Χθες έγραφα για τον υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση που απλά πανηγυρίζει γιατί δεν έπεσε η στέγη του Καλατράβα στα κεφάλια όσων πήγαιναν για κάποιο λόγο στο ΟΑΚΑ. Το έγραψα γιατί τον άκουσα στην τηλεόραση να λέει πως δεν γνωρίζει αν θα γίνουν στο ΟΑΚΑ οι δυο συναυλίες των Coldplay – θυμίζω ότι έχουν πουληθεί πάνω από 150 χιλιάδες εισιτήρια, αλλά προφανώς αυτό δεν θεωρείται θέμα για να ασχοληθεί κανείς, έτσι κι αλλιώς αυτοί που ήταν να πάνε σε αυτές τις συναυλίες μπορεί να μην ψηφίζουν καν κι αν κάτι δεν φέρνει ψήφους είναι σαν να μην υπάρχει όσο μαζικό κι αν είναι. Ωστόσο τον αδίκησα λίγο τον υπουργό. Δεν είναι ότι δεν ασχολείται με τίποτα. Εφτιαξε π.χ. μια σειρά από ομάδες εργασίας για τον επόμενο αθλητικό νόμο. Δεν το λες και λίγο!
Κώδικας
Τι θα κάνουν οι ομάδες εργασίας; Σύμφωνα με τον υπουργό τον «νέο ενιαίο κώδικα του δίκαιου για τον αθλητισμό». Τι θα είναι αυτό; Πάντα σύμφωνα με τον Βρούτση κάτι που «θα αποτελεί όχι μία τυπική, αλλά μία ουσιαστική μεταρρύθμιση»! «Η συντεταγμένη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε για την κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας, μετά από 25 χρόνια, θα εμπλουτιστεί και με ιδέες, απόψεις και προτάσεις από την αθλητική κοινωνία. Μέσα από εθνικό διάλογο θα αφουγκραστούμε όλες τις νέες, σύγχρονες τάσεις και όσα απαιτούνται για να συμβαδίζουμε με το σήμερα και το αύριο» είπε. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ φοβάμαι τίποτα απολύτως! Διότι αν θες κάτι να το μεταρρυθμίσεις το τελευταίο που κάνεις είναι να κάθεσαι και να συζητάς με όσους σήμερα διοικούν ομοσπονδίες. Αυτοί είναι απολύτως αποδεδειγμένο πως δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Αν π.χ. ο προκάτοχος του Βρούτση, ο Λευτέρης Αυγενάκης, συζητούσε με όλους αυτούς ούτε τα ηλικιακά όρια των προέδρων των ομοσπονδιών θα είχαν θεσπιστεί, ούτε το Μητρώο σωματείων δεν θα είχε γίνει. Και τα δύο οι ομοσπονδίες τα πολέμησαν.
Επιτροπές
Είναι κοινό μυστικό πως όταν δεν θες να κάνεις τίποτα φτιάχνεις επιτροπές. ‘Η ακόμα χειρότερα κάνεις διακηρύξεις. Δεν ξέρω πόσοι θυμόσαστε το περίφημο ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για τη βία, που θα δημιουργούσαμε με την UEFA κ.λπ. Οσο έχει ζητήσει η ΕΠΟ από την UEFA υποψήφιους αρχιδιαιτητές, άλλο τόσο έχει συζητηθεί και στο υπουργείο το παρατηρητήριο. Αργα ή γρήγορα πάλι κάποιοι θα μαχαιρωθούν και θα το ξαναεξαγγείλουν, όπως το κλείσιμο των συνδέσμων, τις λέσχες φιλάθλων κ.λπ.
Ωραία
Η πιο ωραία από τις ομάδες εργασίας που εξήγγειλε ο υπουργός είναι αυτή που θα γίνει για «την αναμόρφωση του πλαισίου οικονομικών ελέγχων των αθλητικών φορέων (άρθρο 30 ν. 2725/1999 όπως ισχύει)». Οπως διαβάζω «αφορά στη χρήση της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν (σ.σ. ομοσπονδίες και αθλητικές εταιρείες), συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από τα έσοδα της φορολογίας των κερδών των παικτών των τυχερών παιγνίων, καθώς και των έκτακτων επιχορηγήσεων, όπως επίσης και για τη διάθεση των οικονομικών πόρων τους». Ολα αυτά έχουν πλάκα: ο Βρούτσης και οι συνεργάτες τους εξήγγειλαν ότι κάποια στιγμή (καλά να είμαστε…) θα ελέγχουν όσους χρηματοδοτούνται από το κράτος, πράγμα που σημαίνει ότι σήμερα δεν ελέγχουν κανένα! Ελπίζω πάντως οι ομάδες εργασίας του Βρούτση να στελεχωθούν από ανθρώπους που να παίρνουν κάποιο μεροκάματο. Για να ζήσουν όλοι καλά κι εμείς καλύτερα…
Προτίμηση
Πριν από δύο μέρες η UEFA ανακοίνωσε το πού θα γίνουν οι δύο επόμενες διοργανώσεις των τελικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ετσι μάθαμε ότι τα τελικά του Euro 2028 θα γίνουν στη Βρετανία και στην Ιρλανδία και τα τελικά του Euro 2032 στην Ιταλία και στην Τουρκία.
