστή στο «Fauda», κλήθηκαν πλέον ως έφεδροι στην πρώτη γραμμή του πολέμου στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας.
Ο Λίορ Ραζ πήγε στην πόλη Σδερότ, μαζί με τον συνδημιουργό της σειράς Αβι Ισαχάροφ και τον πρόεδρο της δεξαμενής σκέψης Israel Democracy Institute, κοινοποιώντας σχετικό βίντεο.
«Μαζί με τον Γιονάχαν Πλέσνερ και τον Αβι Ισαχάροφ, κατευθύνθηκα προς τα νότια για να ενωθώ με εκατοντάδες γενναίους εθελοντές των “Brothers in Arms” που εργάστηκαν ακούραστα για να βοηθήσουν τον πληθυσμό στο Νότιο Ισραήλ.
Μας έστειλαν στη βομβαρδισμένη πόλη Σδερότ για να απεγκλωβίσουμε δύο οικογένειες» έγραψε στο Χ (πρώην Twitter).
Πριν από 12 χρόνια κανένας στην τηλεοπτική βιομηχανία του Ισραήλ δεν ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα όταν ο Αβι Ισαχάροφ και ο Λίορ Ραζ παρουσίασαν για πρώτη φορά το «Fauda», ως το συλλογικό πορτρέτο μιας ομάδας μυστικών πρακτόρων που κυνηγούν παλαιστίνιους τρομοκράτες στη Δυτική Οχθη.
Ωστόσο οι δημιουργοί που ξεκίνησαν να γράφουν τα επεισόδια του πρώτου κύκλου το 2010 (ήδη η σειρά έχει ολοκληρώσει την τέταρτη σεζόν) ανταμείφθηκαν από το κοινό και τους κριτικούς. Στο Ισραήλ είναι η πιο επιτυχημένη σειρά στην ιστορία του δορυφορικού δικτύου Yes, ενώ οι «New York Times» τη χαρακτήρισαν μία από τις καλύτερες διεθνείς σειρές του 2017.
Στις επίλεκτες μονάδες
Κατά έναν τρόπο οι δημιουργοί της σειράς από την προηγούμενη Δευτέρα βρέθηκαν να ζουν την πραγματικότητα που συνυπέγραψαν για το «Fauda».
Ο Ραζ και ο Ισαχάροφ είχαν θητεύσει στις επίλεκτες μονάδες του ισραηλινού στρατού και μία από αυτές, η μονάδα «Duvdevan», αποτέλεσε μια από τις εμπνεύσεις για τη σειρά. Ο Ραζ (ο Ντορόν Καβίλιο στο «Fauda») υπηρέτησε σε μια επίλεκτη δύναμη καταδρομέων που είναι γνωστή για το ότι υποδύεται τους Αραβες. «Δεν καταλαβαίνετε το ψυχικό τίμημα που πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι για τις πράξεις τους.
Ποια είναι η πραγματική δουλειά» είχε πει σε συνέντευξή του στους «New York Times» το 2018, μιλώντας για τους ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι γίνονται Αραβες εισχωρώντας μέσα στον παλαιστινιακό πληθυσμό για να κάνουν αντιτρομοκρατία.
Το «Fauda» είναι υποδειγματικό στον τρόπο που παρουσιάζει τη διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι κανόνες και οι νόμοι παραβιάζονται συστηματικά, οι εντολές περιφρονούνται. Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι η δικαιοσύνη του σκοπού από την πλευρά του Ισραήλ.
Γι’ αυτό και υπήρξε κριτική για έλλειψη αντικειμενικότητας. Ωστόσο η δημιουργία πολυεπίπεδων χαρακτήρων και στις δύο πλευρές – ισραηλινοί ήρωες που δείχνουν ότι είναι ικανοί για τα χειρότερα είδη κακού, παλαιστίνιοι κακοί που δείχνουν ότι είναι ικανοί για την καλύτερη έκφραση αγάπης – δείχνει ότι η σειρά (που διαθέτει και αμερικανίζοντα στοιχεία οικογενειακού δράματος) άγγιξε κάποια ευαίσθητα σημεία που προκλήθηκαν από αυτά τα χρόνια διαμάχης.
«Λαμβάνω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από Ισραηλινούς που λένε ότι για πρώτη φορά στη ζωή τους αισθάνονται ενσυναίσθηση και συμπόνια για την άλλη πλευρά. Και το ίδιο από τη Γάζα και το Κουβέιτ και τον Λίβανο και την Τουρκία» δήλωνε ο Λίορ Ραζ το 2018, πριν ξεσπάσει ο τωρινός πόλεμος.