«Δεν συνεργαζόμαστε με αυτόν»
Οποιος είχε προβλέψει ότι μετά την εκλογή του προέδρου Στέφανου στην ηγεσία τα καλύτερα έρχονται, θα πρέπει ήδη να πανηγυρίζει! Οντως τα καλύτερα είναι πια εδώ, και ο πρόεδρος χθες, έλαβε μια καλή δόση από αυτό που σχηματικά ονομάζεται «εσωκομματική αντιπολίτευση», αλλά στην πραγματικότητα είναι ο κάλος που σε τρελαίνει μέσα στο παπούτσι, το αγκάθι στα πλευρά, το κακό σπυρί εκεί που όλοι οι άνθρωποι κάθονται. Είπε ο χριστιανός να ανακοινώσει μια «συνθετική» σκιώδη κυβέρνηση, αλλά βουλευτές 12 τουλάχιστον από αυτούς που βολιδοσκόπησε (όχι ο ίδιος, ο Γιώργος Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς) του γύρισαν την πλάτη. Του είπαν ένα μεγαλοπρεπές όχι, και το μυστικό είναι – έτσι όπως μου το περιέγραψαν κάνα δύο από αυτούς, τους «αρνητές» του προέδρου – η ανάθεση στον Πολάκη, καθηκόντων υπερσυντονιστή των τομεαρχών.
«Δεν γίνεται να συνεργαστούμε μ’ αυτόν», υποστήριξε ο ένας εκ των δύο με τους οποίους συνομίλησα. «Καλύτερα εκτός. Ας συνεργαστούν οι άλλοι, που ψήφισαν και Κασσελάκη, μαζί του».
Το χάσμα είναι βαθύ, μεταξύ τους, και δεν περιμέναμε φυσικά τη χθεσινή διαδικασία για να το καταλάβουμε. Είχε προηγηθεί το «λευκό» που έριξαν στις προτάσεις του προέδρου Κασσελάκη, 16 από τους 47 βουλευτές στην προηγούμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτά είδε κι ο πρόεδρος Στέφανος, και έστειλε τελεσίγραφο, ότι δεν θα συμπεριλάβει στους συνδυασμούς στις επόμενες εκλογές όσους υπονομεύουν το κόμμα ή τον ίδιο, αδιάφορο.
Κρίμα ρε γαμώτο, όχι πραγματικά, κρίμα, που φαίνεται να διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μου σφίγγεται η ψυχή, που τα βλέπω αυτά…
Αντιδράσεις για τις προεδρικές απειλές
Η Αννέτα Καββαδία, συνάδελφός μου το πάλαι, που αναζήτησε πριν από χρόνια την τύχη της στην πολιτική μέσα από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε πολύ βαριά τα λόγια – τελεσίγραφο – του προέδρου Στέφανου. Η Καββαδία δεν είναι πλέον βουλευτής, δεν εξελέγη στις πρόσφατες εκλογές, αλλά εξανέστη, με τις προεδρικές απειλές. Εξ αυτού του λόγου έκανε μια ανάρτηση, που ήταν όλη δική του τού προέδρου Στέφανου και ασφαλώς και όσων τον περιστοιχίζουν: «L’État, c’est moi? (σ.σ.: το κράτος είμαι εγώ). Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό. Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε;».
Και δεν έμεινε μόνο εκεί. Επικαλέστηκε και το άρθρο 39 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ορίζει πώς προκύπτουν οι υποψηφιότητες για τις εκλογές – καμία σχέση ο πρόεδρος. Θέλετε και την κατακλείδα αυτής της παρέμβασης; Ιδού:
«Και σε κάθε περίπτωση», αναφέρει η Αννέτα, «τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, τέτοιου είδους δηλώσεις, κάποιος κακεντρεχής θα τις χαρακτήριζε υπονομευτικές»!!!
Κρίμα ρε γαμώτο, όχι πραγματικά, κρίμα, που φαίνεται να διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μου σφίγγεται η ψυχή, που τα βλέπω αυτά… (δις)
Το «έργο» του απόμαχου
Η (καλή) είδηση της χθεσινής ημέρας πάντως δεν ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια κάποια θετική αποτίμηση του (καταστροφικού για το κόμμα) πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ούτε το «φτιασίδωμα» της κατάστασης ενόψει της διαφαινόμενης ολοκλήρωσης της καταστροφής κατά τον δεύτερο γύρο, της προσεχούς Κυριακής. Η είδηση αφορούσε τις ευχαριστίες που απηύθυνε ο πρόεδρος Στέφανος (Κασσελάκης) στον μέντορά του, πρόεδρο Αλέξη, τον απόμαχο, τον βετεράνο, για την ομιλία που πραγματοποίησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Τι ήταν αυτό που κυρίως προκάλεσε την αυθόρμητη εκδήλωση του προέδρου Στέφανου; Μα τα όσα είπε ο πρόεδρος Αλέξης ενώπιον της γενικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και αυτά δεν ήταν τίποτε περισσότερο από έναν διεξοδικό απολογισμό του «έργου» του ως πρωθυπουργού. Ποιο «έργο»; Οχι, μην πάει ο νους σας στο κακό – τρίτο Μνημόνιο, χειρότερο από τα δύο προηγούμενα, ας πούμε. Το «έργο» που ο πρόεδρος Αλέξης παρουσίασε, αφορούσε τους μετανάστες («αντί να φωνάζουμε ότι μόνη λύση στο Προσφυγικό είναι οι θάνατοι στη θάλασσα και οι απωθήσεις, προστατέψαμε την ανθρώπινη ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά), το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών (το γιατί δεν ψήφισε και τον γάμο, δεν το είπε…), τη συμφωνία για τις Πρέσπες. Για όλα αυτά, ήταν το «ευχαριστώ» το προέδρου Στέφανου.
