Στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα. Παρά τον γενικό αρνητικό συσχετισμό που παραμένει, η «Λαϊκή Συσπείρωση», που στήριξε ενιαία το ΚΚΕ, έφτασε στο 10,03% πανελλαδικά στις Περιφέρειες, με πάνω από 480.000 ψήφους, στο 14% στην Περιφέρεια Αττικής, στο 13% στην πολύπαθη Θεσσαλία όπου, εκτός από «Μπέους», αναδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα το μεγαλείο της λαϊκής διεκδίκησης και αλληλεγγύης. Στον δεύτερο γύρο η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί τη διοίκηση συνολικά 7 δήμων.

Οπως συμβαίνει κάθε φορά, αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, το γνωστό τροπάρι για «αυτοδιοικητικές εκλογές όπου παίζουν ρόλο μόνο τα πρόσωπα και όχι το κομματικό χρώμα» κλείστηκε στα συρτάρια, για να ανασυρθεί πάλι σε πέντε χρόνια.

n Οι μεν, της κυβέρνησης της ΝΔ, άρχισαν να βάφουν τον χάρτη μπλε και να μιλούν για επιδοκιμασία της πολιτικής τους. Ξέρουμε και ξέρουν καλά ότι το χαμόγελο στα χείλη τους δεν θέλει πολύ για να «παγώσει» μπροστά στα δύσκολα που είναι μπροστά, στα λαϊκά προβλήματα που συνεχώς οξύνονται και θα προκαλούν όλο και μεγαλύτερη αγανάκτηση.

n Οι δε, του ΠΑΣΟΚ, που είναι πάλι τέταρτο στην Αττική, πίσω από το ΚΚΕ, άρχισαν να λένε ότι είναι «δεύτερη αυτοδιοικητική δύναμη».

n Στον ΣΥΡΙΖΑ, που υπέστη κι άλλες εκλογικές απώλειες, μιλούν τώρα για «προοδευτικούς υποψηφίους» που πρέπει να στηριχθούν στον δεύτερο γύρο από όλες τις «προοδευτικές δυνάμεις». Βέβαια, αυτή την «πρόοδο» την αναζητούν κυρίως σε υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, ενώ κορυφαίο στέλεχός του μίλησε για στήριξη ακόμη και στους «αντάρτες» της ΝΔ! Δεν μας διαφεύγει, βέβαια, ότι η συζήτηση περί «προοδευτικών υποψηφιοτήτων» εντάσσεται στις διεργασίες για την ανασύνθεση της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, από την οποία τίποτα δεν έχει να περιμένει ο λαός.

Το ΚΚΕ εν όψει του δεύτερου γύρου λέει ακριβώς τα ίδια με τον πρώτο γύρο: Να καταδικαστούν οι υποψήφιοι των κομμάτων που, με την πολιτική που στηρίζουν σε κεντρικό επίπεδο, ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, μας έχουν οδηγήσει ως εδώ. Να καταδικαστούν, επίσης, οι υποψήφιοι που, ως δημοτικές και περιφερειακές αρχές, θα λειτουργούν σαν το «μακρύ χέρι» του εχθρικού κράτους, της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών συμφερόντων και θα εξειδικεύουν την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Να εκλεγούν δήμαρχοι που θα πηγαίνουν κόντρα στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις, θα διεκδικούν μαζί με τον λαό και θα κατακτούν ανάσες ανακούφισης.

Το παραπάνω εκφράζει με συνέπεια και η διαχρονική πολιτική στάση μας για άκυρο-λευκό εκεί που δεν υπάρχει υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Γιατί το ζήτημα δεν είναι αν «υπάρχει έστω σε έναν δήμο ένας ικανός υποψήφιος για να στηρίξουμε», αλλά ότι δεν υπάρχει ούτε ένας δήμος που να εξαιρείται από την αντιλαϊκή πολιτική, την οποία υποχρεωτικά είτε θα υπηρετήσεις είτε θα πολεμήσεις. Στην Αθήνα, π.χ., που η διοίκηση Μπακογιάννη δεν είχε πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, όλες τις κρίσιμες αντιλαϊκές αποφάσεις τις προχώρησε με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι, που έχουν μάθει να τα αντιμετωπίζουν όλα σαν δοσοληψία, αναρωτιούνται πώς γίνεται το ΚΚΕ να ζητάει την ψήφο των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων και να μη στηρίζει τους υποψηφίους τους σε άλλους δήμους. Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους, τη νεολαία και όχι στα κομματικά επιτελεία. Αναδεικνύοντας γιατί είναι προς το συμφέρον του λαού, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, να προκύψουν αγωνιστικές δημοτικές αρχές. Οπως έχει αποβεί προς το συμφέρον του πατραϊκού λαού το έργο της δημοτικής αρχής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του Κώστα Πελετίδη.

Την Κυριακή, λοιπόν, αναδεικνύουμε αγωνιστές δημάρχους στην Πάτρα, την Καισαριανή, την Πετρούπολη, το Χαϊδάρι, τη Νίκαια-Ρέντη, τον Τύρναβο, όπως έγινε ήδη στην Ικαρία. Καταδικάζουμε τους εκπροσώπους της πολιτικής που μας «μαυρίζει» το μέλλον. Από τη Δευτέρα, τα χιλιάδες γαρίφαλα που έπεσαν και θα πέσουν στις κάλπες θα ανθίσουν στους αγώνες για τη ζωή που μας αξίζει. Για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Ο Γιάννης Γκιόκας είναι βουλευτής Αν. Αττικής και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