Η απειλή του Κασσελάκη…

Αν πιστέψουμε τη Θεοδώρα Τζάκρη, τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην το κάνουμε, τα πράγματα είναι ακόμη σοβαρότερα, πίσω από το «τελεσίγραφο» του προέδρου Στέφανου (Κασσελάκη) προς όσους εκ των βουλευτών υπονομεύουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – θα τους καρατομήσει από τα ψηφοδέλτια της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Κατά την κυρία Τζάκρη λοιπόν, οι ηχηρές αρνήσεις που εκφράστηκαν από τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να αναλάβουν κάποιον τομέα ευθύνης δεν διατυπώθηκαν μέσω τρίτων, αλλά προσωπικά στον ίδιο τον πρόεδρο Στέφανο. «Ο κ. Κασσελάκης πήρε τηλέφωνο όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τους απευθύνει πρόταση για την ανάληψη τομέων ευθύνης και εξέλαβε συγκεκριμένες αρνήσεις, λιγότερες από δέκα, οφείλω να ομολογήσω», αποκάλυψε χθες το πρωί στον Σκάι. Αρα, συμπεραίνω εγώ, έχουμε να κάνουμε με μια καθαρή ανταρσία. Ασε που εμπεριέχει και στοιχεία αγένειας όλο αυτό. Να σε παίρνει δηλαδή ο πρόεδρος, να σου προτείνει να αναλάβεις ένα έργο, και εσύ να του γυρίζεις την πλάτη, με ένα ξερό «όχι».

Τούτων δοθέντων, έχω την αίσθηση ότι πλέον ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση, και όπου να ‘ναι, θα ακούσουμε τα όργανα…

…και το κουμπί της αντιπολίτευσης

Θα προσθέσω επίσης, διότι η κυρία Θεοδώρα δεν το ανέφερε, ότι ορισμένοι εξ αυτών, που αρνήθηκαν την πρόταση του προέδρου Στέφανου «να βοηθήσουν», του έθεσαν χωρίς περιστροφές και το θέμα της ανάληψης καθηκόντων υπερσυντονιστή από τον Πολάκη. Για την εσωκομματική αντιπολίτευση, η τοποθέτηση του Πολάκη σε αυτή την κομβική θέση δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια προσχηματική απόφαση για να τους εξαναγκάσει να αρνηθούν οποιαδήποτε συνεκτική πρόταση που θα συνέβαλλε στην ενότητα του κόμματος. Επίσης, πάντα κατά την αντιπολίτευση, που εσχάτως μου μιλάει, «ήταν τελείως άκομψο εκ μέρους του προέδρου, να μην προτείνει στον Ευκλείδη (Τσακαλώτο, εννοείται) να αναλάβει τομεάρχης Οικονομίας». Πράγμα από το οποίο συνάγουμε ότι στον Τσακαλώτο προτάθηκε κάτι άλλο, το οποίο δεν είχε σχέση με το γνωστικό του αντικείμενο ή ενδεχομένως να ήταν τόσο χαμηλής πολιτικής, το οποίο ο άλλος να το θεώρησε εντελώς υποτιμητικό. Οχι πως θα έλεγε «ναι» σε μια πρόταση για να αναλάβει τομεάρχης Οικονομικών, αλλά λέμε τώρα.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει πάρει τις αποφάσεις της, και είναι θέμα χρόνου το πότε θα πατήσει το κουμπί, θυμηθείτε με…

Οργή για το Συνέδριο

Για παράδειγμα, κυκλοφορεί από χθες, ότι ορισμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής «μαζεύουν υπογραφές» για να κινήσουν τη διαδικασία αποπομπής του προέδρου Στέφανου από την ηγεσία του κόμματος. Αυτά εγώ τα θεωρώ αστειότητες. Εως και ανοησίες. Κανείς δεν μαζεύει υπογραφές. Η όλη φάση είναι «να ‘χαμε να λέγαμε», και προφανέστατα την έβγαλαν στη γύρα όσοι συνήλθαν από τα… λιποθυμικά επεισόδια που υπέστησαν πληροφορούμενοι τα όσα (απίθανα θα τα χαρακτηρίσω) είπε ο πρόεδρος Στέφανος στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Οχι, κανείς δεν μαζεύει υπογραφές. Εκείνο που μαζεύεται είναι οργή, για τις μεθοδεύσεις να μετατεθεί το Συνέδριο του κόμματος για αργότερα. Από τον καινούργιο χρόνο, και βλέπουμε. Φεβρουάριο ακούστηκε σε κάποια φάση. Αυτό είναι που τρελαίνει την εσωκομματική αντιπολίτευση, ομπρέλες 6+6, 53+ και πάει λέγοντας. Θέλουν συνέδριο τώρα, γιατί φοβούνται ότι αν πάει προς τα πίσω, οι «προεδρικοί» του Κασσελάκη θα τους αποψιλώσουν, θα τους πάρουν τον κόσμο. Οπως τους έκαναν και με τους τομεάρχες. Τρεις τους «έφαγαν» με συνοπτικές διαδικασίες – Μπάρκα, Ψυχογιό και μια κυρία Μάλαμα. Συνέδριο τον άλλο μήνα ζητάνε, και αυτό θα ήταν – μου είπε ο δικός μου στην Κουμουνδούρου, που έχει «τρελαθεί» με όλα αυτά – μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για το πού πάει το κόμμα. Αλλά ο πρόεδρος Στέφανος δεν τους δίνει την ευκαιρία, ούτε σε Κεντρική Επιτροπή να εκφραστούν – αυτή ήταν να πραγματοποιηθεί στις 22 του μηνός, αλλά την τρώει το σκοτάδι, γιατί εκείνος μεσοβδόμαδα θα φύγει Αμερική. Για να φέρει την… οικοσκευή του, αφού μετακομίζει μόνιμα Ελλάδα.