Για ό,τι δηλαδή, ο πρόεδρος Αλέξης είδε την έξοδο στις εκλογές του 2019. Εχει χιούμορ ο πρόεδρος Στέφανος, το πιστεύω…
Συντροφικά «μαχαιρώματα»
Στο μεταξύ δεν έχει τέλος η εμφύλια σύρραξη στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι πολλές και διάφορες πλευρές καταβάλλουν μια μεγάλη προσπάθεια να μη λυθούν τώρα οι λογαριασμοί, αλλά να φτάσει το κόμμα στο Συνέδριο (αν ποτέ αυτό πραγματοποιηθεί) και εκεί να υπάρξει η «τελική λύση». Το καινούργιο επεισόδιο εξελίχθηκε σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη, ο Πάνος Σκουρλέτης την «έπεσε» κανονικά στον Χρήστο Σπίρτζη επειδή παρέδωσε (;) … «λευκή» κόλλα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατά τη δεύτερη, η νέα γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη, είπε και πολύ σωστά, ότι αυτό που κάνει η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι καταστροφικό – να θέλει δηλαδή να αποδώσει ευθύνες για το τι οδήγησε στην ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών, παραμονές του δεύτερου γύρου. Ορθολογική παρέμβαση, για την οποία δεν μπορείς να πεις και πολλά. Ή μήπως μπορείς; Η βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα, που ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση, είναι υπέρ του «μπορείς» και δεν άφησε να περάσουν έτσι οι δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη. Εξού και χθες το πρωί στο Open θυμήθηκε ότι η Θ. Τζάκρη, παλιά ανήκε στο ΠΑΣΟΚ, και λογικά δεν θα πρέπει να μιλάει, διότι δεν ήταν και τόσο… αριστερή! Οπως φαντάζομαι ότι έδειξε και το σχετικό… «αριστερόμετρο».
Με αυτά τα «δεδομένα», είπε πράγματα, επιεικώς χοντρά για τη συντρόφισσά της: «Η κυρία Τζάκρη μας είπε ότι θα μας πάρει τα κεφάλια. Η κυρία Τζάκρη ήρθε στο κόμμα μας από ένα άλλο κόμμα, την καλοδεχθήκαμε και πολύ καλά κάναμε, αλλά υπάρχουν και αρχές. Αν κάποιος ήθελε ένα άλλο κεντρώο κόμμα θα μπορούσε να φτιάξει ένα δικό του κεντρώο κόμμα».
Τι ωραία ατμόσφαιρα, μα τι ωραία. Κανονικό αμέρικαν μπαρ κατάντησε το κόμμα…
Η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου
Η είδηση σε εμάς, τον ελληνικό Τύπο εννοώ, πέρασε αρκετά χαμηλά, αλλά νομίζω ότι δεν θα έπρεπε. Γιατί η έντονη προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Ιλον Μασκ, τον ιδιοκτήτη του Χ, του πρώην Twitter, θέτει ένα τεράστιο ζήτημα, αυτό της διακίνησης ψεύτικων ειδήσεων μέσω της πλατφόρμας, και επίσης της διακίνησης κηρυγμάτων μίσους και ρατσιστικής βίας. Κατά την Κομισιόν «μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν κάνει πολυάριθμες αναφορές ψευδών και κατασκευασμένων εικόνων και γεγονότων που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα σας στην ΕΕ, όπως επαναχρησιμοποίηση παλαιότερων εικόνων από άσχετες ένοπλες συγκρούσεις ή στρατιωτικές σκηνές από βιντεοπαιχνίδια». Και δεν είναι μόνο αυτό. Ενα παράδειγμα που χρησιμοποιείται, και το οποίο διακινήθηκε και μέσα από τον διεθνή παραδοσιακό Τύπο, δημιουργεί την ψευδή εικόνα για πολύ σοβαρά ζητήματα. Πρόκειται για ένα «έγγραφο» της κυβέρνησης των ΗΠΑ το οποίο επεξεργάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με έγκριση για στρατιωτικά κεφάλαια 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί ολόκληρη η αραβική κοινότητα.
Το πράγμα δεν είναι απλό, έχει πίσω του ουρές που αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι το Διαδίκτυο, και ειδικά η σκοτεινή του πλευρά, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με απροσδιόριστα αποτελέσματα. Να προσέχουμε λοιπόν τι διαβάζουμε, και πού το διαβάζουμε. Οι καιροί είναι πολύ πονηροί…