Οι Ιταλοί, (σίγουρα και οι τούρκοι συνεταίροι τους) θα προτιμούσαν να πάρουν αυτοί το Euro του 2028 αλλά ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και οι συνεργάτες του δεν θα τολμούσαν ποτέ να πουν όχι σε αίτημα των Αγγλων: επί των ημερών του Τσέφεριν ως προέδρου της UEFA οι Αγγλοι παίρνουν όποια διοργάνωση θέλουν. Και το 2028 ο τελικός του Euro θα γίνει στο Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, όπως άλλωστε συνέβη και το 2021: δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της διοργάνωσης δυο τελικοί να έχουν γίνει στο ίδιο γήπεδο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά δεν έχει γίνει και ποτέ η UEFA να είναι τόσο εξαρτημένη από τη βοήθεια της Πρέμιερ Λιγκ και των συλλόγων της. Οι Αγγλοι απέτρεψαν τη δημιουργία της Σουπερλίγκας (που θα αντικαθιστούσε το Τσάμπιονς Λιγκ), οι Αγγλοι πρέπει να βοηθήσουν τώρα και την επίθεση που κάνουν οι Σαουδάραβες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όχι μόνο αγοράζοντας ομάδες και παίκτες αλλά δηλώνοντας έτοιμοι να φιλοξενήσουν και νέες διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Αν οι αγγλικές ομάδες το μποϊκοτάρουν βλέπω όχι μόνο να διοργανώνουν το Euro του 2028 οι Αγγλοι αλλά και να το κερδίζουν με απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Με ένα νόμο κι ένα άρθρο που έλεγε και μια ψυχή…
Ανάθεση
Οι Ιταλοί από την άλλη έχουν τα δικά τους προβλήματα. Ηθελαν να τους ανατεθεί το Euro του 2028 μήπως και γίνει ανακαίνιση των γηπέδων τους και συγχρόνως μήπως κατασκευαστεί και κάποιο καινούργιο. Η κάθε χώρα που θέλει να διοργανώσει τα τελικά του Euro πρέπει να έχει έτοιμα δέκα γήπεδα ικανά να φιλοξενήσουν ματς της διοργάνωσης ώστε η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA μετά από παρουσίασή τους από την Επιτροπή Σταδίων της UEFA να επιλέξει τα πέντε.
Οι Ιταλοί αυτή τη στιγμή έχουν όλα κι όλα τρία: το γήπεδο της Γιουβέντους, το γερασμένο Ολίμπικο της Ρώμης και το φτιασιδωμένο Σαν Σίρο που κι αυτό παλιό είναι. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ιταλίας, με τον πρόεδρό της Γκαμπριέλε Γκραβίνα, δεσμεύτηκε στη Νιόν πως ανάμεσα στα ιταλικά γήπεδα της διοργάνωσης θα υπάρχουν τρία ολοκαίνουργια, αλλά επειδή δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στον ιταλικό προγραμματισμό δεν τους δώσανε το Euro του 2028 αλλά αυτό του 2032 μπας και είναι έτοιμοι.
Εξι
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Τούρκοι συνδιοργανωτές του Euro του 2032 έχουν γήπεδα σε καλύτερη κατάσταση από τους Ιταλούς: τουλάχιστον έξι είναι μια χαρά – το κακό είναι ότι τρία από αυτά είναι στην Κωνσταντινούπολη. Πώς προέκυψε ο ιταλοτουρκικός αρραβώνας; Ας είναι καλά ο Φατίχ Τερίμ. Αυτός έπεισε τους Ιταλούς ότι μπορεί να υπάρχει μια καλή συνεργασία τους και το πράγμα προχώρησε. Γιατί δεν προτείναμε εμείς μια συνδιοργάνωση με την Ιταλία που έψαχνε εταίρο; Εχουμε σοβαρότερα θέματα. Οταν δεν συζητάμε με τους Σαουδάραβες για τη διοργάνωση Μουντιάλ, φτιάχνουμε επιτροπές…