Πόσο στενοχωριέμαι, με όλα αυτά, δεν λέγεται…

Συντροφικά «μαχαιρώματα»

Προχθές το βράδυ όμως, λίγο μετά το τέλος του debate μεταξύ Κώστα Μπακογιάννη και Χάρη Δούκα για τον Δήμο της Αθήνας (ωραία αναμέτρηση, παρεμπιπτόντως, με περιεχόμενο, χωρίς εντάσεις και θεατρινισμούς…), μου συνέστησε ο (προαναφερόμενος) δικός μου, να κάνω μια «επίσκεψη» στο Facebook του Χρήστου Σπίρτζη. Υπάκουσα. Η ανάρτηση ήταν μια απάντηση στον Πάνο Σκουρλέτη. «Σύντροφε Πάνο, δεν ξεχνώ και δεν ξεχνά κανείς…» ήταν ο τίτλος, και το περιεχόμενο μακροσκελές. Βαρέθηκα να διαβάζω. Ουσιαστικά μια απολογία του Σπίρτζη για όσα του καταλογίζουν, σχετικά με την ήττα του κόμματος στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Του φορτώνουν την ήττα, για τις επιλογές-προτάσεις προσώπων που έκανε. Ευτυχώς όμως, της «σεντονιάδας» Σπίρτζη, ακολουθούσαν σχόλια πικραμένων, στα όρια της απελπισίας για την κατάντια του κόμματος, συριζαίων. Τα οποία φυσικά διάβασα ένα προς ένα. Και απόλαυσα τον… χαμό που γίνεται μεταξύ των οπαδών. Με μερικούς να αποθεώνουν (!!) τον Σπίρτζη και τις «αλήθειές» του, και άλλους να του σέρνουν τα εξ αμάξης. Ανελέητα.

Αληθινή απόλαυση. Μετά πήγα ήσυχος, για ύπνο. Καλά θα πάει και αυτό…

Ανακοίνωση για τα… μπάζα

Στο μεταξύ δεν αντέχω στον πειρασμό να μην αναδείξω ότι η πρώτη ενέργεια της νέας τομεάρχισσας (ακολουθώ τη συριζαϊκή διάλεκτο…) Πολιτισμού κυρίας Κυριακής Μάλαμα, ήταν να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία μας προτρέπει «να γιγαντώσουμε το κίνημα πολιτισμού ενάντια στην έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από την ιστορική του έδρα»!

Η ανακοίνωση αποφεύγει επιμελώς να μας ενημερώσει τι πρέπει να κάνει ο λαός για να «γιγαντωθεί» το «κίνημα πολιτισμού», πράγμα το οποίο επισημαίνω διότι συνιστά σοβαρή παράλειψη, αλλά έχω να προσθέσω πως όσα επικαλείται εις βάρος της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, είναι επιεικώς για τα μπάζα. Αναφέρεται ας πούμε στο «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης – και προφανέστατα αγνοεί τη θέση της UNESCO που απεφάνθη για το «καλώς έχει» και κάπως έτσι έτριψε με ανακοίνωσή της τα μούτρα και του ΣΥΡΙΖΑ και του Συλλόγου Αρχαιολόγων. Μιλάει επίσης «για το ξερίζωμα των αρχαίων στη Βενιζέλου» (εννοεί, τα ευρήματα κατά τις εργασίες του ομώνυμου σταθμού μετρό της Θεσσαλονίκης), αλλά παντελώς απληροφόρητη, αγνοεί ότι τα αρχαία επέστρεψαν στη θέση τους, και έμειναν μόνο οι… στόκοι από τη σχετική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Τι ζητάει με τη δήλωσή της; «Να παραμείνει το κτίριο στο ΣΕΑ (…) και να συνεχίσει να φιλοξενεί δράσεις αλληλεγγύης κι ενημέρωσης για την κοινωνία, τα κινήματα, τον πολιτισμό»!

Τους έκαψε τους ανθρώπους. Γιατί ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους, θα επιστρέψουν το κτίριο στο Δημόσιο. Γιατί για διαφορετικούς λόγους διατέθηκε στους αρχαιολόγους η χρήση του. Οχι για εκδηλώσεις. Ούτε για «νταλκαδιάρικες» ζεϊμπεκιές της κακιάς ώρας…