Πριν από περίπου έναν μήνα έγραφα στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «οι απαγορεύσεις συμμετοχής σε εκλογές, διά της εισαγωγής φωτογραφικών ρυθμίσεων της τελευταίας στιγμής, είναι εντόνως προβληματικές σε μία φιλελεύθερη δικαιοκρατούμενη πολιτεία, επιπλέον δε ηρωοποιούν πρόσωπα και καταστάσεις, ενισχύοντας εν τέλει την αντισυστημική ψήφο. Η κύρια και ουσιαστική μάχη θα πρέπει να δοθεί τώρα στην κάλπη και την κοινωνία. Νεοναζιστικά και άλλα συναφή μορφώματα θα πρέπει πρωτίστως να ηττηθούν εκεί».
Μετά την ορθή (αυτή τη φορά) απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μη φέρει μία τέτοια ρύθμιση της τελευταίας στιγμής για την απαγόρευση συμμετοχής του Η. Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, φαίνεται ότι υποχώρησε και η δωρεάν-άτυπη διαφήμιση της υποψηφιότητας αυτής. Σιγά σιγά έφυγε από το προσκήνιο και την καθημερινή ειδησεογραφία, ενώ αντιθέτως η προηγηθείσα συζήτηση περί απαγόρευσης συμμετοχής της συγκεκριμένης υποψηφιότητας (και σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση) είχε συντηρήσει κάποια δυναμική και μία ολόκληρη πολιτική παραφιλολογία. Είχαν ακουστεί διάφορα στα γνωστά πέριξ της πολιτικής, ότι λ.χ. «βόλευε» μία τέτοια υποψηφιότητα, δεδομένου ότι κάποιοι προεξοφλούσαν πως ο Η. Κασιδιάρης θα περνούσε στον β’ γύρο (ακούγαμε, μάλιστα, για υψηλά διψήφια ποσοστά), με συνέπεια να αναγκαστούν, σε μία τέτοια περίπτωση, οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να συνασπιστούν γύρω από τον πρώτο Κ. Μπακογιάννη κ.λπ.
Τα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής διέψευσαν όλα τα παραπάνω. Στον β’ γύρο, μαζί με τον Κ. Μπακογιάννη, πέρασε η εξαιρετικά αξιοπρεπής και συγκροτημένη υποψηφιότητα του Χ. Δούκα, καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στο ΕΜΠ (παρεμπιπτόντως, η ιδιότητα αυτή μόνον προς ψόγο δεν είναι – αντιθέτως). Το πιο σημαντικό όμως, εν προκειμένω, είναι ότι ο Η. Κασιδιάρης έχασε την Κυριακή τις μισές σχεδόν ψήφους σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2019, λαμβάνοντας τελικά 11.643 ψήφους και ποσοστό 8,33%, ενώ στις εκλογές του 2019 είχε συγκεντρώσει 21.693 ψήφους και ποσοστό 10,54% (σημειωτέον, αυτή τη φορά είχαμε γενικά χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής την Α’ Κυριακή στον Δήμο Αθηναίων: 32,32% έναντι 46,76% της Α’ Κυριακής των εκλογών του 2019).
Υπάρχει στη χώρα μας, εδώ και καιρό, η ψευδαίσθηση ότι πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα μπορούν διαρκώς να επιλύονται με έκτακτες νομοθετικές παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες μάλιστα μπορεί να εμφανίζουν και προβλήματα συμβατότητας με το Σύνταγμα (όπως η ρύθμιση για την απαγόρευση συμμετοχής στις πρόσφατες εθνικές εκλογές). Δίχως αμφιβολία, χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση για την προστασία της φιλελεύθερης δημοκρατίας έναντι των εχθρών της, και δη σε κάθε επίπεδο. Πρώτα και κύρια, ωστόσο, οι απαντήσεις για τέτοια θέματα δίνονται στην κάλπη και στον δημόσιο διάλογο. Και οι αθηναίοι πολίτες έπραξαν την Κυριακή το δημοκρατικό καθήκον τους.
Ο Αντώνης Γ. Καραμπατζός είναι καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